Βραζιλία: Επίδειξη δύναμης από τον Μπολσονάρο – Απορρίπτει τις κατηγορίες για απόπειρα οργάνωσης πραξικοπήματος

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους του Σάο Παολο χθες Κυριακή για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο εν μέσω έρευνας για καταγγελίες ότι προσπάθησε να ενορχηστρώσει πραξικόπημα μετά την ήττα του στις εκλογές το 2022.

Η πολυπληθής συγκέντρωση που οργανώθηκε ως επίδειξη δύναμης από τον ίδιο τον Μπολσονάρο, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για πραξικόπημα και κατήγγειλε την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί να μην μπορεί να διεκδικήσει δημόσια αξιώματα για οκτώ χρόνια.

«Τι είναι πραξικόπημα; Τάνκς στους δρόμους, όπλα, συνωμοσία. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη στη Βραζιλία», είπε ο Μπολσονάρο στους οπαδούς του, οι οποίοι κατέκλυσαν τη φημισμένη κεντρική λεωφόρο Παουλίστα του Σάο Πάολο.

Οι κατηγορίες κατά του Μπολσονάρο

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία κατάσχεσε το διαβατήριο του πρώην προέδρου, αφού τον κατηγόρησε ότι επεξεργάστηκε σχέδιο για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων μετά την εκλογική του ήττα το 2022 από τον αριστερό υποψήφιο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που περιλάμβανε και πιέσεις σε ανώτατους στρατιωτικούς να συμμετάσχουν σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος επιπλέον και με πολλές άλλες κατηγορίες, όπως για παραποίηση πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον COVID-19 και οικειοποίηση δώρων που είχε λάβει από άλλες χώρες όταν ήταν πρόεδρος, όπως κοσμήματα από τη Σαουδική Αραβία.

Αμνηστία για την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο

Επίσης, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις 8 Ιανουαρίου 2023 στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Λούλα, και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εισβολή και λεηλασία στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο.

Μπροστά στο πλήθος των υποστηρικτών του, οι οποίοι κυμάτιζαν ισραηλινές σημαίες εκφράζοντας την απόρριψή τους στις πρόσφατες δηλώσεις Λούλα που συνέκρινε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα, ο Μπολσονάρο ζήτησε να δοθεί αμνηστία στους ανθρώπους που συμμετείχαν στα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου.

«Επιδιώκω την ειρήνη, να διαγραφεί το παρελθόν», είπε ο Μπολσονάρο, ο οποίος πρόσθεσε ότι ζητά «από τους 513 βουλευτές, 81 γερουσιαστές, ένα νομοσχέδιο αμνηστίας, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στη Βραζιλία».

Παρότι ο Μπολσονάρο απαγορεύεται να διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα μέχρι το 2030 λόγω δύο καταδικαστικών αποφάσεων για κατάχρηση εξουσίας, παραμένει ενεργός στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας ως ο κύριος αντίπαλος του Λούλα.

Πηγή: Al Jazeera