Χάρης Μουρκάκος: Το «Πράσινο & Μωβ» είναι συμμαχία επτά κομμάτων

Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή  της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» κ. Χάρη Μουρκάκου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Δυτικά FM 92,8 στον Δημοσιογράφο Δ. Παπαδάκη στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής  της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» κ. Χάρης Μουρκάκος  στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του ραδιοφωνικού σταθμού Δυτικά FM 92,8 με το δημοσιογράφο Δ. Παπαδάκη.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης

Τι είναι το «Πράσινο & Μωβ»;

Το «Πράσινο & Μωβ» είναι η συμμαχία επτά κομμάτων που κατεβαίνει για πρώτη φορά στις Εκλογές. Προσδοκούμε να φέρουμε στην πολιτική σκηνή της χώρας μας αυτό που με δυο λόγια ονομάζεται “πράσινο ευρωπαϊκό κύμα”.  H διαδικασία με την οποία συμφωνήθηκε η λειτουργία της συμμαχίας, ώστε να κατέβουμε και να ζητήσουμε την ψήφο από τους συμπολίτες μας, διήρκησε δύο χρόνια.

Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα, τις οποίες οι συμπολίτες μας  μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του κόμματος prasinomov.gr  Πιθανά κάποιος να πει ότι το περιβαλλοντικό κομμάτι υπερισχύει, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Βεβαίως το κομμάτι του περιβάλλοντος, ως ένα στοιχείο του οικοσυστήματος που απαιτεί καλύτερα έργα προστασίας, είναι ένα στοιχείο κυρίαρχο μέσα στη φυσιογνωμία της συμμαχίας, ταυτόχρονα όμως έχουμε συγκροτημένες θέσεις για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία και την υγεία.

Η βασική μας διαφορά με τη χρήση του όρου “περιβάλλον”, είναι ότι αποτελεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε όλο αυτό που μας περιτριγυρίζει. Εμείς λέμε ότι πρόκειται για ένα οικοσύστημα στο οποίο είμαστε μέλη και το οποίο οφείλουμε να το προστατέψουμε στο μέτρο που μας αναλογεί. Για να προστατέψουμε το οικοσύστημα στο οποίο ανήκουμε, για να γίνει βιώσιμο, δεν μπορεί όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για ανάπτυξη, να θεωρούμε ως τέτοια μόνο αυτό που με όρους Οικονομίας ονομάζεται αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Πόσο θα αντέξει το οικοσύστημα από τη στιγμή που τραβάμε συνεχώς πόρους και πετάμε απόβλητα; Η ανάπτυξη για μάς ισοδυναμεί με την ευημερία των πολιτών.

Η εμπειρία δείχνει ότι το ίδιο το οικοσύστημα επιχειρεί να διορθώσει μόνο του τα επικίνδυνα στοιχεία. Τα ακραία για μας καιρικά φαινόμενα, είναι φυσικές διορθώσεις. Η κλιματική κρίση, που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, είναι η απόδειξη ότι έχει διαταραχθεί αυτό το οικοσύστημα και αναζητά διορθώσεις. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να παρθούν μέτρα. Ο στόχος για μηδενισμό του διοξειδίου του άνθρακα και η πράσινη μετάβαση, η οποία συζητιέται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, δίνει μια διάσταση για το προς τα που πρέπει να κινηθούμε. 

Το γεγονός όμως ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει μέχρι το 2030 να μειώσουν στο 50% τις εκπομπές διοξειδίου, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν, συνιστά αντίφαση. Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Ιδιαίτερα, αν σκεφτούμε ότι όταν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το μυαλό πάει κυρίως στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, που επί της ουσίας αποτελούν και  μια επιχειρηματική δράση για κάποιους. 

Για μας, μία στοχευμένη λύση είναι το 50% όλων των ανανεώσιμων πηγών να παράγεται από Ενεργειακές Κοινότητες. Είναι ένα σύστημα που συναντάμε παγκόσμια και που οι συμμετέχοντες μπορούν να καλύψουν μέσα από αυτές τις ενεργειακές τους ανάγκες. Αντί λοιπόν να μοιράζονται τα διάφορα “pass”, θα μπορούσε το κράτος να λειτουργήσει ως αρωγός ενισχύοντας πρωτοβουλίες για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Εάν στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες τα αποτελέσματα ενεργειακής αυτονομίας μπορούν να εκτιναχθούν σε ένα χρόνο. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι πέντε-έξι εταιρείες που σήμερα είναι οι πρωταγωνιστές στην ενέργεια μπορεί και να “στεναχωρηθούν”. Οι πολιτικές επιλογές είναι κυρίαρχες στην αντιμετώπιση την κλιματικής κρίσης και αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε.

Για τις εξορύξεις

Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε 105% κατά των εξορύξεων, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους οικονομικούς. Το πετρέλαιο είναι ένας στρατηγικός πόρος, δεν λέμε το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και για  το λιγνίτη. Έχουμε, όμως, άλλους ανανεώσιμους πόρους και, μάλιστα, ελεύθερους και πιο ήπιους, για να παράξουμε ενέργεια. Ας επενδύσει το κράτος μέσω των εταιρειών του στα θαλάσσια αιολικά και στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει πρώτα να γίνει σωστή χωροθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Εξωτερική πολιτική και ενέργεια

Καταρχήν να πω ότι στις διακρατικές σχέσεις, όπως για παράδειγμα μεταξύ  Ελλάδας – Τουρκίας, σε ζητήματα που αφορούν το πετρέλαιο και τις εξορύξεις, η “οδηγία”  όπως διαβλέπουμε και όπως πηγαίνουν τα πράγματα είναι να τα βρούμε. Και αυτό είναι κατανοητό. Εμείς, όμως, λέμε κάτι διαφορετικό. Ας τα βρούμε, αλλά στην ίδια χάραξη που θα είναι, για παράδειγμα, ο EastMed, ας φροντίσουν να υπάρχει και χάραξη για ανανεώσιμους ενεργειακούς δρόμους. Η συνδιαλλαγή με τους γείτονες θα πρέπει να γίνει με βάση την προσέγγιση των κοινωνιών.

Το να πούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τις εξορύξεις, δεν έχει νόημα, γιατί θα είναι ψέμα. Δυστυχώς,  δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σταθερά κατά αυτών και να αντικαταστήσουμε την επιχειρηματική  λογική με τη λογική του δημοσίου συμφέροντος. Υπάρχουν συμφωνίες και συνθήκες μεταξύ των κρατών που προσδιορίζουν τις ενέργειες της κάθε πλευράς. Όπως υπάρχει και το διεθνές δίκαιο που μπορεί να διαφοροποιήσει ή να αλλάξει κάποια δεδομένα. Αυτός θα είναι και ο στόχος μας, εάν με τη ψήφο του λαού βρεθούμε στη Βουλή.

 

Διαβάστε επίσης: Στη Ναύπακτο ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Νίκου Παππά στην Αιτωλοακαρνανία (Photos)