Ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα εργασιών του 1ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου & Έκθεσης «Agrown» (Photos)

Ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα εργασιών του 1ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου & Έκθεσης «Agrown»

Με τους χαιρετισμούς του εκπροσώπου της Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών και βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης και την εναρκτήρια ομιλία από τον Καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, Πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – «ΔΗΜΗΤΡΑ»), ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του 1ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου & Έκθεσης «Agrown».

Αναλυτικά οι κυριότερες τοποθετήσεις:

Μίλτος Ζαμπάρας (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.): «Τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητα. Πολλά από αυτά ήταν θεσμοθετημένα από το 2016, όμως στην πορεία δεν έγιναν τόσα πολλά πράγματα, για να μην πούμε ότι γυρίσαμε πίσω.

Η στήριξη του αγροτικού κόσμου με πόρους, με μέσα και με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητη. Εύχομαι κάθε χρόνο να έχουμε τέτοια σπουδαία γεγονότα όπως το Agrown».

Χριστίνα Σταρακά (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Τομεάρχης Αγροτικού Τομέα ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.): «Ως Αντιπολίτευση καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση για τη γενικότερη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στη Βουλή το θέμα των καταστροφών και το πως θα αντιμετωπιστούν.

Η χώρα μας δυστυχώς δεν ζει υπό κανονικές συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης και η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο».

Δημήτρης Τερζής (διευθυντής γραφείου Υφυπουργού Μεταφορών, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών): «Πρέπει να αναλύσουμε τις δύο λέξεις που συνδέονται με τα φαινόμενα που βιώνουμε πλέον και στη χώρα μας: Καταστροφή και Δημιουργία.

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν συνδέονται μόνο με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θυμίζω π.χ. τους πολλαπλούς σεισμούς στην περιοχή τον Απρίλιο του 2007 που προκάλεσαν πολλές ζημιές ή πυρκαγιές που χτύπησαν Δυτική Ελλάδα.

Η εμπειρία μας λέει πως ποτέ κανένα έργο πρόληψης δεν θα είναι αρκετό και καμία διαδικασία αποκατάστασης γρήγορη. Καμία διαδικασία δεν είναι εκ προοιμίου αντιμετωπίσιμη. Πρέπει να ενεργούμε, όμως, όσο πιο άμεσα γίνεται».

Kαθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν (Πρόεδρος, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), Α’ Αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής FAO (Food &Agriculture Organization) Ο.Η.Ε.): «Οι στόχοι μας για τη Γεωργία πρέπει να είναι η καινοτομία και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να έχουμε ακμάζουσες αγροτικές περιοχές. Υπάρχουν αρκετά εμπόδια για να επιτευχθούν όλα αυτά.

Ο κατακερματισμένος κλήρος, η ηλικιακή γήρανση των αγροτών, το ότι άλλαξε ο χαρακτήρας της αγροτικής εργασίας, με τα παιδιά των αγροτών να σπουδάζουν και να χρειάζονται εργάτες, η απουσία αξιόπιστων συνεργατικών οχημάτων, το μεγάλο ποσοστό επιδοτήσεων που είναι επί της ουσίας μια στρέβλωση, το χαμηλό ποσοστό εκπαίδευσης, κ.ά.

Βέβαια, έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, όπως η πλούσια βιοποικιλότητα, η παράδοση και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων μας, αλλά και από την άλλη έχουμε την κλιματική κρίση, την απώλεια βιοποικιλότητας, την εγκατάλειψη της γεωργίας, κ.ά.

Στόχος μας πρέπει να είναι και ο τουρισμός, το να μετατρέψουμε τους επισκέπτες μας σε πελάτες. Η κλιματική αλλαγή δίνει και ευκαιρίες, μπορούμε π.χ. μέχρι να εμπορευθούμε και τα δικαιώματα του διοξειδίου από καλλιέργειες».

 

Διαβάστε επίσης: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Κ.Α.Π. στο «Agrown» (Photos)