Ζευγάρια και οικογένειες σε δυάρια στο Αγρίνιο – Χειροτερεύει η στεγαστική κρίση

Ζευγάρια και οικογένειες σε δυάρια στο Αγρίνιο – Χειροτερεύει η στεγαστική κρίση

Στα μικρά διαμερίσματα, γκαρσονιέρες και δυάρια, τα οποία άδειασαν λόγω των κακών εξελίξεων με το Πανεπιστήμιο στριμώχτηκαν ζευγάρια ή ακόμη και οικογένειες στο Αγρίνιο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Συνείδηση»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Χειροτερεύει η στεγαστική κρίση στο Αγρίνιο – Οικογένειες σε δυάρια

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του οργανισμού έρευνας και μελέτης «διαΝΕΟσς» μια από τις πιο σημαντικές κρίσεις που διαρκούν στην ελληνική κοινωνία είναι αυτό της στέγης, πράγμα που απασχολεί εξίσου έναν πολίτη στο Αγρίνιο κι έναν στην Αθήνα.

Όμως το πρόβλημα δεν ισχύει για όλους. Περίπου 3 στους 4 Έλληνες δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, όχι όσο το υπόλοιπο 25%-30% που πρέπει να βρει στέγη να νοικιάσει. Μάλιστα μετά από την απώλεια του 40% του εισοδήματος που έχει συντελεστεί εδώ και 13 περίπου χρόνια κι ενώ στις σχετικές έρευνες 1 στους 10 νέους ενοικιαστές λένε ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν οικογένεια ή παιδιά λόγω της κατάστασης με τα ενοίκια!

Ο δείκτης των τιμών των διαμερισμάτων έκλεισε το 2022 κατά περισσότερο από 10% πάνω συγκριτικά με το 2021 κι αυτό ενώ το 2021 υπήρχε πάλι αύξηση περίπου 7,5% στο σύνολο της χώρας. Κάτι που δεν ισχύει για το Αγρίνιο, ισχύει όμως για τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και πολύ περισσότερο για την Λευκάδα, είναι πως η αγορά κατοικίας και ακινήτων έγινε αντικείμενο ενδιαφέροντος για ξένους επενδυτές κι αυτό οδήγησε τις τιμές της αγοράς και των ενοικίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να υπάρχουν τα ανάλογα εισοδήματα.

Έλλειψη σπιτιών

Για την περιοχή μας το πρόβλημα είναι άλλο, ή έλλειψη σπιτιών που εξακολουθεί παρότι όλοι νόμιζαν ότι θα αλλάξει η κατάσταση. «Στην περιοχή του Αγρινίου αυτή την στιγμή χτίζονται 3 ή 4 κατοικίες πολλών διαμερισμάτων όλες κι όλες», εξηγεί ο Αγρινιώτης μεσίτης αστικών συμβάσεων Στράτος Καλύβας.

«Την ίδια στιγμή στην Λευκάδα ένα σπίτι στο οποίο μετά δυσκολίας μένει κάποιος πουλιέται για 2.500 το τετραγωνικό, γιατί ο αγοραστής ξέρει ότι θα το νοικιάζει με τεράστιο όφελος», επισημαίνει.

δυάρια
Ο Στράτος Καλύβας

Το 63% μένει στην ιδιόκτητη κατοικία του και τα ακίνητα αποτελούν, κατά μέσο όρο, το 70% της περιουσίας ενός νοικοκυριού. Επομένως, η μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν 3 στους 4 βλέπουν τα τελευταία χρόνια την αξία της περιουσίας τους να αυξάνει αλλά τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%!

Περίπου 1 στα 3 νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν ακόμη πιο πολλά, περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους για στέγαση -επίσης το πιο μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών πληρώνει 43% (διάμεση τιμή) του εισοδήματός του στο ενοίκιο!

«Ακόμη κι εμείς που είμαστε σε αυτό το επάγγελμα εκπλαγήκαμε από το πώς πήγαν τα ενοίκια. Περιμέναμε να αδειάσουν εκατοντάδες γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια, λόγω κακών εξελίξεων με το Πανεπιστήμιο αλλά, τελικά, αυτό που έγινε είναι ότι πάλι δεν υπάρχουν σπίτια γιατί ζευγάρια πήγαν σε γκαρσονιέρες και οικογένειες των τριών έχουν στριμωχτεί σε δυάρια!», εξηγεί ο κ. Καλύβας.

Θα βοηθήσει το στεγαστικό η επιδότηση για τους νέους;

Η κατάργηση (ή, καλύτερα, η χρεοκοπία) του Ο.Ε.Κ. και η υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ σήμερα) ουσιαστικά έβαλε στον πάγο και την λεγόμενη «κοινωνική» πολιτική για την στέγη, που έγινε με τον γνωστό διάτρητο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει καμία καταγραφή για άδεια σπίτια που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ενώ και η βραχυχρόνια μίσθωση(Airbnb) μειώνει την προσφορά στην ενοικιαζόμενη κατοικία και, μειώνοντας την προσφορά, συμβάλλει στην αύξηση των ενοικίων, ακόμη και στο Αγρίνιο όπου έχει κάνει την εμφάνισή του.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πακέτο μέτρων για τη στέγαση ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισχυρίζεται ότι θα ωφελήσουν 137.000 δικαιούχους. Αυτό περιλαμβάνει την επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια σε νέους, επιδότηση ανακαινίσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων για κενά σπίτια και για νέους, αύξηση φοιτητικών επιδομάτων στέγασης ή “κοινωνική αντιπαροχή”, όπου το Δημόσιο θα διαμορφώσει κενά κτήρια σε κατοικίες και θα τα νοικιάσει με χαμηλό ενοίκιο σε δικαιούχους.

Και πάλι θύματα των τραπεζών οι πιο εκτεθειμένοι

Το ερώτημα είναι αν τέτοιες πρωτοβουλίες προλαβαίνουν να αντιστρέψουν σύντομα το κλίμα και να υποβοηθήσουν την αγορά ενοικίου (και στέγης ευρύτερα) να πάει σε πιο λογικές τιμές βοηθώντας και τις τοπικές οικονομίες. «Φοβάμαι ότι θα πέσουμε πάλι στην ανάγκη των τραπεζών που θα κληθούν να χορηγήσουν δάνεια με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, που από μόνο του αυτό, ξέρουμε ότι είναι ένα θέμα όταν όλοι κρύβουν λεφτά.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένα ποσοστό του επιτοκίου πάρει πάνω του το κράτος το στεγαστικό δάνειο παραμένει στεγαστικό και κάποιος πρέπει να εγκρίνει αυτά τα 40 χιλιάδες ευρώ που θα χρειαστεί κάποιος για πάρει σπίτι 140 χιλιάδων που θα το επιδοτεί το κράτος. Οπότε ας είμαστε επιφυλακτικοί. Τώρα για κοινωνική αντιπαροχή και για άδεια σπίτια… είμαστε ακόμη μακριά για να κάνουμε εκτιμήσεις», συμπληρώνει ο κ. Καλύβας.

Το αν θα βρεθεί από την αρχή ένα μοντέλο που θα βοηθήσει να αναπνεύσουν οικονομικά χιλιάδες άνθρωποι, αλλά θα δώσει και κίνητρα για νέο σπίτι είναι συζητήσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως οι εξελίξεις με τις τράπεζες, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό μπορεί να έχουν και πάλι θύματα τους πιο εκτεθειμένους, ειδικά σε πόλεις χωρίς νέες δουλειές και χωρίς οικονομία, όπως το Αγρίνιο.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: «Για τους μισθούς των εκπαιδευτικών», του Κωνσταντίνου Κατσαρού