Πτώση 10% σημείωσαν οι παγκόσμιες πωλήσεις των φωτογραφικών μηχανών και των φακών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με μελέτη της GfK.

Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην εξέλιξη της αγοράς των απλών compact μηχανών οι οποίες έχουν παρόμοιες δυνατότητες με αυτές των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Αυτή η κατηγορια των φωτογραφικών μηχανών έχασε 35% των πωλήσεών της.

Ωστόσο, υπάρχουν και υποκατηγορίες που σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη, χωρίς όμως να εξισορροπούν την έντονη πτώση των απλών compact μηχανών, οι οποίες όμως ανοίγουν σημαντική προοπτική για το μέλλον για την κατηγορία των φωτογραφικών μηχανών.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα έχει η πρόθεση των χρηστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων να προχωρήσουν σε αναβάθμιση και να αγοράσουν μια πραγματική φωτογραφική μηχανή.

Για αυτό το λόγο, οι κατασκευαστές θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανών ξεπερνώντας τα αντίστοιχα των έξυπνων κινητών.

Στην κατηγορία των φωτογραφικών μηχανών με εναλλασόμενους φακούς οφείλεται πάνω από το 68% των συνολικών πωλήσεων της συγκεκριμένης αγοράς.

Οι SLR κάμερες εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς με μερίδιο 75%.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18% ενώ η αξία μόλις κατά 10% εξαιτίας της αύξησης της μέσης τιμής κατά €71 στα €768. Αυτό οφείλεται κυρίως στα ακριβά μοντέλα τα οποία διαθέτουν full-frame αισθητήρα και κοστίζουν κατά μέσο όρο €2.155.

Το υπόλοιπο 25% οφείλεται στις mirrorless φωτογραφικές μηχανές (compact system cameras), οι αξία πωλήσεων των οποίων αυξήθηκε κατά 4%.

Ωστόσο κι εδώ οι πωλήσεις σε τεμάχια κατέγραψαν πτώση 11%. Απο την άλλη πλευρά η μέση τιμή αυξήθηκε κατά €79 στα €565.

Το 64% των πωλήσεων των compact φωτογραφικών μηχανών προέρχεται απο τα ακριβά μοντέλα.

Οι συσκευές με ισχυρό οπτικό ζουμ (άνω του 20x), οι οποίες είναι ιδανικές για τις διακοπές, εμφανίζουν ιδιαίτερη ζήτηση. Μοντέλα που έχουν μικρό μέγεθος αλλά διαθέτουν μεγάλο αισθητήρα είναι επίσης δημοφιλή.

Εδώ, εκδηλώνεται η επιθυμία των καταναλωτών να ξοδεύουν κατά μέσο όρο €504, δηλαδή περίπου €125 περισσότερα από ότι τον προηγούμενο χρόνο.

Καλύτερη απόδοση παρουσιάζουν οι εναλλασόμενοι φακοί που πωλούνται μεμονωμένα στην αγορά σε αντίθεση με τις φωτογραφικές μηχανές.

Η επιτυχία των φωτογραφικών μηχανών με υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά στις κατηγορίες των SLR και mirrorless αυξάνει τη ζήτηση πρόσθετου εξοπλισμού με κατάλληλους φακούς.

Οι πωλήσεις παραμένουν κυρίως σταθερές, με την Ευρώπη να σημειώνει πτώση της τάξης του 3% το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των action cameras έχει αυξηθεί περίπου 55% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Το 2016 αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης.

Οι ποσότητες των πωλήσεων για τις παραδοσιακές βιντεοκάμερες σημείωσαν πτώση κατά 23%.

Η στροφή της αγοράς προς τις action cameras συμβαδίζει με την αντίστοιχη στροφή μεταξύ των ομάδων χρηστών: οι καταναλωτές εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον στην καταγραφή των εμπειριών και δραστηριοτήτων τους μέσω θεαματικών και αυθεντικών βίντεο με τη βοήθεια μικρών και έξυπνων συσκευών.

Η ανάλυση των χαρακτηριστικών που πραγματοποιήθηκε για την αγορά της Ευρώπης δείχνει ότι η ανάλυση 4K αποτελεί την κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη: το 36% των action cameras που πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 διέθεταν ήδη αυτό το χαρακτηριστικό.

Επιπλέον, οι πωλήσεις για τις παραδοσιακές βιντεοκάμερες με ανάλυση 4Κ κατέλαβαν μερίδιο ίσο με 16% μέσα στην υποκατηγορία και συμμετείχαν σημαντικά στην αύξηση της μέσης τιμής στα €379.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr