Ανασκόπηση 24-31 Οκτωβρίου 2016: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

acf278ace47964dd364f4a014a014804_l

Μία πολύ δυναμική εβδομάδα ολοκληρώθηκε. Πολλά σημαντικά νέα βγήκαν στην επιφάνεια ενώ η σημαντικότερη είδηση είναι δίχως άλλο η δημοπράτηση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Ας δούμε αναλυτικά όμως ποια νέα κυριάρχησαν:
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Οριστικοποιήθηκε η ένταξη του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο ΕΣΠΑ. Το έργο κόστους 310εκ.ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και να ολοκληρωθεί το 2021.

Στις 7 Νοεμβρίου κρίνεται στο ΣτΕ η τύχη της εργολαβίας για την κατασκευή της υποδομής στο τμήμa Ψαθόπυργος-Ρίο. Ο κλήρος θα πέσει ή στην ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή στην Ιταλική GD Infrastrutture.

To Φθινόπωρο του 2017 θα ξεκινήσουν τα έργα για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια. Αναμένεται να κοστίσουν 400εκ.ευρώ. Από αυτά 95εκ.ευρώ θα δοθούν για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου Μακεδονία.

Δημοπρατήθηκε ύστερα από 11 αναβολές το έργο για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Η μοναδική προσφορά κατατέθηκε από την Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR (Ινδικών συμφερόντων). Η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1 έτος.

Στην Κινέζικη State Grid θα δοθεί το 24% καθώς έγινε ο προτιμητέος επενδυτής του ΑΔΜΗΕ. Η αγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2017.
ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας υπέγραψαν ΔΕΗ-CMEC με πρώτο στόχο Λιγνιτική Μονάδα στη Φλώρινα. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο Συμπόσιο για την ένταξη του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου στην UNESCO. Σε TOTAL-Edison-ΕΛΠΕ η έρευνα και εκμετάλλευση σε Ιόνιο-Κρήτη. Πράσινο φως ΥΠΕΝ για το Υδατοδρόμιο στο Ηράκλειο. Υπεγράφη και ξεκινά το μεγάλο οδικό έργο Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά που είναι τμήμα του άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατέκτησε το Leed Platinum. Σε Κινέζους επενδυτές πέρασε το Χίλτον. Την κατασκευή 6 νέων πεζογεφυρών αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κόσκο επενδύει 400εκ.ευρώ για νέο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στο Αμπού Ντάμπι. Στο Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου το πρώτο σύστημα άντλησης με νοημοσύνη. Alstom, Acciona, Gulemark στην κούρσα για το έργο επέκτασης της κόκκινης γραμμής του Μετρό του Ντουμπάι. Η Alstom παρουσίασε το πρώτο της τρένο στη Ρουμανία. Έργο παραχώρησης σε Γερμανικό αυτοκινητόδρομο πήτε η Hochtief.

ypodomes.com