Γιώργος Παπαναστασίου: Στην Ελλάδα οι δήμοι είναι δύο ταχυτήτων

Οι προοπτικές ανάπτυξης των Δήμων στις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες τέθηκαν επί τάπητος στην τελευταία συνεδρία της πρώτης ημέρας έναρξης του συνεδρίου «Αναπτυξιακές Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα».Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παπαναστασίου στην τοποθέτησή του εξήγησε ότι :

Ζητούμενο παραμένει εάν το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και έκδηλη είναι  η αγωνία των δημάρχων για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν πλέον να υλοποιήσουν τα εκκρεμή έργα στους δήμους τους, μιας και το νέο ΕΣΠΑ παρουσιάζει πολλαπλές δυσλειτουργίες.
Στην τοποθέτηση του  ανέφερε,ακόμη, ότι:<< προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας ευπαθών οικονομικά ομάδων. Σε αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε τη βοήθεια που θα έπρεπε να έχουμε από εθνικό κράτος. Σήμερα υπάρχουν δράσεις κοινωνικές, όπως παντοπωλεία και ιατρεία, είναι καθοριστική η συμβολή των πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. Υπάρχει χώρος εθελοντισμού που αρχίζει να λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει υπάρχουν θεσμικά κατοχυρωμένοι θεσμοί. Κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι έχει μειωμένη κατά 60% χρηματοδότηση από κρατικό προϋπολογισμό».
Και εξήγησε ότι σήμερα στην Ελλάδα οι δήμοι είναι δύο ταχυτήτων: « Δεν έχουμε στην Ελλάδα την ίδια κατηγορία δήμων. Οι δήμοι των περιφερειών πρέπει να λύσουν θέμα σκουπιδιών, όταν στην Αθήνα το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Στην Αθήνα έχει λυθεί ζήτημα ύδρευσης και αποχέτευσης, όταν σε άλλους δήμους δεν υπάρχουν λύσεις. Δεν υπάρχει η ίδια ποιότητα υπηρεσιών ούτε η ίδια παροχή υπηρεσιών. Το μεγάλο ζήτημα ό,τι αφορά τοπικές κοινωνίες έπρεπε περνάει πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.