Επιστροφή στην πραγματικότητα με άμεση προώθηση του νέου μνημονίου

Ολική επαναφορά στη «μνημονιακή» πραγματικότητα θα κάνει τις επόμενες μέρες η νέα κυβέρνηση αφού οι δανειστές σκοπεύουν να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα όσο και στο νέο οικονομικό επιτελείο τις υποχρεώσεις από το μνημόνιο ΙΙΙ.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο κορυφής. Ο Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του ηγέτες της Ευρωζώνης για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής με βασικό θέμα το μεταναστευτικό που είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει το πρόβλημα με τις αθρόες εισόδους μεταναστών από τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Παράλληλα όμως θα αναγκαστεί να δώσει διαβεβαιώσεις και για την άμεση προώθηση του νέου μνημονίου.

Η δεύτερη συνάντηση θα είναι σε επίπεδο τεχνοκρατικό. Θα αφορά την παρουσία του τέως υπηρεσιακού υπουργού κ. Γιώργου Χουλιαράκη (ο οποίος θα παραμείνει με αναβαθμισμένο ρόλο στο οικονομικό επιτελείο) με τους ομολόγους του στην ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας που θα συγκλιθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Εκεί θα αναλυθεί σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο η μέχρι τώρα προετοιμασία για τα συνολικά 52 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Η τρίτη και πιο ουσιαστική συνάντηση των επόμενων ημερών, θα αφορά την παρουσία του «νέου» υπουργού οικονομικών (μάλλον του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου) με τους ομολόγους του υπουργούς οικονομικών της ζώνης του Ευρώ την μεθεπόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup των Βρυξελλών.

Εκεί ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά τον βαθμό ετοιμότητας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με άλλα λόγια θα ενημερώσει ποιες από τις δράσεις και τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο έχουν ολοκληρωθεί και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πρέπει να αναμένεται το δεύτερο μισό του επόμενου μήνα.

Τεχνική βοήθεια

Παράλληλα στην Αθήνα θα υλοποιηθεί στην πράξη η συμφωνία για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε όλα τα δύσκολα θέματα του ελληνικού μνημονίου.

Ειδικότερα, στην Αθήνα βρίσκεται ήδη εδώ και μερικές μέρες μικτό τεχνικό κλιμάκιο από εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της ΕΕ για την σύνταξη του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου που θα πρέπει να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Η τεχνική βοήθεια θα επεκταθεί και στο κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά τις νέες ποινές για φοροδιαφυγή αλλά και τις παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής απεικόνισης.

Επίσης θα συμμετέχουν και στο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα πρέπει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το δεύτερο σημαντικό ραντεβού θα είναι αυτό με την ανανεωμένη Task Force. Μετά την πρώτη διήμερη επίσκεψη που είχε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής κ. Μάαρτεν Φερβέι την περασμένη εβδομάδα με τους υπηρεσιακούς υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας μένουν ακόμη πολλά να κανονιστούν.

Θα πρέπει δηλαδή να κανονιστεί μια σειρά συναντήσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο η οποία θα διαμορφώσει ένα χάρτη μεταρρυθμίσεων με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Και αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση.

ΠΗΓΗ: enikonomia