«Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία», τουριστικό τρένο, Κέντρα Κοινότητας, αντιπλημμυρικά και συντηρήσεις δικτύου

unnamed-20

unnamed-19

 – Τα έργα στην Π.Ε. Ηλείας ξεπερνούν τα 164 εκατ. ευρώ

Με την έγκριση ένταξης της Πράξης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της ευρύτερης περιοχής «Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας», στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», μία σημαντική στρατηγική, ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, την ενημέρωση για τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Τα έργα στην Π.Ε. Ηλείας ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 164 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για έργα που υλοποιούνται ή χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της ΠΔΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στις στρατηγικές των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στο Διοικητήριο στον Πύργο, σε συνέχεια των προηγούμενων ενημερώσεων σε Πάτρα και Μεσολόγγι, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εστίασε στα σημαντικότερα έργα της Ηλείας, ενώ στη συνέχεια έγινε αναλυτική παρουσίαση των έργων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. και της τεχνικές υπηρεσίες της έδρας και της Π.Ε.

Τα σημαντικότερα έργα που αναφέρθηκαν για την Π.Ε. Ηλείας είναι τα εξής:

  1. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην ευρύτερη περιοχή του Άξονα «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία». Η συγκεκριμένη στρατηγική μαζί με την αντίστοιχη της περιοχής «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού» εντάχθηκαν με χθεσινή απόφαση του Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και είναι συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Αναβάθμιση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Κατάκολο με τον Πύργο και της Αρχαία Ολυμπία, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στην ΟΧΕ.
  3. Το έργο της «Κατασκευής Οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο»  έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και αποτελεί το πρώτο έργο που εντάχθηκε με υπογραφή Περιφερειάρχη στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Θα συνδέσει τον δρόμο Πύργου–Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών –Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα.
  4. Επτά (7) Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν συνολικά στην Π.Ε. Ηλείας, μαζί με το ένα ακόμη που εντάχθηκε με τη χθεσινή απόφαση. Πρόκειται για δομές που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση και στη βοήθεια των συμπολιτών μας, με στόχο τη διασύνδεσή τους με όλα τα κοινωνικά προγράμματα.
  5. Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Αλφειό για την προστασία των παρόχθιων περιοχών, αλλά και του οικοσυστήματος.
  6. Πυρόπληκτα έργα στη ΣΑΕΠ 401 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εντάχθηκαν 36 έργα αποκατάστασης υποδομών και ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, προϋπολογισμού 14,3 εκατομμυρίων ευρώ.
  7. Συντηρήσεις Οδικού Δικτύου συνεχίζονται τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό, προκειμένου να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι, να αποκατασταθούν ζημιές σε στηθαία, να καθαριστούν πρανή, να γίνει σήμανση κ.α. Μόλις χθες εγκρίθηκαν τρεις νέες εργολαβίες για το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηλείας ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ και αφορούν το βόρειο, το νότιο δίκτυο και την περιοχή της Πηνείας.

«Παραδίδουμε έργα λειτουργικά, χρήσιμα στην κοινωνία, στην κρίσιμη εποχή που ζούμε. Τα χρήματα πιάνουν τόπο και αυτό το βλέπουν και οι συμπολίτες μας. Πρέπει να παρακολουθούμε όλοι μας στενά τα έργα που γίνονται για να έχουμε ποιότητα, εγκυρότητα και να απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε:

«Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η στήριξη των συμπολιτών μας, η μείωση της φτώχειας και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Δουλεύουμε με συνέπεια και διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα. Η Περιφέρεια εφαρμόζει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά στις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας».

 

Εντάχθηκε η ΟΧΕ «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία»

Η χωρική οργάνωση της επανεκκίνησης της ανάπτυξης συνδέεται με τη στροφή στο νέο πρότυπο που επιβάλλει το ΠΕΠ, ενισχύοντας μεν τις υφιστάμενες παραγωγικές δομές αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες ανασυγκρότησής του προς αύξηση της προστιθέμενης αξίας και συνέργια των επιμέρους παραγωγικών δομών. Η χωρική διάσταση του αναπτυξιακού πρότυπου αντανακλάται στην ΟΧΕ της Ηλείας στον Άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.

Ο αναπτυξιακός πόλος της ευρύτερης περιοχής Πύργου – Αμαλιάδας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πολιτισμό (διεθνούς σημασίας μνημεία, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα και τον Επικούρειο Απόλλωνα), στον ειδικό και εναλλακτικό τουρισμό, στον αθλητισμό, με σημαντικά λιμάνια (Κατάκολο στην κρουαζιέρα και Κυλλήνη), διεθνούς σημασίας υγροτόπους, με προστατευόμενα τοπία διεθνούς και εθνικής σημασίας, ιαματικές πηγές, στη γεωργία και με δυνατότητες εξειδίκευσης στη βιολογική γεωργία και στην παραγωγή ενέργειας.

Το όραμα λοιπόν της στρατηγικής είναι: η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας  μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον» με δύο αναπτυξιακούς στόχους:

Τη συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας ως προορισμού, μέσω της διαμόρφωσης ενός συνολικού προϊόντος εμπειρίας υψηλού επίπεδου για τον επισκέπτη, και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος στους τομείς προτεραιότητας της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης, για την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

 

Αναβάθμιση ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής

Μέσα στον σχεδιασμό της ΟΧΕ συμπεριλαμβάνεται η ουσιαστική αναβάθμιση της ιστορικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, μία γραμμή με ιδιαίτερα υψηλή τουριστική σημασία.

Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και οι εργασίες περιλαμβάνουν αναβάθμιση στις αποβάθρες, καθώς και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις σε στέγαστρα και καθίσματα, ανακατασκευή ορισμένων ισόπεδων διαβάσεων, η συντήρηση της γέφυρας του Ενιπέα. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδων Διαβάσεων.

Στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την τοπική Οικονομία.

 

«Οδός Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο»

Το έργο «Κατασκευή Οδού Λαστέικα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» έχει ήδη ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Είναι το πρώτο έργο που εντάχθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του άξονα «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία» και μαζί με την χερσαία ζώνη είναι αυτά που καθορίζουν την ΟΧΕ.

Το μείζονος σημασίας αυτό έργο έχει επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 13.022.918,35 ευρώ και αφορά την κατασκευή της νέας χαράξεως της οδού που συνδέει τον δρόμο Πύργου–Κατακόλου απευθείας με την Εθνική οδό Πατρών –Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας και τον βορειοδυτικό άξονα Πάτρα –Πύργος –Τσακώνα.

Μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι του Κατακόλου, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα έργα με την παρακαμπτήρια οδό που θα διευκολύνει τα εκατομμύρια τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν.

Με πόρους της ΠΔΕ προετοιμάστηκαν και ωρίμασαν οι μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέικα και εντάχθηκε το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο, με τις διαδικασίες να προχωρούν πλέον γρήγορα.

Με την κατασκευή του δρόμου των 3,3 χιλιομέτρων, δημιουργείται ένας νέος οδικός άξονας «Κατάκολο -παράκαμψη Αγίου Ιωάννη -διασταύρωση Βουνάργου -Αρχαία Ολυμπία» μήκους 34 χιλιομέτρων, που θα εξασφαλίσει ασφαλή και ταχεία σύνδεση του λιμένα Κατακόλου με την Αρχαία Ολυμπία.

 

Κέντρα Κοινότητας

Σε κάθε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας θα υπάρχει και από ένα Κέντρο Κοινότητας, καθώς μόλις χθες ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ενέταξε τέσσερα ακόμη Κέντρα, τρία στην Αιτωλοακαρνανία και ένα στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Δήμο Ζαχάρως.

Ήδη είχαν ενταχθεί πριν λίγο καιρό τα παρακάτω: Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας με Παράρτημα Ρομά, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πύργου, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πηνειού, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Συνολικά θα δημιουργηθούν επτά Κέντρα Κοινότητας, που με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α).

Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α’ βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).

 

Αντιπλημμυρικά Αλφειού

Πρόκειται για το έργο «Αντιπλημμυρικά έργα και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Νομού Ηλείας», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 50%.

Είναι προϋπολογισμού πάνω από 6,7 εκατομμύρια ευρώ και στόχος των εργασιών όταν θα ολοκληρωθεί το έργο είναι η προστασία των παρόχθιων περιοχών, η εξασφάλιση επαρκούς διατομής, αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος.

 

36 έργα της Ηλείας ενταγμένα στη ΣΑΕΠ 401

Συνολικά 36 έργα αποκατάστασης υποδομών και ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, προϋπολογισμού 14,3 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στη ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έπειτα από την απόφαση που είχε ληφθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, τα νέα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, συνολικού προϋπολογισμού 15.179.657,02 ευρώ, εκ των οποίων τα 36 έργα ύψους 14.279.657,02 ευρώ αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ένα έργο 900.000 ευρώ που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στην αξιοποίηση των πόρων του τέως Ταμείου Μολυβιάτη που προέρχονται από συνεισφορά Ιδιωτών και διατέθηκαν στη Περιφέρεια στο τέλος του 2012. Με γνώμονα τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος – συνεισφοράς των Ιδιωτών και την απόδοση πολλαπλασιαστικής τοπικής αξίας στους πυρόπληκτους Δήμους μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εκπονήσει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και εφαρμόζει ένα σύστημα αξιολόγησης μέσω ειδικού λογισμικού λήψης αποφάσεων και βέλτιστης κατανομής πόρων, που δεν έχουν εφαρμοστεί από άλλες Περιφέρειες μέχρι σήμερα» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.

 

Συντηρήσεις Οδικού Δικτύου Ηλείας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να υλοποιεί έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των πολιτών που κινούνται στο δίκτυό της, είτε επαρχιακό είτε εθνικό, προσπαθώντας με ελάχιστους πόρους να συντηρεί τους δρόμους, να κάνει διαγραμμίσεις, να αποκαθιστά ζημιές σε στηθαία, να καθαρίζει πρανή κ.α., ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς.

Μόλις χθες εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τρεις νέες εργολαβίες για το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηλείας, ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ και αφορούν το βόρειο, το νότιο δίκτυο, καθώς και την περιοχή της Πηνείας.

Τα έργα τόσο για τη συντήρηση, βελτίωση, αποκατάσταση και άρση της επικινδυνότητας, όσο και στον ηλεκτροφωτισμό, στη διαγράμμιση συνεχίζονται με τον προϋπολογισμό των έργων αυτών να ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη σχεδιάζονται και νέες παρεμβάσεις σε επιπλέον περιοχές.

 

Έργα και προϋπολογισμοί

Τα έργα που υλοποιούνται στην Π.Ε. Ηλείας είναι έργα δομών, συντήρησης οδών, περιβαλλοντικά, βελτίωσης απασχολησιμότητας, πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.

Συγκεκριμένα, υλοποιούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα, συνολικά 24 έργα ύψους 53.334.906,89 ευρώ, και το ποσό των ΟΧΕ/ΒΑΑ ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των 110.000 ευρώ.

Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται 19 έργα προϋπολογισμού 30.421.516,24 ευρώ και από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας 13 έργα, ύψους 66.935.153,20 ευρώ.

Επιπλέον, έχουν ενταχθεί 36 έργα αποκατάστασης υποδομών και ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών της Π.Ε. Ηλείας, προϋπολογισμού 14.279.657,02 ευρώ, στη ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Δε σταματάμε να τρέχουμε προς όφελος των συμπολιτών μας. Νυχθημερόν προσπαθούμε να τους σταθούμε με κάθε τρόπο κάνοντας νέα έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας σημείωσε πως «είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, συνεργαζόμαστε με κάθε φορέα και δε σταματάμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα των συμπολιτών μας».

Τα έργα που υλοποιούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάστηκαν από την Διευθύντρια της ΕΔΥ/ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

 

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Ηλείας Δημήτρης Κωσταριάς, Εύη Βεργοπούλου, Γεωργία Μαρτζάκλη, Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, Παναγιώτης Πλατανιάς, Λάμπης Αριστειδόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Π.Δ.Ε. Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Ηλείας Αικατερίνη Αρκουμάνη και η προισταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας Βασιλική Καρακίτσου.