«Σελίδες ημερολογίων και Ποιήματα»

magklaras-1-702x336

Με αφορμή τα πενήντα  χρόνια από τον θάνατο του Αγρινιώτη ποιητή και στοχαστή Αλέκου Μαγκλάρα, η Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και οι Εκδόσεις «Πάραλος» παρουσίασαν το βιβλίο του «Σελίδες ημερολογίων και Ποιήματα». Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση, αλλά και τη σύνταξη των χειρόγραφων του Αλέκου Μαγκλάρα, ανήκει  στον αδελφό του εκλιπόντος, εξαίρετο μέλος της κοινωνίας του Αγρινίου κ Βασίλη Μαγκλάρα, ο οποίος είχε δώσει την υπόσχεση αυτή στα οικία του πρόσωπα.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου, προχθές το απόγευμα. Η αίθουσα, πολύ πριν την έναρξη της εκδήλωσης, είχε γεμίσει ασφυκτικά και με την πάροδο του χρόνου η προσέλευση των πολιτών αυξάνονταν διαρκώς, δείχνοντας έτσι εμπράκτως την αναγνώριση του σπουδαίου Αλέκου Μαγκλάρα, «μιλώντας» οι ίδιοι οι παρευρισκόμενοι με την παρουσία τους για το επιτυχημένο και διαχρονικό έργο του και τιμώντας και τον αδελφό του Βασίλη, ο οποίος ήταν επί της ουσίας ο «οικοδεσπότης» της βραδιάς.

Οι  ομιλητές, ο φιλόλογος-θεατρολόγος κ Γιώργος Μικέλλης και οι επίσης φιλόλογοι κα Φρίντα Κολοβού-Μήτσου και Μαρία Τσαμπάζη-Χατζή, μίλησαν για την εξαιρετική αίσθηση της γλώσσας, και την ωριμότητά του ποιητή που πηγάζει μέσα από τις ημερολογιακές καταγραφές που συνθέτουν το ένα μέρος του βιβλίου και από τις ποιητικές τους συνθέσεις, που συνθέτουν το έτερο μέρος. Όλα τα δημιουργήματα του σπουδαίου ποιητή και στοχαστή συντάχθηκαν μεταξύ της ηλικίας των 18 και των 24 ετών. Τόσο οι ημερολογιακές καταγραφές, όσο και οι ποιητικές συνθέσεις συσχετίζονται. Οι ημερολογιακές καταγραφές προοικονομούν ποιήματα ή προοιωνίζονται από ποιήματα που δείχνουν έναν ανήσυχο πνευματικά νέο, του οποίου η ευρυμάθεια και οι καίριες παρατηρήσεις ελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μέσα από τα ποιήματα του Αλέκου Μαγκάρα ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να αναπτύξει τη δική του προσωπική σχέση με τον ποιητή, η οποία θα βασιστεί στην αγάπη και στην συνεχή σκέψη και έκπληξη. 

Εμφανή στοιχείο του ποιητή, είναι η γνώση που έχει για τα νέα ποιητικά ρεύματα και την άμεση επαφή που έχει με την κοινωνία, κάτι που φαίνεται και από τους στίχους των ποιημάτων του, μέσα από τους οποίους φαίνεται και η επίδραση που είχε από τον Σικελιανό και τον Γκαίτε. Επίσης, ξεχωριστή βαρύτητα δόθηκε στις ημερολογιακές καταγραφές του Αλέκου Μαγκλάρα, οι οποίες κατά κανόνα είναι ειλικρινής και αφόρητες,  μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται τα συναισθήματα και ο προβληματισμός του ποιητή για την δίνη του πολέμου, τον εμφυλίου και την διάψευση των ελπίδων όλων των Ελλήνων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι κα Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία απεύθυνε χαιρετισμό ως Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου και κ Νίκος Καζαντζής. Την βιογραφική αναφορά του στοχαστή-ποιητή έκανε η συμβολαιογράφος κα Βασιλική Μαραγιάννη, ενώ ο εκπαιδευτικός και αρθρογράφος κ Παναγιώτης Δρέλλιας ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, ενώ απήγγειλε και το ποίημα «Βραχώρι». Ο Μουσικός επίλογος έγινε από τις καθηγήτριες μουσικής κα Γεωργία Βουλγαράκη (φλάουτο) και Αγγελική Δαλιάνη (πιάνο).

Κων/νος Χονδρός  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ