«Στον ενικό»: Κόντρα για την διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία

550_334_423030

Η πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης αλλά και διαφωνίας της κυβέρνηση με τους εταίρους, η πρόταση των 47 σελίδων της ελληνικής πλευράς και οι απαιτήσεις των δανειστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Πάντα πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Η μη συμφωνία είναι προς βλάβη και των δύο πλευρών. Εφόσον επικρατήσει η λογική και γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, κυρίως από την μεριά των εταίρων μας, γιατί εμείς έχουμε εξαντλήσει τα περιθώριά μας, θα έχουμε συμφωνία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και σημείωσε ότι «η συμφωνία ή θα είναι τίμια ή δεν θα υπάρξει».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης έγκειται στο ότι είναι προς το συμφέρον και των εταίρων να υπάρξει συμφωνία. Σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, σημείωσε ότι έχει πολλά επώδυνα χαρακτηριστικά. «Δεν θέλουμε να πάρουμε νέα δανεικά, γιατί αυτό θα σημαίνει νέο μνημόνιο. Άρα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες του κράτους μας», είπε. Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι «δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας, είμαστε εναντίον της διαπλοκής. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά».


Real.gr Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΜΕΤΡΑ από realmedialive

«Οι 47 σελίδες είναι η σύνθεση της διαπραγμάτευσης. Είναι ο κοινός τόπος που έχει επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης και την αργοπορία στην επίτευξη συμφωνίας. «Εμείς αυτούς τους 5 μήνες διαπραγματευόμαστε και θέλουμε αυτή η διαπραγμάτευση να αποτυπωθεί σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ότι η πρόταση των εταίρων δεν έλαβε καθόλου υπόψιν της την μέχρι τώρα διαπραγμάτευση». Επίσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων. «Απολύσεις έκανε ο κ. Μητσοτάκης, εμείς επανορθώνουμε τις άδικες και αντισυνταγματικές απολύσεις».


Real.gr ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ από realmedialive

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για τις ευθύνες της ΝΔ και τις κατηγορίες ότι άφησε την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, με προθεσμία δύο μηνών, τόνισε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που σήκωσε ένα τεράστιο φορτίο από τον Μάιο του 2012 και οδήγησε την χώρα πραγματικά στο ξέφωτο. Όλο αυτό το πλαίσιο εξελίχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς έπρεπε να πάμε στην 5η αξιολόγηση κάτω από ένα ασφυκτικό περιβάλλον και μία αντιπολίτευση ανεύθυνη, η οποία αποδομούσε καθημερινά την όποια προσπάθεια κάναμε ως κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για την στάση των εταιρών το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως η ΝΔ «δεν ήθελε τις εκλογές» και ότι δεν ήταν δυνατό να κλείσει μία συμφωνία γιατί, την στιγμή που η αντιπολίτευση υποσχόταν τα πάντα, από την πλευρά των δανειστών είχαν μπει πλέον πολλά ερωτηματικά.


Real.gr ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΔ από realmedialive

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Γιάννη Βρούτση για την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους δανειστές. «Η κυβέρνηση έχει σηκώσει λευκή σημαία και πάει να κάνει μία επώδυνη συνθηκολόγηση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει την μείωση μισθών και συντάξεων φορολογική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος. «Είναι δική μας κόκκινη γραμμή η μη μείωση μισθών και συντάξεων», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Real.gr ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ-ΒΡΟΥΤΣΗΣ από realmedialive

«Η πρόταση της κυβέρνησης έχει λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα και καταφέρνει να είναι πιο υφεσιακή από την πρόταση των δανειστών» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης και τόνισε ότι σε περίπτωση που συμφωνηθούν αυτά τα μέτρα, θα εξαφανιστούν οι επιχειρήσεις και θα αυξηθεί η ανεργία.

Ωστόσο, τόνισε ότι το κόμμα του θα πρέπει να ψηφίσει την όποια συμφωνία: «Βεβαίως και πρέπει να την ψηφίσουμε. Αν η συμφωνία φέρει 1,5 εκατ. ανέργους, η μη συμφωνία θα φέρει 2 εκατ. ανέργους. Υπάρχουν δύο οι επιλογές, της ύφεσης και της καταστροφής». Επίσης, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλάνο και δεν γνωρίζει ποιο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο μίας συμφωνίας.


Real.gr Χ.ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ από realmedialive

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, δήλωσε ότι μία από τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τέσσερις μήνες μετά «δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ότι δικαιώνεται η πολιτική τους. Την πολιτική που γονάτισε την πλειοψηφία του λαού» και χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και αυτή των δανειστών «Σκύλλα και Χάρυβδη».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης «συριζέικο μνημόνιο» και τόνισε ότι ο λογαριασμός θα είναι βαρύτατος και θα τον πληρώσει η ελληνική οικογένεια. «Η δίκαιη κατανομή των βαρών προϋποθέτει να μην θεωρούμε την κατάργηση του μνημονίου ένα σχήμα λόγου. Να καταργηθούν τώρα οι εφαρμοστικοί νόμοι που φόρτωσαν ασήκωτα βάρη».


Real.gr Ν.ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ από realmedialive

«Το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης για μια διαπραγμάτευση σκληρή που κάνει από την πρώτη ημέρα, η κοινωνία της το δίνει απλόχερα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος και σημείωσε ότι «oι δανειστές μας αρνούνται να δώσουν κάποιες ανάσες. Όλοι το έχουμε καταλάβει, ούτε λίγο ούτε πολύ μας βάζουν στο δίλημμα “τι θάνατο θέλετε”». Ο κ. Νικολόπουλος, σε ερώτηση για το εάν θα ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την πρόταση της ελληνικής πλευράς, είπε: «Νομίζω ότι θα την ψηφίσουμε».


Real.gr ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ από realmedialive

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, σε ερώτηση για το εάν υπήρχε άλλη επιλογή εκτός από τα μνημόνια, δήλωσε: «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Το μεγάλο λάθος που έγινε τότε ήταν ότι το θέμα δεν ετέθη στην κρίση του ελληνικού λαού ή δεν ετέθη με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 στη Βουλή». «Θέλουμε να υπάρξει μία θετική συμφωνία» είπε και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι είμαστε στις παραμονές μίας συμφωνίας. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε».

Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι στην κυβέρνηση «χαζεύανε μέχρι τις αρχές Απριλίου με τον κ. Βαρουφάκη, την κ. Παναρίτη και τους λοιπούς και από εκεί και πέρα άρχισε κάπως να σοβαρεύει η κατάσταση και να γίνεται πιο ουσιαστική διαπραγμάτευση». Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Real.gr ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ από realmedialive

Σε παρέμβασή του «στον ενικό», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δήλωσε: «Δεν βλέπω ότι γινόταν κάποια διαπραγμάτευση, η απόσταση ανάμεσα στις δικές μας προτάσεις και των εταίρων είναι τεράστια» και τόνισε πως το e-mail Χαρδούβελη είναι ηπιότερο από τις 47 σελίδες της κυβέρνησης.

«Η θέληση του Τσίπρα είναι να πάμε σε συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε πως σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπάρξει μία γενικευμένη κατάρρευση. «Παίζει το κεφάλι του», είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε εκλογές. «Η Ισπανία και η Ιταλία, όταν τους ενημέρωσαν για τον κίνδυνο μνημονίων, προχώρησαν σε οικειοθελή λιτότητα. Εδώ το πολιτικό σύστημα προστατεύει τις ιερές αγελάδες», δήλωσε ο κ. Λεβέντης.


Real.gr Β.ΛΕΒΕΝΤΗΣ από realmedialive

«Όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ, όλα τα κόμματα θα έπρεπε να έχουν κάνει τα σενάριά τους για την σημερινή ημέρα. Να υπάρχει δηλαδή σενάριο εθνικό, πως θα μπορέσουμε δηλαδή αν χρειαστεί να φτάσουμε σε ρήξη» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τελείας, Απόστολος Γκλέτσος και τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει σενάριο ρήξης. «Τι σημαίνει ρήξη; Ότι πάμε στην δραχμή, εντελώς ανέτοιμοι»; Ο κ. Γκλέτσος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρή την ελληνική πρόταση και συμπλήρωσε: «Θα χαθεί κόσμος».

real.gr