Αλέξης Γεωργούλης: Με τρεις δουλειές το 2018, αλλά… εισόδημα μηδέν

Από τη χθεσινή δημοσίευση των «πόθεν έσχες» του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας, υπήρξαν κάποια τα οποία, αν μη τι άλλο, προσέλκυσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους ήταν, αναμφισβήτητα, και αυτό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστού ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη το οποίο περιελάμβανε το εξής παράδοξο: Για το έτος 2019, που αντιστοιχεί στα οικονομικά στοιχεία του 2018, δήλωσε μηδενικά εισοδήματα αλλά καταθέσεις σε τράπεζες, κατά κύριο λόγο του εξωτερικού, ύψους άνω των 190.000 ευρώ. «Ήταν άνεργος ο ηθοποιός την περίοδο εκείνη; Κι αν ναι, από πού προέκυψε το σεβαστό ποσό των καταθέσεών του;» θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κανείς.

Η αλήθεια είναι πως το 2018 ήταν μια εξαιρετικά γεμάτη καλλιτεχνικά χρονιά για τον Αλέξη Γεωργούλη. Γιατί μπορεί να μην τον είδαμε αρκετά εδώ στην Ελλάδα, αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν εργαζόταν. Αντιθέτως ενεπλάκη σε διάφορα πρότζεκτ με πιο σημαντικό την συμμετοχή του, και μάλιστα με βασικό ρόλο, στον τρίτο κατά σειρά κύκλο της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής σειράς «The Durrells» η οποία έχει μεταδοθεί, με μεγάλη επιτυχία, σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι  ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα, μέσω της ΕΡΤ2.

Πρόκειται για μια μεγάλη και ακριβή βρετανική παραγωγή, που άρχισε να προβάλλεται στην Βρετανία τον Απρίλιο του 2016 καταφέρνοντας μάλιστα να καθηλώσει, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, περισσότερους περί τα 6,5 εκατομμύρια τηλεθεατές ενώ έχει κερδίσει τον τίτλο της σειράς με την υψηλότερη ημερήσια τηλεθέαση στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης!

Από το «πόθεν έσχες» του Αλέξη Γεωργούλη προκύπτει πως ο ίδιος συμμετέχει σε δύο εταιρείες. Η πρώτη, στην οποία έχει συμμετοχή 100%, είναι μια Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και ιδρύθηκε το 2016 στην Αγγλία. Είναι λοιπόν πιθανό να έχουν περαστεί σε αυτή τα έσοδα που αποκόμισε από τις παραπάνω διεθνείς καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Επιλογή, η οποία βεβαίως δεν αντιβαίνει κάποια νομοθεσία στοχεύει ωστόσο στην σημαντική μείωση της φορολογίας δεδομένου ότι γι΄ αυτές τις εταιρείες οι υποχρεώσεις απέναντι στο βρετανικό κράτος είναι πολύ ευνοϊκές καθώς όλες οι δαπάνες, όπως έξοδα μετακίνησης, αποδείξεις, τιμολόγια κ.α. κατατίθενται ως έξοδα της επιχείρησης και αφαιρούνται από την φορολόγηση.

Η δεύτερη εταιρεία στην οποία συμμετέχει, με ποσοστό 25%, είναι μια ελληνική Ετερόρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) που ιδρύθηκε το 2006 στην Ελλάδα. Οι δύο άλλοι δύο μέτοχοί της είναι, μαζί με τον Αλέξη Γεωργούλη, συνιδιοκτήτες μεγάλου καταστήματος επώνυμων ανδρικών ειδών στη Λάρισα, ιδιαίτερη πατρίδα του ευρωβουλευτή και ηθοποιού.

https://www.protothema.gr/