Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η κρητική αλλαντοβιοµηχανία Creta Farms, η οποία κινδυνεύει να σταματήσει να παράγει, καθώς δεν μπορεί να αγοράσει τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει η Creta Farms, η οποία ταλανίζεται από την ενδοοικογενειακή διαµάχη των βασικών µετόχων της. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κρητική αλλαντοβιοµηχανία αντιµετωπίζει οξύτατα προβλήµατα ρευστότητας και κινδυνεύει να σταµατήσει να παράγει, αφού αδυνατεί πλέον να αγοράσει τις αναγκαίες πρώτες ύλες.

Οι προµηθευτές της αρνούνται να τροφοδοτήσουν την εταιρεία µε εµπορεύµατα, εάν δεν λάβουν πρώτα τα χρήµατά τους. Ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ µάρκετ, ενώ εάν δεν αλλάξει κάτι αµέσως, τότε µοιραία κάποια στιγµή τα προϊόντα θα εκλείψουν οριστικά.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η διοίκηση της Creta Farms βρίσκεται σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας και µε τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες σε καθηµερινή βάση, προκειµένου να βρεθεί λύση για τα προβλήµατα ρευστότητας. Λέγεται πως έχει ζητήσει ήδη από τις τράπεζες να ανοίξουν τις γραµµές πίστωσης αποκλειστικά και µόνο για την προµήθεια των αναγκαίων πρώτων υλών και ό,τι άλλο χρειάζεται, προκειµένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία. Αποδέχεται µάλιστα να τοποθετηθεί άνθρωπος που θα επιβλέπει ότι οι γραµµές πίστωσης θα κατευθύνονται µόνο για την αγορά των πρώτων υλών.

Το κλίµα στις διαπραγµατεύσεις των δύο πλευρών είναι θετικό και φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να βρεθεί λύση, προτού να είναι πολύ αργά. Η πλευρά του Μάνου ∆οµαζάκι (όπως γράφει ο ίδιος το επίθετό του, µετά τη ρήξη µε τον αδελφό του, Τάκη ∆οµαζάκη) έχει αποδεχθεί όλα τα αιτήµατα των τραπεζών και περιµένει από αυτές να δώσουν λύση, προκειµένου να αποφευχθούν µεγαλύτερες περιπέτειες.

Δυνατό brand

Παράγοντες της αγοράς επισηµαίνουν πως δεν συµφέρει κανέναν να σταµατήσει να λειτουργεί η εταιρεία, αντίθετα εάν συνεχιστεί η παραγωγή αυξάνονται και οι πιθανότητες για την εξεύρεση νέου επενδυτή υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για όλους. Η Creta Farms εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυνατό brand, µε µεγάλη απήχηση στους καταναλωτές που συνεχίζουν να εµπιστεύονται τα προϊόντα της.

Επιπλέον είναι ηγέτιδα δύναµη στον χώρο των αλλαντικών, ενώ έχει σηµαντική παρουσία και σε άλλες κατηγορίες κρεατοσκευασµάτων. Στο µεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση σοβαρού επενδυτή που θα διασφαλίσει το µέλλον της εταιρείας. Παράλληλα µε τις τράπεζες, ενέργειες κάνει και η διοίκηση της εταιρείας, η οποία πραγµατοποιεί διάφορες επαφές.

Μάλιστα, σε συνοµιλητές της µεταφέρει πως προτεραιότητά της είναι να σωθούν η Creta Farms και οι εκατοντάδες εργαζόµενοί της, ενώ σε κάθε ευκαιρία επαναλαµβάνει την αντίθεσή της µε τη λύση που προτείνει ο Τάκης ∆οµαζάκης, ο οποίος είναι «persona non grata».

Υπενθυµίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες µετά τη δηµοσιοποίηση της κόντρας των δύο βασικών µετόχων και την αξίωση απαίτησης ύψους 11,6 εκατ. ευρώ από τον Κ. ∆οµαζάκη, αποφάσισαν να µεταφέρουν τα δάνεια της εταιρείας στην κατηγορία των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (NPEs). Και αυτό γιατί τα θεώρησαν αµφίβολης είσπραξης.

ethnos.gr