Αγρίνιο-Παπαστράτειος Βιβλιοθήκη: Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας

Άριστοτέλους «Ηθικά Νικομάχεια»

Σάββατο 16 Φεβρουάριου 2019

Αναγνωστήριο Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Διάρκεια εκδήλωσης: 16:00-19:00 μ.μ.


Θα μελετηθούν επιλεγμένες ενότητες της αριστοτελικής πραγματείας των Ηθικών Νικομαχείων, με έμφαση στις διδασκόμενες στο Γενικό Λύκειο. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου τρεις ώρες: 16:00-19:00.

Η δραστηριότητα συνδιοργα- νώνεται από την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο) (filologoiaitoloakarnania.blogspot .com/)

Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής, στο μέτρο των διαθέσιμων θέσεων.

Εγγραφή κατόπιν μηνύματος στο vivliothiki@agrinio.gr ή στο papastrateiosvivliothiki @gmail.com

 

 

Στο αναγνωστήριο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας επιλεγμένων ενοτήτων από την πραγματεία του Αριστοτέλη που φέρει τον τίτλο «Ηθικά Νικομάχεια».

Στα «Ηθικά Νικομάχεια» ο φιλόσοφος αναπτύσσει με μεθοδικότητα την ηθική θεωρία του, η οποία αποτέλεσε μία ιδιοφυή συγκεφαλαίωση των ηθικών συλλήψεων του ελληνικού πολιτισμού, καθοριστική για τις μετέπειτα μελέτες στον τομέα της ηθικής θεωρίας.

ατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πρόκειται να αναγνωσθούν και να ερμηνευθούν επιλεγμένες ενότητες του έργου, με τρόπο που προσδοκά να αναδείξει τα ζητήματα που ανακινούνται στο κείμενο και τη συλλογιστική που αναπτύσσεται σ’ αυτό.

Μία πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουμε τις ενότητες του έργου που αξιοποιούνται στη σχολική μελέτη και να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ερμηνεία της αριστοτελικής ηθικής.

Ένας δεύτερος στόχος μας είναι να προαχθεί ο διάλογος με βάση το κείμενο, κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής μέριμνας.

/ I 3 Ο ~
«περί δε της ευδαιμονίας, τι εστίν, αμφισβητούσι
και ουχ ομοίως οι πολλοί τοις σοφοίς αποδιδόασιν.»

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 από 16:00 έως 19:00 μ.μ., με εισηγητές τους κυρίους Παύλο Κόντο και Χάρη Ταμπάκη.

Απευθύνεται κατεξοχήν σε διδάσκοντες ή και μαθητές της γ’ γενικού λυκείου, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή οποιουδήποτε θα ήθελε να συμμετάσχει στις εργασίες του και να στοχαστεί με οδηγό το συγκεκριμένο κείμενο.

Ο Παύλος Κόντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμανία), και του Τσάπελ Χιλλ (UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση ερωτημάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας που θέτει η φαινομενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική. Αναφορικά με την αριστοτελική ηθική, το έργο του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη (Παν/κες Εκδόσεις Κρήτης, 2018)· (επιμ.) Evil in Aristotle (Cambridge University Press, 2018)· Aristotle’s Moral Realism Reconsidered (Routledge, 2013)· (επιμ.) Gadamer et les Grecs (Vrin, 2005)· L’action morale chez Aristote (Presses Universitaires de France, 2002)· Η αριστοτελική ηθική ως οντολογία (Κριτική, 2000).

Ο Χάρης Ταμπάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2018-2019), ενώ παράλληλα εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.

Έχει διατελέσει υπότροφος εξωτερικού του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύματος Α. Λεβέντη. Η διδακτορική του διατριβή έχει τιμηθεί με το Καυταντζόγλειο Βραβείο που απονέμεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και με το βραβείο καλύτερης ελληνικής φιλοσοφικής διατριβής ετών 2015 και 2016, το οποίο απονέμεται από το φιλοσοφικό περιοδικό «Κριτικά» και το Ίδρυμα Ι. Σ. Νιάρχου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των χρονικών εννοιών, τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη φιλοσοφία. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά επιστημονικά έντυπα, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και σε πλήθος διεθνών συνεδρίων.