Ο Αιτωλ/νας Δημήτρης Βίτσας στην Βουλή: «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα»

Με αυτήν τη ρήση  ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αντιπρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε τη στάση της Ν.Δ. στη συζήτηση  της 18/11/2019επί των  αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, αναφερόμενος ειδικά  στην ομιλία του κου Τασούλα, σημερινού Προέδρου της Βουλής και εισηγητού της Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική διαδικασία της προηγούμενης Βουλής.

Σχετικά με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, και απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε ότι από τις 49 προς αναθεώρηση διατάξεις, τελικά προχωράμε στην αναθεώρηση μόνο των 9.

Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ.

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι «χάθηκε» ιστορική ευκαιρία για «ουσιαστικές» Συνταγματικές αναθεωρήσεις, επικεντρώνοντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο άρθρο 16, που περιλαμβάνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και του άρθρου 24 που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το περιβάλλον.

Εδώ λέτε ένα μεγάλο ψέμα. Να σας φρεσκάρω λοιπόν λίγο τη μνήμη. Ο κος Τασούλας, εισηγητής της ΝΔ, και για το άρθρο 24 έλεγε:

«Αν δεν συμπράξει η πλειοψηφία(εννοούσε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φυσικά), δεν θα σταλεί στην επόμενη Βουλή για αναθεώρηση και αν δεν στείλουμε στην επόμενη Βουλή το άρθρο 24, μετα προβλήματα που έχει η εφαρμογή του και τα ασφυκτικά αδιέξοδα που έχει η εφαρμογή του στην αξιοποίηση περιουσιών που κακώς θεωρούνται δασικές, τότε θα μπλοκάρουμε τεράστιες εκτάσεις, όχι για την προστασία των δασών αλλά για υπονόμευση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα»

Ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, και κυρίως την Ν.Δ., να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση έχει τουλάχιστον  εσωτερική συνοχή.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κινείται σε δύο σκέλη. Ένα καθαρά εκσυγχρονιστικό που πηγάζει από την αναγκαιότητα των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία και ένα σκέλος που αφορά τις Συνταγματικές διατάξεις που παραβιάστηκαν στην δεκαετή περίοδο των μνημονίων και της κρίσης.

«Ας συμφωνήσουμε ότι, με Συνταγματική διάταξη, ποτέ ξανά σε μελλοντικές κρίσεις δεν θα υπάρξουν άνθρωποι αποκλεισμένοι από την παροχή νερού, ρεύματος, πρόσβασης στην υγεία και την παιδεία κλπ».

 Το πολιτικό σύστημα οφείλει να υπερασπίζεται το κύρος και την αξιοπιστία του

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το άρθρο 86  δεν δημιουργεί απλά και μόνο ηθικά προβλήματα,αλλά αποτελεί το ανήθικο άρθρο μέσα στο υπάρχον σύστημα.