Με αναγνώριση προσώπου η ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ στην Κίνα (Βίντεο)

Σε αρκετά καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας στο Τζινάν δεν θα χρειάζονται πλέον κάρτες για την ανάληψη χρημάτων: Μία γρήγορη αναγνώριση του προσώπου θα αρκεί.

«Το πλέον θετικό της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είναι ότι δεν θα χρειάζεται να έχεις πάνω σου κάρτες για μικροκαταθέσεις ή μικροαναλήψεις» λέει ο Σου Γιανρού, διευθυντής του πιστωτικού καταστήματος στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ στα ανατολικά της ασιατικής χώρας.

Εκτός από την Αγροτική και άλλες τράπεζες στην Κίνα έχουν εισάγει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα αυτόματα ταμειακά μηχανήματα (ATM).

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε το κουμπί αναγνώρισης προσώπου, να σκανάρετε το πρόσωπο σας στην κάμερα, να εισάγεται τον αριθμό τηλεφώνου ή τον αριθμό ταυτότητά σας και στη συνέχεια, να πληκτρολογήσετε το ποσό της συναλλαγής και τον κωδικό πρόσβασης» εξηγεί ο Τζανγκ Μπαοτζίνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο Τζανγκ εκτιμά ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο αντιγραφής των τραπεζικών καρτών και παράλληλα να μειώσει την πιθανότητα να κρατήσει το μηχάνημα την κάρτα.

Το προσωπικό του τεχνολογικού τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας υποστηρίζει ότι το σύστημα αναγνώρισης προσώπου είναι ασφαλές επειδή απαιτεί να εισάγεις τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό τηλεφώνου, καθώς και κωδικούς πρόσβασης.

Επίσης οι φωτογραφίες των πελατών θα συγκρίνονται με εκείνες του δημόσιου συστήματος ασφαλείας. Επιπλέον οι υπέρυθρες κάμερες μειώνουν τον κίνδυνο παράνομων συναλλαγών.

Η Αγροτική Τράπεζα με αυτήν την τεχνολογία περιορίζει την ημερήσια ανάληψη στα 3.000 γιουάν (457 δολάρια ΗΠΑ). Επίσης σχεδιάζει να την εγκαταστήσει σε 24.064 καταστήματα της σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την δικτυακή πύλη Sohu.com.

Η ABC, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι η πρώτη τράπεζα στην Κίνα που εισάγει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Το 2015 η China Merchants Bank ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή στη νότια μητρόπολη Σεντζέν, ενώ το 2016 επέκτεινε την νέα υπηρεσία σε περίπου 1.000 ΑΤΜ σε 106 πόλεις.

Ωστόσο η τεχνολογία αυτή έχει και την αρνητική της πλευρά, όπως το υψηλό κόστος συντήρησης και όχι μόνο.

«Πολλοί ηλικιωμένοι πολίτες ίσως δυσκολευτούν να εμπιστευτούν ή να συνηθίσουν αυτό το σύστημα ανάληψης χρημάτων» υποστηρίζει ο Γιάνγκ Γκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας Smart City στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου. Εκτιμά όμως ότι είναι θέμα χρόνου η τεχνολογία αυτή να ενσωματωθεί στην κοινωνία.

Στην Κίνα, η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου έχει βρει διάφορες καινοτόμες χρήσεις.

Στο αυτοκρατορικό συγκρότημα θρησκευτικών κτιρίων «Ο Ναός του Ουρανού» στο Πεκίνο, η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται στις τουαλέτες για να αποτρέπουν την … κλοπή χαρτιού τουαλέτας.

Στην πόλη Τζινάν η τροχαία έχει εγκαταστήσει κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε διασταυρώσεις για να …συλλαμβάνει και να διαπομπεύει μέσω αναρτήσεων των φωτογραφιών τους παραβάτες. Επίσης σουπερμάρκετ σε μεγάλες πόλεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή στα σημεία που οι πελάτες αφήνουν τις τσάντες τους.

Το Beijing Normal University παρουσίασε τον Απρίλιο τα πρώτα δοκιμαστικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου, και επέκτεινε την χρήση τους σε όλους τους κοιτώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί το 70% των φοιτητών, ενώ οι πρυτανικές αρχές έχουν ζητήσει επιπλέον μηχανήματα για τους νέους φοιτητές.

real.gr