Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο

Η Ελλάδα κάνει σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα με μία μικρή έκδοση 10ετούςομολόγου, με στόχο την άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ χθες ανακοίνωσε τους αναδόχους και παράλληλα τόνισε κατά την τυποποιημένη διαδικασία, ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στο άμεσο μέλλον.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι τελικά έξι και όχι πέντε όπως αναμενόταν. Τρεις αμερικάνικες και τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες. Συγκεκριμένα οι Goldman SachsJP MorganCitigroupCredit SuisseBNP Paribas και HSBC.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από την ΟΔΔΗΧ, οι αγορές αντέδρασαν μάλλον αρνητικά με τους αναλυτές ωστόσο να σημειώνουν ότι πρόκειται για μία τεχνικού χαρακτήρα εξέλιξη που ως στόχο είχε να φτιάξει την καμπύλη των αποδόσεων. Νωρίς χθες το πρωί, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν στο 3,601%, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση βρέθηκε στο 3,673%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το Χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να κλείνει τελικά χαμηλότερα κατά 1,18%, κρατώντας ωστόσο τις 700 μονάδες, επίπεδα που κατέκτησε την περασμένη εβδομάδα. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, που ως ένα σημείο ήταν απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου ότι οι μετοχές των τραπεζών τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη, έως και 115%.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική που ακολουθήθηκε και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου, πριν περίπου ένα μήνα. Θα ζητηθεί από την αγορά σχετικά μικρό ποσό, 2 – 2,5 δισ., ανάλογα με τον ενδιαφέρον που θα προκύψει. Να σημειωθεί ότι το εύρος του επιτοκίου που θα τεθεί είναι μεταξύ 4,2% και 4,4%, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα διαμορφωθείκάτω του 4% με επιθυμητό επίπεδο το 3,7%.

Θανάσης Παπαδής – newsit.gr