Δόθηκε πρόσβαση των κομμάτων στη δικογραφία. Ζήτημα ωρών οι επίσημες αποφάσεις της κυβερνώσας πλειοψηφίας για τη διερεύνηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Προς Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο.

Την κλεψύδρα των πολιτικών εξελίξεων για την υπόθεση Novartis ανάποδα γύρισε η επίσημη αναγγελία στην Ολομέλεια της διαβίβασης της δικογραφίας για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με την οποία η εισαγγελία παρακαλεί για τις ενέργειες της Βουλής.

Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας, η οποία τονίζεται ότι διαβιβάζεται χωρίς αξιολόγηση με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, αναφέρονται μόνο τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία “σκόνταψε” η Δικαιοσύνη, βάσει των καταθέσεων του Αντώνη Σαμαρά, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και τις καταγγελίες που εμπεριέχονται στην κατάθεση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή για τους κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες αλλά καλώντας τη Βουλή για τις δικές της ενέργειες.

Η ανακοίνωση της δικογραφίας οδήγησε στην αποσφράγιση του φακέλου και δόθηκε πλέον η δυνατότητα μελέτης του περιεχομένου της σε έναν εκπρόσωπο κάθε κόμματος στην ειδική αίθουσα όπου φυλάσσεται, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, καθώς και στους κυρίους Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα λήψης αντιγράφου.

Μετά την επεξεργασία του φακέλου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, θα ανακοινώσει και επισήμως τις προθέσεις της κυβερνώσας πλειοψηφίας για τον τρόπο διερεύνησης τυχόν ποινικών και πολιτικών ευθυνών από τη Βουλή, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη βούληση περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη διερεύνηση τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων όπως αυτό της κατάχρησης εξουσίας για την ενορχήστρωση όπως έχει καταγγελθεί της πολιτικής σκευωρίας σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων.

Εκτός «κάδρου» αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ότι θα βρεθεί τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο εκτιμάται προς ώρας τουλάχιστον ότι οι ευθύνες του είναι πολιτικές και συνεπώς όπως φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του αυτές τις κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές.

Εάν οι προθέσεις της πλειοψηφίας επιβεβαιωθούν τότε η συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή, για την οποία απαιτείται η συλλογή 30 υπογραφών βουλευτών, υπολογίζεται ότι θα γίνει στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχει επιστρέψει κι ο πρωθυπουργός από την Αμερική. Εκεί για την έγκρισή της απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

skai.gr