Άρτα: Ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας (Μοναδικό αφιέρωμα του AgrinioTimes.gr)

Στην Άρτα εκτός από το γεφύρι, το οποίο είναι πασίγνωστο και το σημείο αναφοράς της πόλης, υπάρχει και ο Ι. Ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας. Ένα πραγματικά ιστορικό μνημείο.

Ο ναός κτίστηκε τον 13ο αιώνα Μ.Χ. Έχει διαστάσεις 20,3 Χ 22 μ..

Ο κύριος ναός είναι τετράγωνος, χωρίς εσωτερικά στηρίγματα. Χαρακτηριστικό στοιχείο του ναού είναι το στήριγμα του τρούλου. Δεν έχει εφαρμοσθεί σε άλλα βυζαντινά μνημεία.

Ο τρούλος στηρίζεται σε οκτώ παραστάδες, πάνω  στις οποίες πατάνε κίονες σε τρεις επάλληλες σειρές, αφήνοντας τον εσωτερικό χώρο αδιάσπαστο.

Στο ισόγειο, ο ναός πλαισιώνεται από δύο παρεκκλήσια (των Ταξιαρχών και του Προδρόμου). Στον όροφο ανάλογη διάταξη ακολουθεί ο γυναικωνίτης, ο οποίος δεν είναι προσιτός στους επισκέπτες. Η πρόσβαση σε αυτόν γινόταν πιθανόν από εξωτερική ξύλινη σκάλα.

Οι τοίχοι της Παρηγορήτισσας διακοσμούνται με τοιχογραφίες, που χρονολογούνται σε διάφορες εποχές. Στην δυτική πλευρά του ναού, υπάρχει επιγραφή που αναφέρει τους κτήτορες της εκκλησίας, Νικηφόρο Κομνηνό Δούκα, τη σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα και το γιο τους Θωμά.

Στον τρούλο υπάρχουν ψηφιδωτές παραστάσεις του Παντοκράτορα και των προφητών, που πιθανώς έγιναν από ομάδα τεχνιτών από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Οι τοιχογραφίες του Ιερού είναι έργο του μοναχού Ανανία και χρονολογούνται από το 1558. Στον κυρίως ναό, οι τοιχογραφίες έγιναν πιθανώς στα τέλη του 17ου – αρχές 18ου αιώνα.

Σημαντικές είναι οι δεσποτικές εικόνες της Παναγίας και του Χριστού στο τέμπλο. Κοντά στην εικόνα του Χριστού, υπάρχει ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με την εικόνα της Παναγίας « Παρηγορίτζος», η οποία σύμφωνα με την επιγραφή ανακαινίστηκε το 1792.

Παναγία Παρηγορήτισσα

 

Τιμή εισόδου στον χώρο 2 €.

Η απόσταση Αγρινίου- Άρτα έχει σχεδόν εκμηδενισθεί, με την Ιόνιο οδό. Είναι ευκαρία, να ταξιδέψετε και να επισκεφθείτε το βυζαντινό μνημείο.

Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Ρόμπολας