Την έντονη ανησυχία τους, για το μέλλον του κλάδου, εκφράζουν στην «ΠτΚ» ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων της Πάτρας, που λόγω της επιδημίας
του κορονοϊού, έχουν χάσει μέχρι σήμερα, σχεδόν τον μισό τζίρο της χρονιάς.
Τα τουριστικά γραφεία είναι ο κλάδος που δέχθηκε το πρώτο μεγάλο πλήγμα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όταν στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, απαγορεύθηκαν αρχικά οι σχολικές εκδρομές εξωτερικού, για να ακολουθήσει λίγες ημέρες μετά και η απαγόρευση όλων των σχολικών εκδρομών, καθώς και των τουριστικών εκδρομών εσωτερικού.
Όπως τονίζει το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Καβαλλιεράτος, ο κλάδος βρίσκεται από τότε σε αυστηρή καραντίνα, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί μεγάλοι τζίροι για τις επιχειρήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους, είναι οικογενειακές.
Μόνο τα τουριστικά γραφεία της Πάτρας, έχουν χάσει κύκλο εργασιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από τις σχολικές εκδρομές εκείνης της περιόδου, αναφέρει ο κ. Καβαλλιεράτος, δηλαδή, εκδρομές περιβαλλοντικές, πενθήμερες, εντός και εκτός Ελλάδος.
Όμως, η ζημιά δεν περιορίστηκε μόνο στις σχολικές εκδρομές. Ο κλάδος, δέχθηκε συνεχόμενα πλήγματα, γιατί αμέσως μετά, χάθηκε και η περίοδος των εκδρομών της Αποκριάς και ταυτόχρονα, του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, ενώ χαμένες θεωρούνται και οι εκδρομές που είχαν προγραμματιστεί για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Δηλαδή, μια περίοδος άνω των τριών μηνών, όπου όλα τα τουριστικά γραφεία της Πάτρας, είχαν πολλή
δουλειά.
Αυτή η ζημιά, αντιστοιχεί στο 40% του ετήσιου τζίρου των εκδρομών, που πρακτικά είναι χαμένος, αν δεν γίνουν κάποιες σημαντικές κινήσεις, εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
ΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι, όλα τα συναρμόδια υπουργεία περί τουρισμού, συζητούν μόνο για τα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά, ξεχνούν τον ενδιάμεσο μεγάλο κρίκο της αλυσίδας, που είναι ο κλάδος μας, με 4.500 πούλμαν και 2.500 περίπου τουριστικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς είμαστε οι τροχοί αυτού του οχήματος, γιατί, χωρίς τουριστικό γραφείο που οργανώνει τις εκδρομές και χωρίς τουριστικό λεωφορείο που μεταφέρει κόσμο και εκτελεί τις εκδρομές, δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένος τουρισμός» λέει ο κ. Καβαλλιεράτος.
ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Ο γνωστός επαγγελματίας, αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία αίρεται η απαγόρευση που είχε επιβληθεί λόγω καραντίνας, στις πληρότητες των υπεραστικών λεωφορείων και των λεωφορείων διεθνών μεταφορών. Από την απόφαση, εξαιρέθηκαν τα τουριστικά λεωφορεία, κάτι που γεννά υποψίες, για το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να λειτουργήσει ο κλάδος το προσεχές καλοκαίρι.
«Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, όπου επισημαίνουμε μεταξύ άλλων, ότι, τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία, είναι πολύ πιο ασφαλή και μπορούν πολύ πιο εύκολα να κάνουν ιχνηλάτιση ενός πιθανού κρούσματος κορονοϊού, σε σύγκριση με ένα υπεραστικό λεωφορείο ή διεθνών μεταφορών, όπου δεν τηρούνται στοιχεία επιβατών» τόνισε ο κ. Καβαλλιεράτος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι, αν τα τουριστικά λεωφορεία περιοριστούν σε πληρότητα μόνο μέχρι 50%, θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες. Το κόστος της εκδρομής θα αυξηθεί ανά πελάτη, και σε συνδυασμό με την μείωση του εισοδήματος, θα μειωθεί περεταίρω ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου. «Με τέτοιες προοπτικές, δεν θα επιστρέψει κανείς επαγγελματίας στην εργασία του, γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα» αναφέρει ο κ. Καβαλλιεράτος και προσθέτει: «Υπό τις επικρατούσες συνθήκες, απειλείται πλέον, άμεσα, η κάθοδός μας στον τουρισμό και η επαναλειτουργία μας ως τουριστικά γραφεία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματίες τουριστικοί πράκτορες ζητούν από την κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει άμεσα, ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας τους, αλλά και επιπλέον, φοροαπαλλαγές και μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και στις μεταφορές, για αν μπορέσουν χιλιάδες επαγγελματίες να ορθοποδήσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Καβαλλιεράτο, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος στον τουρισμό, όλοι βλέπουν τον Έλληνα τουρίστα ως την μόνη λύση, και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, είναι ίσως η μοναδική διέξοδος, που μπορεί να αναπληρώσει τους χαμένους τζίρους των τουριστικών γραφείων.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τον υπουργό Τουρισμού και τον ΕΟΤ, το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, να το διαχειριστούν τα τουριστικά γραφεία. «Ο Έλληνας τουρίστας θα έρχεται στα γραφεία μας και θα επιλέγει με το κουπόνι του, ένα από τα πακέτα εκδρομών που θα του προτείνουμε. Αυτό θα πληρώνει μόνο την μεταφορά του λεωφορείου, που είναι πολύ χαμηλή. Από την άλλη, ο κλάδος μας, θα έχει το περιθώριο να παίρνει οικονομικότερες προσφορές από ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και έτσι θα προσφερθούν πολύ πιο ελκυστικά πακέτα εσωτερικού τουρισμού» τόνισε ο κ. Καβαλλιεράτος.
http://www.pelop.gr/