Αποτέλεσμα εικόνας για νεκταριος φαρμακης

«Όταν είπα στο Συνέδριο ότι θα ήθελα η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να είναι ηλικιακά η πιο νέα στην ιστορία του κόμματος, το εννοούσα και το εννοώ. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να δώσουμε σε νέους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ Kυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη συνάντηση του με την επιτροπή που οργάνωσε το συνέδριο της νεολαίας του κόμματος.

Είχε προηγηθεί, μία περιπου εβδομάδα πριν, η τοποθέτηση του στο συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, όπου ζήτησε από την νεολαία να είναι στην πρώτη γραμμή.
Η επανάληψη, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της συγκεκριμένης πρόθεσης, δείχνει πως το αίτημα της ηλικιακής ανανέωσης των ψηφοδελτίων δεν είναι κάποια φωτοβολίδα της στιγμής, αλλά μία από τις προτεραιότητες του προέδρου της ΝΔ, που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του.

Για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, οι στενοί συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει την αναζήτηση νέων ανθρώπων που θα είναι στις εκλογικές λίστες.

Όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, η νοοτροπία δεν είναι να γίνει κάτι τέτοιο με ποσοτικά κριτήρια, αλλά με ποιοτικά, όπως η επαγγελματική διαδρομή και η αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε μιλώντας στην επανιδρυθείσα νεολαία του κόμματος του, «αντικατέστησε» πολλές αναφορές την λέξη ΟΝΝΕΔ, με αναφορές στην νέα γενιά συλλήβδην, κάτι που σημαίνει πως η αναζήτηση δεν γίνεται μόνο μέσα από το κομματικό φυτώριο, αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν ως προαπαιτούμενο «κομματικά ένσημα».

Αυτό ωστόσο όπως λένε πηγές της Πειραιώς παρουσιάζει μία δυσκολία, αφού άνθρωποι με διαπιστευτήρια, δείχνουν μία επιφυλακτικότητα στο να μπουν στην διαδικασία να είναι υποψήφιοι σε εκλογές. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρεπει να κερδηθεί στο εγγύς μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό η αναζήτηση στελέχωσης των ψηφοδελτίων που έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί και θα έχει πολλά ακόμα στάδια. Υπάρχουν ωστόσο πρόσωπα τα οποία φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» για τις επόμενες λίστες.

Νέα πρόσωπα στις λίστες

Στην Β’ Αθηνών θεωρείται βέβαιο πως θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας Σάκης Ιωαννίδης, που ήδη έχει προβεί στις πρώτες ενέργειες για την στελέχωση του γραφείου του. To ίδιο βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα του αν. εκπροσώπου τύπου Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος είναι κάτω των 30 ετών και έχει ευρωπαικές παραστάσεις, ως πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ. Στις λίστες θα  είναι και ο Βασίλης Ξυπολιτάς. Νέο πρόσωπο πιθανόν να είναι και η Ευαγγελία Γιακουμάτου, αν δεν είναι υποψήφιος ο πατέρας της και επί σειρά ετών βουλευτής Μάκης Γιακουμάτος.

Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος τόσο ο Γιάννης Μελάς όσο και ο Γιάννης Βουτσινάς, ενώ στη Β’ Πειραιά η δημοσιογράφος Εύα Ζαχιώτη.
Τώρα όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα της Νατάσας Σωτηριάδου στο Κιλκίς, που είναι σήμερα αναπληρώτρια Γραμματέας Γυναικείων θεμάτων, ενώ το 2015 σύμφωνα με δική της δήλωση είχε αρνηθεί να είναι στις λίστες του κόμματος.
Στην Κεφαλλονιά θα πολιτευτεί ο Γιώργος Κοκκόλης. Ο 28χρονος είναι σήμερα αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και δεν προέρχεται από την κομματική νεολαία. Στην Πέλλα θα είναι στις λίστες ο περιφερειακός σύμβουλος Λάκης Βασιλειάδης, ενώ στον Έβρο θα είναι η Χρύσα Μπαχαρίδου.
Στην Α’ Αθήνας βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του Βασίλη Αξιώτη, 32 ετών, που σήμερα ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη ως Πολιτικός Μηχανικός, ενώ πιθανόν στην ίδια περιφέρεια να πολιτευτεί και η αν. εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη.

Στην περιφέρεια Αττικής στις λίστες φαίνεται πως θα είναι ο 32χρονος δικηγόρος Γιώργος Κώτσηρας και ο 33χρονος γεωλόγος Ανδρέας Τσώκος.
Στους δύο ακριτικούς νομούς την Ροδόπη και την Ξάνθη, θα είναι υποψήφιοι ο Αντώνης Γραβάνης, δημοτικός σύμβουλος σήμερα και ο Μιχάλης Πουσπουρίκας αντίστοιχα, που έχει διατελέσει πρώην πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ.
Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι στις λίστες ο δικηγόρος Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ στη Εύβοια θεωρείται πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του 30χρονου πολιτικού επιστήμονα Νίκου Λυσιγάκη.
Τέλος στις Κυκλάδες, θα είναι στις λίστες ο 35χρονος Φίλιππος Φόρτωμας, ιστορικός στο επάγγελμα και συνεργάτης σήμερα του Κ. Μητσοτάκη.

Στη ΝΔ αναζητούν πρόσωπα και από την γενιά του brain drain, δηλαδή των νέων Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβολίσουν την επιστροφή εκείνων που μπορούν να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της χώρας τόσο
σε επιστημονικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο.

kathimerini.gr