Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19-10-2019, μετά το Συλλαλητήριο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας (όσα παρέστησαν), μορφοποιήθηκε η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων έως την ψήφιση την προσεχή Πέμπτη του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η ως εκείνη την στιγμή πορεία των διαφόρων εκδηλώσεων όπως και η συμμετοχή των εργαζομένων. 

Η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. ήδη από την πρώτη έκτακτη Ε.Ε. είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, δομημένη με βάση την βαρύτητα και το εύρος που θεωρούσε ότι έχουν οι συγκεκριμένες τροπολογίες του άρθρου 179. Συναίνεσε δε, στην πρόταση την οποία πήρε η τότε πλειοψηφία για να διευρύνει και να ισχυροποιήσει την αντίδραση των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τη θεωρούσε λάθος (όπως έχουμε προαναφέρει) και πιστεύουμε ότι εκ των πραγμάτων δικαιωθήκαμε. 

  Στην ιδία αντίληψη τοποθετηθήκαμε και για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα τα οποία είχαμε και καταθέτοντας νέα πρόταση στην κατεύθυνση που από την αρχή είχαμε μορφοποιήσει. 

Θεωρούμε ότι:

 

  • Δεν μπορούμε να ζητάμε απόσυρση των διατάξεων του Νομοσχεδίου και να πηγαίνουμε με 4ωρες Στάσεις Εργασίας. 
  • Δεν μπορούμε να αξιολογούμε ότι δεν μας προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε. και να προχωράμε με μια 24ωρη απεργία την Πέμπτη, κάνοντας ένα διάλλειμα τριών ήμερων (από την Κυριακή έως την Πέμπτη).
  • Δεν μπορεί να συγκλίνουμε στην άποψη ότι μέσω των συγκεκριμένων διατάξεων δίνεται η δυνατότητα να αλλάξει συνολικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προχωράμε με μια 24ωρη απεργία και με κάποιες άλλες τριτεύουσες εκδηλώσεις μόνο και μόνο για να λέμε ότι κάνουμε παρεμβάσεις. 

 

Η πρότασή μας ήταν περιεκτική, σαφής και ξεκάθαρη. 

 

  • Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες την Δευτέρα 21, την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. 
  • 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 (ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου), όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια ημέρα Πανελλαδικό Συλλαλητήριο.

 

Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις καταθέσαν προτάσεις μόνο για 24ωρη απεργία την Πέμπτη (ομόφωνα) και κάποιες άλλες για στάση εργασίας την Τετάρτη. Επειδή το πρόβλημά μας όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει δεν είναι ούτε τι κάνει κάθε παράταξη ούτε με ποια κριτήρια λειτουργεί, αλλά το πως μπορεί να αποτραπεί η ψήφιση της ιδιωτικοποίησης, δηλώσαμε ότι εάν κάποια παράταξη επανακαθορίσει τη στάση της και μπορούμε να συναντηθούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τότε θα επιδιώξουμε να υπάρξει απόφαση χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις ουσίας από την αρχική μας θέση. 

Μετά από επανακαθορισμό της στάσης της, η ΣΥΝ.ΑΝ. (Συνδικαλιστική Ανατροπή) δέχτηκε να πάμε σε απεργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών την Τρίτη-Τετάρτη και στην ομόφωνα προτεινόμενη 24ωρη απεργία την Πέμπτη και εμείς αποσύραμε από την πρότασή μας την απεργία της Δευτέρας 21-10, παραμένοντας σε όλα τα υπόλοιπα σταθεροί, με αποτέλεσμα η πρόταση να ψηφιστεί από τις Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. και ΣΥΝ.ΑΝ. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Συνελεύσεις-Ενημερώσεις κτλ (λες και δεν είναι ενημερωμένοι οι συνάδελφοι για τις τρεις σειρές του άρθρου) δεν ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, όταν και τα Μ.Μ.Ε. μας είχαν περιθωριοποιήσει και το Υπουργείο δεν είχε καμία ουσιαστική επαφή μαζί μας αλλά ούτε και είχε δώσει κάποια απάντηση στα θέματα που θέσαμε. 

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης προθέσεων, είναι ξεκάθαρο ότι στην παρούσα φάση, η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι η μόνη Παράταξη που είχε εξαρχής σαφή και δομημένη κρίση στην αξιολόγηση της κατάστασης και των αντιδράσεων που απαιτούνται. Είναι δε η Παράταξη που διατήρησε σταθερή και αταλάντευτη στάση που επί της ουσίας οδήγησε στην τελική μορφοποίηση των κινητοποιήσεων.

Όσον αφορά την Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α., παρότι δεν είχαμε σκοπό όπως δηλώσαμε να ασχοληθούμε με καμία άλλη παράταξη, δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε με μια νέα ανακοίνωση που εξέδωσε για το τίποτα, προσπαθώντας να καλύψει τις συμφωνίες που έκανε για να «καλυφθεί» το μεγάλο αυτό ζήτημα με μια μόνο 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Επιπλέον της υπενθυμίζουμε ότι «οι Πρόεδροι των δύο μεγάλων Σωματείων-Μελών του Δήμου Αθηναίων οι οποίοι προέρχονται από την ΔΑΚΕ» είναι ταυτόχρονα και Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι μόνο κατέθεσαν τις προτάσεις τους κατά την συνεδρίασή της Ε.Ε., αλλά πιθανότατα με την επιμονή τους για κλιμάκωση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων την ξεβόλεψαν.  Η Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μας πει για τα 20 άτομα με τις 40 σημαίες, που κατάφερε να συγκεντρώσει στην διάρκεια του Συλλαλητηρίου.

Η πρόθεση της Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν είναι ούτε το λαϊκισμό να προάγει, ούτε να ποδηγετήσει οποιαδήποτε διαδικασία, αλλά να επιλύσει τα θέματα που κάθε φορά ανακύπτουν. Υπάρχουν ήδη οι μόνιμοι επαναστάτες που ψαρεύουν σε θολά νερά και δεν χρειάζονται και άλλοι. Πρόθεση μας πάντα είναι να επιλύονται τα προβλήματα, μπαίνοντας μεν σε μια συναινετική διαδικασία, αλλά μην κάνοντας ούτε βήμα πίσω σε θέματα αρχών. Αυτό ακριβώς κάναμε και τώρα και θεωρούμε ότι πάρθηκε, με όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν, μια σωστή και αγωνιστική απόφαση.  

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ. 

ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο