Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου: Τώρα, ανοιχτή και τα βράδια

Μη μου πείτε ότι σας διέφυγε αυτή η είδηση!

Από την άλλη βέβαια, με τον covid να σέρνεται εδώ και κει, τον Ερντογάν να παραληρεί στα μικρόφωνα και τον υδράργυρο να βράζει στα θερμόμετρα του Αυγούστου, σιγά μην προσέχατε τις εργασιακές αλλαγές στη Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου! Το κακό με αυτά τα γεγονότα είναι ότι κανένα ενημερωτικό προφίλ δεν μπαίνει στον κόπο, να το κάνει είδηση και να το ανεβάσει στο διαδίκτυο. Αλλού «ψάχνονται» τα social media, κι αλλού αποφασίζει… η ζωή.

Γράφει: ο Επί Τούτου

Η ΕΙΔΗΣΗ

Το γεγονός, όπως «αναφέρει» ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της 28ης Ιουλίου 2020 (τεύχος 2ο, φύλλο 3119), «ότι, η Δ.Ε.Υ.Α. καλείται να υλοποιήσει εργασίες αποκατάστασης βλαβών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αργιών και των Σαββατοκύριακων», τον οδήγησε στην έκδοσης απόφασης, με την οποία «καθιερώνεται η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου», προκειμένου να επεμβαίνουν τα συνεργεία της όλες τις ώρες, όλες τις μέρες του μήνα», συμπεριλαμβανομένου Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, για την αποκατάσταση των βλαβών» του δικτύου.

Με την απόφαση αυτή «αλλάζει» η ζωή, δύο Μηχανικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), τριών Μηχανικών Παρασκευαστριών Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), εικοσιτεσσάρων Τεχνιτών Υδραυλικών, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροσυγγολητών, Οδηγών – Χειριστών, Αποθηκάριων, Διοικητικών Υπαλλήλων, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δεκατριών Εργατών υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που αποτελούν το προσωπικό της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Η ΑΠΟΡΙΑ

Άιντε να την καταλάβουμε την αναγκαιότητα των τεχνικών της νυχτερινής βάρδιας, να «φυλάνε καραούλι» στο σπιτάκι που βρίσκεται στην αρχή του κάμπου της πόλης, μπας και χαλάσουν οι σωλήνες· αλλά τη νυχτερινή βάρδια εκείνων των έρμων των διοικητικών υπαλλήλων, δεν μπορούμε να την καταλάβουμε. Γιατί τους ξενυχτάνε έτσι τους ανθρώπους;

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Ως γνωστόν, οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Αγρινίου είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του Δήμου. Και καλά κάνουν οι άνθρωποι· όλοι οι εργαζόμενοι έτσι έπρεπε να είναι. Όταν ο εργοδότης με μη σύννομες διαδικασίες εισπράττει «το κάτι πολύ παραπάνω», όπως έκανε η ΔΕΥΑ Αγρινίου το 2012 και το 2013, τότε και ο υπάλληλος ορθά απαιτεί και εισπράττει «το κάτι παραπάνω». Άλλωστε ο σοσιαλισμός, έχει αξία όταν τα «λεφτά υπάρχουν», ειδάλλως: «τι να τα κάνεις τα λεφτά, όταν δεν έχεις φράγκο», που λέει κι ο Ρασούλης.

 Το ζήτημα όμως, δεν είναι εκεί. Το ζήτημα είναι στις υπερωρίες, στα νυχτερινά και στα μεροκάματα των αργιών που βεβαιώνονται. Γι’ αυτό κι όλη αυτή η μεθόδευση και το νταβαντούρι: για να μη βρεθεί κανένας «Επίτροπος» ή κανένας περίεργος διευθυντής και αρνηθεί την καταβολή υπερωριών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όπως έγινε πρόσφατα με τους υπαλλήλους, που μας μαζεύουν τα σκουπίδια. Αλήθεια, σ’ αυτή την υπηρεσία ισχύει η 24ωρη λειτουργία ή δεν ισχύει; (Ρητορικό είναι το ερώτημα)

Το παρακάτω περιστατικό είναι σενάριο, αφού, μετά από την παραπάνω απόφαση, δεν πρόκειται να συμβεί «ποτέ των ποτών»: Αγχωμένος πελάτης της ΔΕΥΑ Αγρινίου, γνωρίζοντας την παραπάνω είδηση, φτάνει αγουροξυπνημένος, γύρω στις τρεις το πρωί, στην είσοδο της επιχείρησης στη Βότση, για να πληρώσει τον ληξιπρόθεσμο λογαριασμό του και διαπιστώνει, ότι η υπηρεσία είναι κλειστή. Ρωτάει, λοιπόν, τον πρώτο περαστικό: «Καλά, το βράδυ δεν δουλεύουν;»  Κι αυτός του απαντά: «Το βράδυ… δεν έρχονται. Τη μέρα δε δουλεύουν!»