Οι μέρες των εορτών είναι πάντα μια περίοδος εορταστικού κλίματος, αλλά επίσης τείνει να είναι περίοδος φαγητού υψηλού σε θερμίδες και λίπος. Όντας μέρος αυτού του εορτασμού των Χριστουγέννων είναι δύσκολο να μην σαμποτάρετε τους στόχους που έχετε για την υγεία σας, αλλά σίγουρα είναι εφικτό. Το κλειδί για υγιεινή διατροφή τα Χριστούγεννα είναι ο προγραμματισμός και η μεταφορά των δικών σας σνακ και πιάτων εάν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να μην έχετε άγνοια και καταλήξετε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Βήμα 1
Καταναλώστε ένα υγιεινό πρωινό την ημέρα των Χριστουγέννων. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα φρούτο ή εάν λαχανικό και λίγη πρωτεϊνη όπως αυγά ή ξηροί καρποί. Αυτό θα βοηθήσει να «ξορκίσετε» την πείνα και να αποτραπείτε από την κατανάλωση υψηλοθερμιδικών σνακ ενώ θα περιμένετε για το μεγάλο γεύμα ή βραδυνό που πρόκειται να έχετε.

Βήμα 2
Φροντίστε για ένα θρεπτικό πιάτο για τις γιορτές. Προσφερθείτε από την αρχή να παρέχετε εσείς την σαλάτα ή ένα σχετικό συνοδευτικό έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα υγιεινό στοιχείο στο γεύμα.

Βήμα 3
Έχετε μαζί σας ένα σνακ από το σπίτι σας σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να βρείτε κάτι υγιεινό να τσιμπήσετε ανάμεσα στα γεύματα. Ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι και ένα μικρό σακουλάκι ξηρών καρπών αποτελούν μια καλή επιλογή «φορητού» σνακ.

Βήμα 4
Καταναλώστε ένα υγιεινό σνακ ή ένα μικρό γεύμα κάθε 3-4 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στην διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και είναι πολύ πιο υγιεινό από το να καταναλώνετε ένα μόνο μεγάλο γεύμα.

Βήμα 5
Βάλτε στο πιάτο σας πρώτα υγιεινές επιλογές. Αντί να κατευθύνεστε προς συνοδευτικά πιάτα με υψηλά λιπαρά και πολλές θερμίδες, επιλέξτε άπαχη γαλοπούλα ή ζαμπόν και λαχανικά για πρώτο πιάτο. Μπορεί οι επιλογές για δεύτερο πιάτο να είναι πιο υψηλοθερμιδικές, ενώ εσείς ήδη θα νιώθετε κατά κάποιο τρόπο πλήρης.

Βήμα 6
Πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το Χριστουγεννιάτικο δείπνο σας. Το κόκκινο κρασί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, φυτοχημικό που βοηθάει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Εάν δεν πίνετε αλκοόλ, δοκιμάστε ένα ποτήρι χυμό σταφυλιών ή απλά νερό.

Βήμα 7
Εξασκηθείτε στον έλεγχο της μερίδας. Αντί να επιβάλλετε στον εαυτό σας αποκλεισμό από όλες τις υψηλοθερμιδικές επιλογές, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι ή μια μπουκιά, αρκετό για να το γευτείτε, αλλά όχι για να νιώσετε πλήρεις.

Βήμα 8
Πιείτε ένα ποτήρι τσάι πριν ή ακόμα και στην θέση του επιδορπίου. Το τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και η υγρή του μορφή θα σας φουσκώσει, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να υπερβάλλετε με την τούρτα, την πίτα ή τα γλυκά.
Τέλος, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με απολαύσεις εκτός τροφής. Επιλέξτε ρούχα που είναι όμορφα, κολακευτικά και άνετα ώστε να αισθάνεστε και να δείχνετε τέλεια. Διαλέξτε δραστηριότητες που είναι πιο σημαντικές για εσάς, παραμείνετε δραστήριοι, προγραμματίστε χρόνο για ξεκούραση και απολαύστε τις διακοπές σας!

Προσπαθώ να είμαι πάντα ενήμερος όλα αυτά τα χρόνια από τους συνεργάτες μου και από τους εκπαιδευτικούς μου, τέλος σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία ελπίζω να σας βοήθησα έστω και λίγο και όπως λέω και στους δικούς μου αθλητές όλα με μέτρο και πάνω απ’ όλα να μην χάνουμε το νόημα της ζωής μας.

Γιάννης Διώτης