Διαφοροποιήσεις στην είσοδο μαθητών ελληνικών σχολείων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
-την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη
-την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Διαφοροποιήσεις με βάση την υπηκοότητα στην είσοδο μαθητών ελληνικών σχολείων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Με την υπ’αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΜΕΕΠ/ ΤΑΜΣ/346553/247338/5874/3323/27.6.2019(ΦΕΚ 2666/Β’/1.7.2019) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για το αντίτιμο επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων της χώρας, καθώς και οι περιπτώσεις απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 2 παρ. 1 στοιχ. α’ της απόφασης αυτής, ορίσθηκε ότι παιδιά και νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών θα καταβάλουν μειωμένο αντίτιμο 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου για την είσοδό τους στους προαναφερθέντες χώρους, ενώ αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 στοιχ. α’ της ΚΥΑ απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή αντιτίμου τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.

Στη συνέχεια, με την υπ’αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/591722/12422 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 3976/31-10-2019) τροποποιήθηκε η παραπάνω Υπουργική Απόφαση, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα προαναφερθέντα σημεία σχετικά με την είσοδο παιδιών και νέων έως 25 ετών στους αρχαιολογικούς και λοιπούς χώρους πολιτισμού της χώρας, με το κριτήριο της προέλευσης από κράτος-μέλος της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (οπότε η είδοσος είναι δωρεάν) ή από τρίτα κράτη (όπου καταβάλλεται το μισό εισιτήριο) να παραμένει.

Οι παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις έχουν σαν άμεση συνέπεια, παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και επισκέπτονται για παράδειγμα τα Μουσεία της χώρας μας στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του σχολείου, να διαχωρίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο σε παιδιά που εισέρχονται δωρεάν και σε παιδιά που καταβάλουν μειωμένο εισιτήριο, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους.

Και τούτο μάλιστα, τη στιγμή που στην ίδια απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν είσοδο ανεξαρτήτως υπηκοότητας σε εκπαιδευόμενους άνω των 25 ετών σε σχολεία της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης (εσπερινά σχολεία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΕΠΑ.Λ) και σε επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ.), καθώς και πρόβλεψη για δωρεάν είσοδο σε πρόσφυγες, με την επίδειξη Δελτίου Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Σύμβασης της 28ης Ιουλίου 1951 (διαβατήριο αναγνωρισμένου πρόσφυγα) ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Αλλοδαπού (διαβατήριο αναγνωρισμένου δικαιούχου επικουρικής προστασίας) ή Άδειας Διαμονής.

Ωστόσο, για την περίπτωση των καταγόμενων από χώρες εκτός Ε.Ε. μαθητών σε σχολεία της χώρας μας, ουδεμία πρόβλεψη υπήρξε από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να υφίστανται ανεπίτρεπτο διαχωρισμό από τους συμμαθητές τους και οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν το ρόλο να τον υλοποιήσουν στην πράξη, χωρίζοντας τους μαθητές τους σε Ευρωπαίους και μη. Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν αρμόζει στις επιταγές ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, αλλά ούτε και στην παιδεία και στον πολιτισμό μας.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο επελέγη το κριτήριο της υπηκοότητας για τον καθορισμό του αντιτίμου για την είσοδο παιδιών, μαθητών στη χώρα μας σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία της χώρας μας;
2. Ποια η θέση των αρμόδιων Υπουργείων απέναντι στον εν τοις πράγμασι διαχωρισμό των μαθητών σε προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μη, για την είσοδό τους στους παραπάνω χώρους;
3. Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει το αντίτιμο για την επίσκεψη οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων της χώρας, ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για την ενιαία αντιμετώπιση των παιδιών και των νέων που φοιτούν σε σχολεία της χώρας μας ανεξαρτήτως υπηκοότητας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος