Μετά την κατασκευή του σύγχρονου αρδευτικού δικτύου στην Παντάνασσα, αποφασίστηκε από τους μελετητές η παύση του παλαιού που βασίζονταν σε διαφόρων μεγεθών αρδευτικά κανάλια, με αποτέλεσμα πολλά αυλάκια να καταργηθούν εντελώς και άλλα να ξηλωθούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το νερό της πηγής που πηγάζει από το βουνό που βρίσκεται πάνω από την Παντάνασσα να «κατεβαίνει» στο χωριό χωρίς να έχει προκαθορισμένη πορεία, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν που οδηγούνταν σε ρέματα της περιοχής, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα του χωρίου να μετατρέπεται σε… πισίνα.

Κάθε χειμώνα, από το 2004 που κατασκευάστηκε το νέο αρδευτικό δίκτυο, τμήμα του χωρίου που ξεπερνά τα 500 στρέμματα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς σπίτια, καλλιέργειες και αποθήκες με ζώα πλημμυρίζουν.

Φέτος η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οι κάτοικοι σκέφτονται να μαζέψουν υπογραφές για να ζητήσουν βοήθεια.

«Όσο πάει η κατάσταση και χειροτερεύει. Στο παρελθόν υπήρχαν αυλάκια μέσα στα χωράφια, που οδηγούσαν το νερό στα ρέματα και δεν πλημμυρίζαμε. Τα τελευταία χρόνια αφού τα αυλάκια ξηλώθηκαν το νερό βρίσκεται στις αυλές μας, στις αποθήκες και στα ζώα μας. Αποκτήσαμε αρδευτικό δίκτυο αλλά πλημμυρίζουμε. Ζούμε μέσα στο νερό. Η υγρασία είναι ευδιάκριτη μέσα στα σπίτια μας. Πώς να ζήσουμε μέσα στο νερό; Είναι σα να ζούμε μέσα σε λίμνη. Γίνεται να κοιμηθείς μέσα στο νερό; Στο παρελθόν ήρθαν κάποιοι αρμόδιοι να δουν την κατάσταση αλλά πέρασαν χρόνια από τότε. Η ενημέρωση που είχαμε τότε είναι πως το θέμα λύνεται με την τοποθέτηση σωλήνων, ώστε να «πιάσουν» το νερό, αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται από το νερό της βροχής, συνεπώς δεν υπάρχει αστάθμητος παράγοντας και γι’ αυτό ζητάμε να βρεθεί λύση» τονίζουν κάτοικοι της περιοχής στη «Σ».

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ζευγαρακίου. Μετά την καταστροφική βραδιά της 2ας Δεκεμβρίου, οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου από την Δευτέρα 05 Μαρτίου, παρατηρούν συνεχώς να αναβλύζει νερό από το έδαφος στο προαύλιο του σχολείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, η οποία έσπευσε στο σημείο για να εξετάσει το φαινόμενο το οποίο παρουσιάστηκε μετά την θεομηνία.

Στο σχολικό συγκρότημα, υπάρχουν σημεία που το νερό φαίνεται πως «πηγάζει» κάτω από το κτίριο.

panatanassa (8)

pantanassa (1)

pantanassa (2)

pantanassa (3)

pantanassa (4)

pantanassa (5)

pantanassa (6)

Zeugaraki-dimotiko (1)

Zeugaraki-dimotiko (2)

Zeugaraki-dimotiko (3)

Zeugaraki-dimotiko (4)

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»