Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος δήλωσε πως θα ήταν αντάρτης το βουνό ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα, ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε όμως να απεμπολίσει την μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ, μιλώντας για «ελεύθερη διακίνηση ιδεών» και «δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».

 

Ο Τσε Γκεβάρα και το μαγιό του Παναγιώταρου

«Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για ελεύθερη έκφραση. Είμαι ξεκάθαρος και καταδικάζω οποιοδήποτε έγκλημα πολέμου ή όχι. Σε άρθρο ή κείμενό μου, δεν έχω πει ποτέ κάτι διαφορετικό. Σέβομαι την ποινική δίκη, δεν θα κάνω σχόλιο για ιστορικού περιεχομένου άρθρα. Στα πλαίσια της ελευθερίας του ατόμου και της ελεύθερης διακήνησης ιδεών».

Όπως ανέφερε μάλιστα υπήρχε έκδοση τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής με εξώφυλλο τον… Τσε Γκεβάρα. 

«Δεν υπήρχε ρητορική μίσους στις ομιλίες. Καμία σκιά στις πολιτικές μας ομιλίες. Η θέση του κόμματος είναι ότι όποιος εισέρχεται παράνομα πρέπει να απελαύνεται» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την θέση του για τους μετανάστες και αν υπήρχαν ομιλίες που ωθούσαν σε βία.

Φυσικά ο Ηλίας Κασιδιάρης μίλησε όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για πολιτική δίωξη και κατεσκευασμένο κατηγορητήριο. Κατονόμασε ως σκευωρούς τους Αντώνη ΣαμαράΧαράλαμπο Αθανασίου, ενώ μιλώντας για την δολοφονία Φύσσα, την χαρακτήρισε δυο φορές έγκλημα γιατί «εκτός του ότι χάθηκε ένας συμπολίτης δόθηκε το έναυσμα για να καταδιωχθεί παράνομα ένα κόμμα».

Ο κατηγορούμενος έπεσε μάλιστα σε αντιφάσεις σχετικά με την ομοιόμορφη ενδυμασία των Χρυσαυγιτών, τονίζοντας στη μια περίπτωση πως ο ίδιος προέτρεπε αλλά δεν απαιτούσε από τα μέλη να έρχονται με το μαύρο μπλουζάκι των τοπικών, υποσχόμενος μάλιστα να προσκομίσει φωτογραφία του Ηλία Παναγιώταρου από πορεία με… μαγιό,  ενώ λίγο αργότερα ερωτώμενος σχετικά είπε πως ο καθένας μπορούσε να αγοράσει τα συγκεκριμένα μπλουζάκια από λαϊκές αγορές και ότι αυτό ήταν κάτι που «προβλημάτιζε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής».

 

«Υπήρχαν μέλη αλλά πριν το 2009!»

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως έχει λάβει γνώση στιχομυθίας που μετέφερε την εποχή της δίωξης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στο υπουργικό συμβούλιο την οποία και με την σειρά του «μετέφερε» στο δικαστήριο:

«Η Τσάμη λέει στον Αθανασίου «δεν δένει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης»

«Κόφτε τον λαιμό σας»

«Μας καλύπτεις

«Σας καλύπτω»

Ο ίδιος, υποστήριξε λίγο αργότερα επιτιθέμενος κατά του εισαγγελέα Ντογιάκου, πως «έλαβε αντίδωρο για την δίωξη καθώς ο γιός του προσελήφθη μετακλητός στο υπουργείο Μεταφορών».

Σε ό,τι αφορά την ένταξή του στην Χρυσή Αυγή, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε οπαδός του κόμματος από την δεκαετία του ’90, ενώ σημείωσε ότι έγινε μέλος ως φοιτητής μετά το 2000.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι τον έκανε να προσεγγίσει την Χρυσή Αυγή, σημείωσε «Είχα δει την παρουσία του Μιχαλολιάκου στο 10λεπτο του κόμματος στις εκλογες. Δεν ήμουν πολιτικοποιημένος αλλά με εξέφραζε. Ταυτίζονταν οι απόψεις μου και όταν βρήκα τον ελεύθερο χρόνο ενεργοποιήθηκα».

Ενώ όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο σχετικά με το αν υπήρχαν μέλη ή όχι, έδωσε μια πιο λεπτομερή και πάλι όμως περίεργη εξήγηση, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν μέλη μέχρι το 2009 και πως από την εκλογική «έκρηξη» της οργάνωσης, ξεκίνησε διαδικασία εγγραφής νέων μελών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της δίωξης.

 

«Η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη»

Η πρόεδρος τον ρώτησε και σχετικά με την περίφημη συναυλία, στην οποία όπως και οι περισσότεροι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να χαιρετούν ναζιστικά, να φωνάζουν «Έξω οι Εβραίοι» φυσικά στα… γερμανικά και να διασκεδάζουν με το «Deutschland uber alles» (μτφ. Η Γερμανία πάνω απ’ όλα).

Κασιδιάρης: Τα ζητήματα των συμβόλων και των χαιρετισμών, δεν θα τα θίξω. Ακόμα και το βούλευμα που συνέταξε ο Ντογιάκος, λέει ότι η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σε μια ποινική δίκη. Εγώ μπορεί να διαφωνώ με οτιδήποτε από αυτά, αλλά δεν θα σχολιάσω τίποτα. Υπάρχει η αρθρογραφία μου που έχω αναλύσει τα σύμβολα και τους χαιρετισμούς.

Λεπενιώτη: Το ίδιο θα μας πείτε και για το τατού στο χέρι;

Κασιδιάρης: Έχω αρθρογραφήσει σχετικά, όποιος έχει απορίες μπορεί να με ρωτήσει είμαι ανοιχτός. {…} Ιδεολογία μου είναι ο εθνικισμός. Η δήλωση γίνεται λόγω της δημοσιότητας της δίκης. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί να το στερήσει κανείς σε κανέναν.

 

«Εκπαίδευα τους νέους Χρυσαυγίτες στον δημόσιο λόγο»

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου και για την συστηματική απαξία που έδειχνε στη βουλευτική ιδιότητα και απάντησε πως για τον ίδιο η βουλευτική ιδιότητα ήταν «τιμητική» και πως δεν παρεκτράπη ποτέ, αν και τόσο η επίθεσή του στη Λιάνα Κανέλλη όσο και εκείνη εντός της αίθουσας της Ολομέλειας στον Νίκο Δένδια μαρτυρούν διαφορετικά.

Σχετικά με το πογκρόμ κατά των μεταναστών στην Ομόνοια τον Μάιο του 2011, στην οποία οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί την παρουσία τους, όμως ο ίδιος ο Κασιδιάρης υπήρξε εκ των ομιλητών, ο ίδιος τόνισε:

«Έγινε μια μαζική πορεία, χιλιάδων πολιτών. Πορεία που συμμετείχα και με κάλεσαν οι πολίτες να απευθύνω χαιρετισμό. Σε εκείνη την πορεία, δεν υπήρχε οργανωμένη παρουσία του κόμματος. Κάποιοι θα υπήρχαν. Το είχα δει στις ειδήσεις, πήγα. 

Εκ των υστέρων ενημερώθηκα. Με το πέρας έγιναν. Δεν τα είδα, δεν ήμουν μάρτυρας. Με απόλυτη βεβαιότητα δεν πήραν μέρος μέλη της Χ.Α.».

Σχετικά με το αν είχε αναλάβει την εκπαίδευση νέων στελεχών, σημείωσε: «Προσπάθησα να κάνω δουλειά γιατί το κόμμα έπασχε. Ουδέποτε έκανα στο κόμμα εκπαίδευση σε όπλα ή σε κάτι τέτοιο. Εγώ είχα τα χόμπι μου, kick boxing και σκοποβολή, αλλά δεν εκπαίδευσα κανέναν. Τους εκπαίδευα στον δημόσιο λόγο.

Δεν υπήρχε τέτοιου είδους εκπαίδευση. Έχω αγάπη και για τα όπλα και τον αθλητισμό, αλλά αυτό αφορά εμένα ως προσωπικότις (sic)».

 

«Εγώ ήθελα να πάμε με βήμα στο Μελιγαλά – Δεν μπορούσαν»

Αν ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέλαβε μια ευθύνη αυτή είναι για τα στρατιωτικά παραγγέλματα στο χρυσαυγίτικο τάγμα που κατευθύνεται στον Μελιγαλά. Τα πλάνα από την εκδήλωση είναι βέβαια πασίγνωστα, και αφού ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να τα αρνηθεί, τα εξηγεί ως εξής:

«Πάμε σε χώρους μνήμης. Ο ένας μίλαγε στο τηλέφωνο με την κοπέλα του, ο άλλος κάπνιζε, ο άλλος… Δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοια εικόνα. Τους είπα, ότι θέλω να πάμε με βηματισμό. Το έχω μετανιώσει. Εκείνοι που ήταν συγκεντρωμένοι, που φορούσαν και παραλλαγή, δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε τον βηματισμό».

Παρόλα αυτά αργότερα και σε άλλη ερώτηση ο κατηγορούμενος τόνισε ότι στις συγκεντρώσεις που συμμετέχει θέλει να υπάρχει εικόνα στρατού «Αυτή είναι η εικόνα που θέλω. Πάντα το λέω σε στάση προσοχής να ψάλλουμε τον εθνικό ύμνο».

 

«Ο Ρουπακιάς δεν ήταν περαστικός»

Περνώντας στην δολοφονία Φύσσα και τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο του Ρουπακιά, ο Ηλίας Κασιδιάρης δηλώνει: Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχουν εικόνες. Ουδέποτε είπα ότι ήταν περαστικός. Μπορούσε όμως να γίνει μέλος ο καθένας και να πει ό,τι θέλει ο καθένας. Δεν φέρει ευθύνες το κόμμα.

Λεπενιώτη: Το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα υπήρχε επικοινωνία της Μεσογείων με Πατέλη;

Κασιδιάρης: Ήταν κλειστή. Δεν έχω εικόνα για τις επικοινωνίες. Δεν έχουμε σχέση με αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Καταδικάστηκε εξ αρχής από το κόμμα.

Λεπενιώτη: Τι ρόλο θεωρείτε ότι έχει παίξει ο Ρουπακιάς;

Κασιδιάρης: Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη αφού δεν υπάρχει δικαστική απόφαση.

Λεπενιώτη: Πως εξηγείτε ότι βρέθηκαν στο ίδιο σημείο τόσα άτομα προερχόμενα από τη ΧΑ;

Κασιδιάρης: Σ’ ότι αφορά το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, ποιοι ήταν παρόντες, τι ακριβώς έκαναν, δεν ξέρω να πω τίποτα, γιατί δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια. Τους ρώτησα όταν βρεθήκαμε στη φυλακή, αρνούνταν ότι συμμετείχαν. Δεν μπορώ να εικάσω απολύτως τίποτα.

Λεπενιώτη: Άλλα βίαια περιστατικά που να εμπλέκονται Χρυσαυγίτες;

Κασιδιάρης: Η γραμμή μας είναι πως έπρεπε να υπάρχει απόλυτη νομιμότητα. Και επειδή είμαστε νομοταγείς και επειδή δεν έπρεπε να δίνουμε δικαιώματα. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε. Με τα μέσα που διαθέταμε προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε αυτή την αρχή, αλλά δεν είμαστε αστυνομία.

 

Μικρά – μικρά από τη δίκη 

• Ο κόσμος ήταν περισσοτερος από κάθε άλλη απολογία πρώην βουλευτή, στην αίθουσα του Εφετείου.
• Η Αστυνομία σταμάτησε αρκετά νωρίς να δίνει πρόσβαση στο κοινό, κρατώντας μεγάλο μέρος της αίθουσας κενό «για λόγους ασφαλείας».
• Ο δεύτερος κατηγορούμενος που αναμενόταν να απολογηθεί, Νίκος Κούζηλος, ζήτησε αναβολή για τις 18 του μηνός λόγω προσωπικού προβλήματος, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να κάνει δεκτό το αίτημα.
• Στην αίθουσα βρέθηκαν ο πρώην υφυπουργός Εργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νάσος Ηλιόπουλος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, που είχε και μίνι – επεισόδιο με την πρόεδρο.