Είναι ίσως ο πιο διάσημος αγρότης της Ελλάδας καθώς στην προσπάθειά του να προωθήσει την πεντανόστιμη γραβιέρα ΠΟΠ και πατάτα της Νάξου – τους “θησαυρούς” του νησιού του όπως τα αποκαλεί – έχει δώσει συνεντεύξεις σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και σε πολλά διεθνή. Η προσφορά του στο συνεταιριστικό κίνημα είναι μεγάλη ενώ το ανοιχτό πνεύμα του, και το πάθος του απογείωσαν την ΕΑΣ Νάξου. Από τη μέρα που ο Δημήτρης Καπούνης ανέλαβε το τιμόνι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ο τζίρος της διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εργαζόμενοι από 64 αυξήθηκαν σε 150 μόνιμους και 50 εποχιακούς που απασχολούνται από 3 ως 6 μήνες. Το 60% της οικονομίας του νησιού βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και στην ΕΑΣ Νάξου που αποτελεί επιχείρηση πρότυπο και βρίσκεται στην κορυφή των επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου σε μία εποχή που οι συνεταιριστικές οργανώσεις μαστίζονται από την οικονομική κρίση. 

Είστε πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου και εργάζεστε και στον ΟΤΕ της Νάξου. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής; 

Ο μόνος λόγος είναι επειδή θέλω να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του Έλληνα αγρότη στην Ευρωβουλή. Όταν μου έγινε η τιμητική πρόταση από την Φώφη Γεννηματά δεν μπορούσα να αρνηθώ . Οι λύσεις στα προβλήματα της χώρας μας εξαρτώνται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είμαστε ισότιμο μέλος της. Γι? αυτό στις ευρωεκλογές πρέπει να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία, τη γνώση και τη θέληση να σχεδιάσουν, να προβάλλουν, να διεκδικήσουν για τη χώρα τους και τον εργαζόμενο κόσμο της, για τους μεσαίους και μικρούς αγρότες μας και τα χειμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας μας. Και θεωρώ πως είμαι ένας από αυτούς.

Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που βασανίζουν τον Έλληνα αγρότη σήμερα και τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά εφόσον εκλεγείτε; 

Τα προβλήματα δυστυχώς είναι πάρα πολλά και μεγάλα που χρειάζονται πολλές σελίδες για να σας τα αναφέρω και σίγουρα πολλές και μεγάλες μάχες για να λυθούν. Μάχες που είμαι έτοιμος να δώσω. Θα σας αναφέρω κάποια από αυτά.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις: Με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία οδηγείται στην καταστροφή.

Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Η χορήγηση de minimis ως μέτρο ανακούφισης μέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι αποτελεί ομολογία της εγκατάλειψης του κλάδου στις εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχανιών και στην παράβαση κάθε προστατευτικού κανονισμού.

Τα κόκκινα δάνεια: Θα αγωνιστώ ώστε να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, με ρυθμίσεις, προϋποθέσεις και διαδικασίες που δε θα εξαιρούν κάποιους αγρότες και κτηνοτρόφους και θα είναι επωφελείς γι΄αυτούς, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μεταφορά των αγροτικών δανείων στην «ΑΤΕ υπό εκκαθάριση». Να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση παραχώρησης της περιουσίας και των εγκαταστάσεων του αγροτικού χώρου που συνδέονται με αυτά τα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης και αγοράς χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ασφαλιστικό: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

Πιστεύω επίσης πως πρέπει να γίνει:

Επανεξέταση τη φορολόγησης των αγροτών με προοδευτική μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των ενισχύσεων , αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα

Μείωση του κόστους παραγωγής με έμφαση στα αγροτικά εφόδια, στην ηλεκτρική ενέργεια και στην καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου
Θέσπιση κινήτρων για την προώθηση σύγχρονων, ισχυρών και νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων.

Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό.

Θεσμική προστασία της παραγωγικής γης και πολιτικές με φοροκίνητρα, φοροαπαλλαγές και με τράπεζες γης για αξιοποίηση της από παραγωγούς.

Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι.

Επικαιροποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των νέων κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και την μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων.

Γιατί ΚΙΝΑΛ; 

Δεν έκρυψα ποτέ τις πολιτικές και ιδεολογικές μου πεποιθήσεις. Προέρχομαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που νομίζω πως είναι αποδεκτό από όλους πως βελτίωσε την ζωή του Έλληνα αγρότη. Πιστεύω πως πρέπει να ξαναπνεύσει ο άνεμος της αλλαγής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη .Το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, επιδιώκει να αλλάξει τη ρότα της ΕΕ, να την προσαρμόσει στις ανάγκες της εποχής μας. Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική, απαντώντας στις ανησυχίες των πολιτών και αξιοποιώντας όσα έχουμε ήδη επιτύχει. Να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θα έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πως καταφέρατε να προωθήσετε με τόσο μεγάλη επιτυχία τα προϊόντα του νησιού σας; Την πατάτα και την γραβιέρα;

Με αγάπη, πάθος και μεγάλη προσπάθεια. Τα προϊόντα μας είναι άριστης ποιότητας αλλά όπως ξέρετε δεν φτάνει μόνο αυτό. Καταφέραμε να πείσουμε όλους τους κατοίκους πως πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι διοργανώνουμε δυο μεγάλες γιορτές κάθε χρόνο. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην γραβιέρα – το Food experience Ναxos όπου είναι καλεσμένοι δημοσιογράφοι, food bloggers και διάσημοι σεφ και έχουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία δοκιμάζοντας την γραβιέρα σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ακόμη και σε έθνικ κουζίνες ενώ τους ξεναγούμε σε όλες τις ομορφιές της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων. Μια και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι φέτος η γιορτή μας αυτή θα γίνει το 2ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Η δεύτερη γιορτή μας- το διάσημο πλέον- φεστιβάλ πατάτας Νάξου γίνεται τον Σεπτέμβριο και είναι ένα μεγάλο γλέντι με διάσημους προσκεκλημένους στο οποίο συμμετέχει όλο το νησί. Θα θυμάστε πέρσι που προσπαθούσαμε να σπάσουμε το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη μερίδα τηγανητών πατατών είχαν μαζευτεί όλες οι γυναίκες της Νάξου και καθάριζαν βουνά από πατάτες για να τα καταφέρουμε. Φέτος θα κάνουμε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα στέλνατε στους αγρότες μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές; 

Να ψηφίσουν μία πρόταση που θα τους εμπνέει εμπιστοσύνη. Κάποιον που να’ ναι βέβαιοι πως θα αγωνιστεί να λύσει τα προβλήματά τους. Εγώ τα προβλήματα τα ξέρω και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να τα λύσω. Για όλους τους αγρότες.