Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα του ΚΕ.Θ.Ε.Α., που έφερε η Δημοτική Αρχή και ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με αίτημα την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν στελέχη του Συλλόγου «Οικογένειας και Φίλων ΚΕ.Θ.Ε.Α. –Οξυγόνο».

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε: «Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι για 37 χρόνια ο βασικός φορέας για την απεξάρτηση από χρήση ναρκωτικών  και άλλες εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, διαδίκτυο).

Η προσφορά του με δωρεάν υπηρεσίες είναι αναγνωρισμένη από το σύνολο της κοινότητας της χώρας αλλά και διεθνώς. Στην Πάτρα και στην περιοχή το ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Οξυγόνο έχει συμβάλει όχι μόνο στην απεξάρτηση εκατοντάδων νέων αλλά και στην κοινωνική επανένταξη, στην πρόληψη και γενικά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει μια εύρυθμη και απόλυτα δημοκρατική λειτουργία χάρις στον αυτοδιοικούμενο χαρακτήρα του.

Η διοίκησή του εκλέγεται από την Γενική συνέλευση των εργαζομένων, θεραπευόμενων και γονέων και τα μέλη του Δ.Σ. είναι εθελοντές (άμισθοι).

Η κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά και καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. με Προεδρικό διάταγμα. Στο εξής το Δ.Σ. του φορέα θα διορίζεται από τον υπουργό υγείας και τα μέλη του θα είναι έμμισθα.

Η κίνηση αυτή αποκόπτει τη διοίκηση του φορέα από τους ανθρώπους που ουσιαστικά ενδιαφέρονται για την λειτουργία του (θεραπευόμενοι, γονείς, εργαζόμενοι)και προφανώς είναι μια κίνηση που έχει στόχο το ίδιο το ΚΕ.Θ.Ε.Α., τη φιλοσοφία του, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του, το δωρεάν των υπηρεσιών του. 

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, σε μία περίοδο που τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων στη δουλειά, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία δέχονται ανελέητη επίθεση, που οι διαφημιστές της ναρκωκουλτούρας γίνονται «πρωταγωνιστές» στα ΜΜΕ, που όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στη χρήση ουσιών αλλά και τις άλλες επικίνδυνες εξαρτήσεις, δεν μπορεί να μην βρεθεί μπροστά στην προσπάθεια να συνεχίσει το ΚΕ.Θ.Ε.Α. να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες  του.

Πριν μερικούς μήνες η πρωτοβουλία του Δήμου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή βρήκε τεράστια απήχηση τόσο στην σύσκεψη φορέων στις 18/02/2019, όσο και στην υποστήριξη των αιτημάτων από 43 φορείς.

Σήμερα μπροστά στις νέες εξελίξεις πρέπει να καλέσουμε τους φορείς   της πόλης σε νέα συνάντηση με στόχο να συζητήσουμε για τους τρόπους που θα συντονίσουμε τη δράση μας, για να μην περάσει η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕ.Θ.Ε.Α., να μην προχωρήσει η αλλαγή του χαρακτήρα του και η διάλυση του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποσύρει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕ.Θ.E.Α. και να συνεχίσει η διοίκησή του να εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, θεραπευόμενων και γονέων και τα μέλη του Δ.Σ. να είναι εθελοντές (άμισθοι). Να μην αλλοιωθεί το θεραπευτικό του μοντέλο, με αρνητικό αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία. Να ενισχυθεί η δράση του, να έχει επαρκή χρηματοδότηση και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. 

Οι βουλευτές να μην κυρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».