«Έφυγε» ο λαϊκός τραγουδιστής Αγάθωνας Ιακωβίδης

Απεβίωσε σήμερα, 5 Αυγούστου 2020, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ύπνου του.

Ο Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία και γι’ αυτό τα πρώτα του ακούσματα ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.

Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά.

Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιούσε τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιουργεί το «Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με το οποίο παίζει σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους.

Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάζεται με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. όπως οι: Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Γίνεται πιο γνωστός και κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

Η δισκογραφία του αφορούσε αποκλειστικά στο ρεμπέτικο. Είχε ερμηνεύσει πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που είχε ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατέχει.

Eurovision
Το 2013 αποδεχόμενος την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα, ταξιδεύει στο Malmö της Σουηδίας για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Το τραγούδι «Alcohol is free» παίρνει τη 2η θέση στον 2ο Ημιτελικό και προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό. Εκεί κατακτά την υψηλή 6η θέση με 152 βαθμούς.

 

Ο OGAE Greece εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους κοντινούς ανθρώπους του Αγάθωνα Ιακωβίδη και είθε η ψυχή του να αναπαυθεί.

seleo.gr