Super League, Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη, υπεραμύνθηκαν της άποψης ότι η προσφυγή των δύο Π.Α.Ε. στο Διοικητικό Εφετείο και το ΣτΕ, δεν παραβιάζει το Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως ισχυρίζεται ο Ολυμπιακός.

Εκδικάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (4/6) στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ε.Π.Ο., η προσφυγή που έχει κάνει η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός κατά της απόφασης της Super League τον περασμένο Φεβρουάριο, να μην αποβάλει τον Π.Α.Ο.Κ. και την Ξάνθη από το πρωτάθλημα λόγω της προσφυγής τους στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ, όπου προσέβαλαν την απόφαση της Ε.Ε.Α. περί πολυϊδιοκτησίας.

Οι «ερυθρόλευκοι» υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το Άρθρο 35 του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., που απαγορεύει την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια για αθλητικές διαφορές. Η λίγκα είχε κρίνει τον περασμένο Φλεβάρη, ότι Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη δεν προσέφυγαν για αθλητική διαφορά, αλλά σε βάρος κρατικού οργάνου (Ε.Ε.Α.) συνεπώς δεν παραβίασαν το Καταστατικό.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο έδωσε σε όλες τις πλευρές προθεσμία για κατάθεση υπομνημάτων ως την προσεχή Τρίτη, συνεπώς η απόφαση αναμένεται από το τέλος της επόμενης εβδομάδας και έπειτα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Ολυμπιακός μέσω του δικηγόρου του, Δημήτρη Καρπετόπουλου, είπε πως απαγορεύεται να προσφεύγουν ομάδες σε άλλα δικαιοδοτικά όργανα πλην των αρμόδιων αθλητικών: «Σας έχουμε παρουσιάσει αίτημα της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. για διοικητική προστασία από την απόφαση της πειθαρχικής της Λίγκας. Ήταν ένα αίτημα που απορρίφθηκε για προσβολή αρμόδιου αθλητικού δικαιοδοτικού οργάνου», ενώ ο Γιάννης Χατζησαββάογλου συμπλήρωσε: «Είναι δυνατόν να μας έλεγε ο νομοθέτης ότι είναι σωστό να προσφεύγετε στα πολιτικά δικαστήρια και να παρακωλύετε την αθλητική δικαιοσύνη;».

Από την πλευρά του Π.Α.Ο.Κ., ο δικηγόρος Λάμπρος Μπίρδας υπεραμύνθηκε των ενεργειών του «Δικεφάλου του Βορρά»: «Ουδεμία προσφυγή μας έγινε κατά πράξης, απόφασης, ερμηνείας, απόφασης που να προέκυψε από όργανο του ποδοσφαίρου. Εμείς αμφισβητούμε και τη διαδικασία και το συμπέρασμα της Ε.Ε.Α. Στο ΣτΕ προσβάλαμε την πρόσληψη ενός μέλους της Ε.Ε.Α., του κ. Φαραντούρη. Ξέρετε ποιος ήταν εκεί σήμερα; Ο Ολυμπιακός όχι ο Φαραντούρης! Ουδεμία διαφορά που ανέκυψε από πειθαρχικά όργανα, προσβάλαμε στα πολιτικά δικαστήρια. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ζητάει το 35. Τόσα χρόνια δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταγγελία. Υπήρχε και προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της Ε.Ε.Α. στα πολιτικά δικαστήρια. Εδώ δεν είναι αγωνιστικής φύσεως. Εμείς αμφισβητούμε και το συμπέρασμα και την ουσία που μας έβαλε σε αυτήν την περιπέτεια».

Από την πλευρά της Ξάνθης, ο δικηγόρος, Χρήστος Δετσαρίδης τόνισε πως, «εμείς προσβάλλαμε απόφαση διοικητικού οργάνου και όχι αθλητικού οργάνου. Η Ε.Ε.Α. δεν ιδρύθηκε για να εφαρμόζει κανονισμούς της Ε.Π.Ο. Ιδρύθηκε από το Σύνταγμα για να υπάρχει η εποπτεία του κράτους. Είναι λοιπόν διοικητικό όργανο η Ε.Ε.Α. Δεν έχουμε προσβολή διατάξεων της Ε.Π.Ο.», ενώ έφερε και ως παράδειγμα τον Βαγγέλη Μαρινάκη που επίσης είχε προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο κατά απόφασης της Ε.Ε.Α. περί απαγόρευσης ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο.

Την Super League εκπροσώπησε ο νομικός της σύμβουλος, Γιάννης Οικονομάκης, που φυσιολογικά υπεραμύνθηκε της απόφασης της λίγκας να απορρίψει την καταγγελία του Ολυμπιακού:

«Το Άρθρο 35 λέει πως απαγορεύεται η προσφυγή στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια. Να δούμε εάν οι διαφορές οι συγκεκριμένες ανακύπτουν από αθλητικές διαφορές. Το Δ.Σ. το δικό μας έκρινε ότι δεν είναι. Το αδίκημα πρέπει να προβλέπεται εκεί. Εδώ είναι το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και το άλλο θέμα οι μετοχές της Ξάνθης χωρίς άδεια της Ε.Ε.Α. Το αδίκημα προβλέπεται μόνο στον Νόμο. Όχι στους αθλητικούς κανονισμούς. Άρα η διαφορά δεν προκύπτει βάσει καταστατικού και διαφορών Ε.Π.Ο. Έχουμε και τις ποινές να προβλέπονται από Νόμο και όχι από κανονισμό της Ε.Π.Ο. Μιλάμε για αδικήματα εκτός του Καταστατικού και των κανονισμών της Ε.Π.Ο. Και ο Ολυμπιακός είχε προσφύγει για άλλα θέματα στην πολιτική δικαιοσύνη. Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή του Ολυμπιακού τότε η Ε.Ε.Α. δεν θα κρίνεται από πουθενά. Άρα τι θα πούμε σε Π.Α.Ο.Κ. και Ξάνθη; Ότι δεν έχετε δικαστική προστασία;».

Άρης Ασβεστάς – sport-fm.gr