ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Σε ύφεση που θα ξεπεράσει και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις «δείχνουν» τα στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ δραματική είναι η εικόνα στον τουρισμό και την εστίαση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο μειώθηκε περισσότερο από 25%, στα 58,9 δισ. ευρώ, από 78.8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Στις σχεδόν 206.000 επιχειρήσεις που πέρασαν σε αναστολή λειτουργίας η μείωση πλησιάζει το 60%, ενώ στον κλάδο παροχής καταλυμάτων η πτώση ξεπερνά το 94% και στην εστίαση φθάνει το 59%.

Τα νεότερα στοιχεία φαίνεται ότι ανατρέπουν τις έως τώρα εκτιμήσεις για την ύφεση του β’ τριμήνου. Η Εθνική Τράπεζα, σε πρόσφατες, αναθεωρημένες προς το χειρότερο προβλέψεις της, εκτιμούσε ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φθάσει το 16%, αλλά τα στοιχεία για τον τζίρο πιθανότατα οδηγούν σε εκτιμήσεις για ακόμη βαθύτερη ύφεση στο τρίμηνο που περιλαμβάνει την περίοδο του lockdown.

Επιπλέον, όμως, πολύ χειρότερες από τις αρχικές είναι οι εκτιμήσεις για το δεύτερο εξάμηνο, αφού ήδη ο Ιούλιος πέρασε με κατάρρευση της τουριστικής κίνησης κατά 71%, ενώ και ο Αύγουστος είναι χειρότερος από τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης και επιβαρύνεται από τα όλο και πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού.

AgrinioTimes | Πηγή: sofokleousin.gr