Ένα βίντεο για την Ελένη του Ευριπίδη δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 6ου Δημοτικού σχολείου Μεσολογγίου. Σ’ αυτό παίζουν και πρωταγωνιστούν οι μικροί μαθητές και μαθήτριες με μεγάλη επιτυχία.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στην τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη, τονίζεται η ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη, η γυναίκα του Μενέλαου, έχει μεταφερθεί από τον Ερμή στην Αίγυπτο, ενώ το είδωλό της ακολουθεί τον Πάρη.

Ο Θεοκλύμενος, ο γιος του Πρωτέα, θέλει να την παντρευτεί, αυτή όμως μένει πιστή στον άντρα της, το Μενέλαο. Ο Μενέλαος εμφανίζεται ναυαγός. Ακολουθεί η αναγνώριση των δυο συζύγων, μόνο που η χαρά τους δεν κρατάει πολύ, γιατί ο Θεοκλύμενος θέλει να σκοτώσει το Μενέλαο.

Η Ελένη, ξεγελάει το Θεοκλύμενο και παίρνει πλοίο με ναύτες, δήθεν για να σκορπίσει την τέφρα του Μενέλαου, ενώ στην πραγματικότητα φεύγει μαζί του. Ο Θεοκλύμενος το μαθαίνει όταν αυτοί έχουν φύγει και θέλει να σκοτώσει τη Θεονόη που τους κάλυψε, όμως εμφανίζονται οι Διόσκουροι που τον αποτρέπουν. Ο καταστροφικός πόλεμος της Τροίας είχε βασιστεί σ’ ένα ψέμα… Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες προκειμένου να παρουσιάσουμε την τραγωδία στο Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας ή των Οινιαδών.

Η περίοδος του κορωνοϊού, αναχαίτισε τα σχέδιά μας. Ο καθηγητής της Πληροφορικής του σχολείου μας, κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, πρότεινε να συνεχίσουμε τις πρόβες μέσω τηλεδιασκέψεων και με τον ίδιο τρόπο να κάνουμε την καταγραφή της τραγωδίας! Για τους εκπαιδευτικούς ήταν πρόκληση, για τους μαθητές ήταν εμπειρία!

Η εγγραφή έγινε τελικά στο χώρο του σχολείου, εφόσον επανήλθαμε στο φυσικό μας περιβάλλον, αλλά η ψηφιακή αποτύπωση έγινε με τρόπο ώστε να μας θυμίζει τον τρόπο εργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, συνειδητοποιήσαμε πόσο ευέλικτοι είμαστε, πόσο δημιουργικοί και πως ξέρουμε να μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία!

Πρωταγωνίστησαν με σειρά εμφάνισης οι μαθήτριες και οι μαθητές της 6ης τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου:

Ελένη
Ελευθερία Τσορτού
Βάσω  Καρανικόλα

Τεύκτρος
Χρήστος Λύρος

Μενέλαος
Κώστας Δρόσος
Δημήτρης Καλαμάκης

Γερόντισσα
Λίνα Νταλιπάι

Αγγελιοφόρος 1
Χρήστος Κότσαλος

Θεονόη
Άννα Ισαακίδου

Θεοκλύμενος
Θωμάς Ισαακίδης

Αγγελιοφόρος 2
Γιώργος Καλαμάκης

Γυναίκα υπηρεσίας
Κωνσταντίνα Ντρέλια

Διόσκουροι
Γιάννης Κυτέας
Γιάννης Καρβέλης

Χορός (αλφαβητικά)
Παναγιώτα Γκαρούλι
Έλενα Βονιτσάνου
Άννα Ισαακίδου
Ολυμπία Κατσαρού
Ελένη Κωστοπούλου
Νεφέλη Μπλουγκούρα
Βάσια Ντέκα
Μαρκέλλα Ξεσφίγγη
Αγγελική Πατούλια
Ιωάννα Φούντα

Δορυφόρος
Γιώργος Μπαζίνης

Σκηνικό
Παλ Πρινς Γκέρα

Δημιουργία αφίσας
Μαρκέλλα Ξεσφίγγη
Ελευθερία Τσορτού
Χρήστος Κότσαλος
Άννα Ισαακίδου

Υποστήριξη από τη δημιουργική ομάδα των εκπαιδευτικών του Σχολείου

Σκηνοθεσία – Μουσική
Διονυσία Ολιβώτου

Διδασκαλία
Φωτεινή Ντάνου
Διονυσία Ολιβώτου

Μάσκες
Βασιλική Βουγιούκα

Επιμέλεια ενδυματολογικού
Διονυσία Ολιβώτου

Τηλεσκηνοθεσία – Ψηφιακή επεξεργασία
Κωνσταντίνος Κατσαρός

Ψηφιακή αφίσα
Ευθυμία Πριοβόλου

Εμψυχώτριες
Παναγιώτα Σαραγκανίδα
Παναγιώτα Νάκου

https://www.aixmi-news.gr/