Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν σήμερα οι μαθητές της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τέταρτης τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, αφού ήρθαν σε επαφή με την όλη διαδικασία επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς κατά την εκπαιδευτικού χαρακτήρα επίσκεψή τους στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Βρώσιμης Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου, στη Σπολάιτα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους εκδρομής, οι μαθητές είδαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, από την παραλαβή, μέχρι την τελική επεξεργασία και τυποποίηση, αλλά και την αξία της διασφάλισης υψηλής ποιότητας και απόλυτα ελεγμένων και πιστοποιημένων προϊόντων της Ένωσης Αγρινίου.

Η Διευθύντρια του εργοστασίου κα. Ακριβή Κούκη, ανέλαβε την ξενάγηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών -συνοδών τους, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ενημερώνοντάς τους για τη δυναμική του κλάδου στην Αιτωλοακαρνανία και το πώς η λειτουργία του εργοστασίου έχει συμβάλει στην ανάπτυξή του, στηρίζοντας ουσιαστικά την τοπική οικονομία, αλλά και τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά.

Η άμεση επαφή των μαθητών με το αντικείμενο, η, εκ του σύνεγγυς μελέτη των μηχανημάτων και η παρακολούθηση της μεθοδικής δουλειάς των εργαζομένων, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για την, στην ουσία, κατανόηση της όλης διαδικασίας που κλήθηκαν να γνωρίσουν.

Τα παιδιά εξέφρασαν πολλές απορίες σχετικά με τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη διαλογή, την εκπυρήνωση και έδειξαν εντυπωσιασμένα απ’ τις στεγασμένες δεξαμενές, το μέγεθος και η ποσότητα των οποίων κέντρισε το ενδιαφέρον τους, όπως ακριβώς συνέβη και με τον βιολογικό καθαρισμό, που τους απασχόλησε ιδιαίτερα.

Πριν την αποχώρηση απ’ το εργοστάσιο στη Σπολάϊτα, οι μαθητές και οι συνοδοί δάσκαλοί τους, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελιές φετινής παραγωγής, διαπιστώνοντας την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας.

Τους 100 μαθητές των τμημάτωνΔ1, Δ2, Γ1, Γ2 , Β2 του 17ου Δημοτικου, που σήμερα επισκέφθηκαν το εργοστάσιο συνόδευε ο υποδιευθυντής Γιώργος Στάχτιαρης και οι εκπαιδευτικοί Στέλλα Μπλιασκούνη, Αγγελική Συριάνη, Εφη Γεωργακοπούλο, Γιώργος Μηλιώνης, Μαρία Τσάμη, Μαρίνα Κατσικογιώργου.