Σε τούτον εδώ τον Ιερό χώρο, τούτητην Ιερή μέρα, για 7η φορά διοργανώνεται  φέτος το προσκλητήριο ηρώων, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες της δικής μας γης που την  πότισαν με το αίμα τους, ορμώμενοι από τον πόθο για μια λεύτερη πατρίδα. 

Ετούτη η στιγμή είναι από τις ιερότερες για την περιοχή μας, μιας και θα ακουστούν τα ονόματα εκείνων των παλικαριών, που με λερωμένη φουστανέλα και τρύπια τσαρούχια ή και ξυπόλυτοι, με ένα κρεμμύδι και λίγο ψωμί στο σακούλι τους, τρέχοντας σε λόγγους και λαγκάδια, πολεμώντας σε Ρούμελη και Μοριά, απέδειξαν ότι είναι «παίδες Ελλήνων».

Το προσκλητήριο διοργανώνεται  για 7η χρονιά φέτος και ξεκίνησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατουνιωτών Αθήνας με την Κωνσταντίνα Καραΐσκου και την Αγγελική Κελεπούρη να εκφωνούν τα ονόματα των ηρώων και  έρχεται να συμπληρώσει και να κορυφώσει την μεγάλη γιορτή στο χωριό μας μαζί με τις υπόλοιπες επετειακές εκδηλώσεις.

Ήταν μια  προσπάθεια αρκετών χρόνων για να συγκεντρώσουμε όσα ονόματα αγωνιστών ήταν δυνατόν (από αρχεία, έγγραφα και βιβλία) και συνεχίζουμε, γιατί ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός.

Η εκδήλωση θα  ξεκινήσει  με πρώτο όνομα αυτό  του κλεφταρματολού Παναγιώτη Μειντάνη και θα συνεχίσει με τα ονόματα από Κατούνα, Αχυρά, Αετό, Τρύφου, Βούστρι , Κομποτή και Κωνωπίνα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ – katounanews.blogspot.gr