Επίδομα 360 ευρώ σε χιλιάδες ηλικιωμένους αντί για σύνταξη

Επίδομα σε χιλιάδες εγκλωβισμένους οφειλέτες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να τη λάβουν λόγω των χρεών, προβλέπει η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου.

Ουσιαστικά με την εγκύκλιο ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα, που φτάνει τα 360 ευρώ τον μήνα, σε όσους στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς χρωστούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία και συγκεκριμένα ποσά πάνω από 20.000. Η ίδια εγκύκλιος απεγκλωβίζει και τους οφειλέτες των ταμείων που δεν μπορούν να πάρουν αναπηρική σύνταξη επειδή δεν έχουν τα προβλεπόμενα χρόνια εξοφλημένων εισφορών, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα βαριάς αναπηρίας (313 ευρώ) με αναπηρία 67% και πάνω.

Το μέτρο επίσης αφορά αγρότες του πρώην ΟΓΑ που οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο, «ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη θεωρείται και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές». Αυτό σημαίνει πως όσοι οφειλέτες του ΕΦΚΑ δεν μπορούν να αποπληρώσουν για να λάβουν σύνταξη μπορούν να λάβουν το επίδομα των 360 ευρώ αρκεί να πληρούν και τις υπόλοιπες προυποθέσεις:

α) ηλικία 67 ετών, β) διαμονή νόμιμη και μόνιμη στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό), γ) ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ, δ) δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν (εδώ εντάσσεται η έννοια των οφειλών) σύνταξη μεγαλύτερη από 360 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα με αναπηρία που είναι άμεσα ασφαλισμένα και έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα χρόνια εξοφλημένων εισφορών για να δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας, έχουν τώρα την εναλλακτική να δικαιούνται το επίδομα βαριάς αναπηρίας των 313 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ. Κι αυτό καθώς ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται πλέον και η τυχόν ύπαρξη οφειλής του ασφαλισμένου.

Γιώργος Αντωνόπουλος – dikaiologitika.gr