Στο επίκεντρο τα τοπικά προϊόντα αγροδιατροφής (Βίντεο)

Ενημέρωση για τον φυτικό και ζωικό πλούτο της Τριχωνίδας. Ελιές, εσπεριδοειδή και αθερίνα σε πρώτο πλάνο.

Ο Δήμος Αγρινίου και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης/Παραγωγής, σε συνεργασία με τη Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό-Επιμορφωτικό Σύλλογο Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα ενημέρωση για τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, στο Δημοτικό Σχολείο στην Παντάνασσα.

Κεντρικός στόχος της διοργάνωσης, που αποτελεί τη συνέχεια ενός ευρύτατου κύκλο ανάλογων συναντήσεων/ενημερώσεων που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αγρινίου, ήταν η προβολή της αξίας των τοπικών προϊόντων, αλλά και η ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους.

Ιιαίτερη σημασία δόθηκε στις τοπικές καλλιεργητικές πρακτικές, γνώσεις και παραδόσεις, με έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον επεμβάσεις.

Για την καλλιέργεια της ελιάς, μίλησε η διευθύντρια του εργοστασίου επεξεργασίας-τυποποίησης βρώσιμων ελαιών της Ένωσης Αγρινίου κα. Ακριβή Κούκη, η οποία και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο Συνεταιρισμός δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται και να επενδύει στη βρώσιμη ελιά, με αποτέλεσμα σήμερα, που όλο και περισσότεροι παραγωγοί αποφασίζουν συστηματικά, επαγγελματικά και με όραμα να στραφούν στο προϊόν, να υπάρχει η οργάνωση και οι υποδομές που επιτρέπουν την, επ’ ωφελεία των ίδιων των παραγωγών, καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Ο δασολόγος κ. Ζήσης Χρυσικός ενημέρωσε τους μαθητές για την πανίδα και χλωρίδα της λίμνης Τριχωνίδας μέσα από φωτογραφίες του κ. Γ. Τσούνη.

Επίσης, τονίστηκε η τεράστια σημασία των γεωργών, μέσα από το βίντεο της ευρωπαϊκής ένωση «η Γεωργία στην καρδιά της ζωής μας»:

Φυσικά, στην εκδήλωση έγινε εκτενής ενημέρωση και για τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν τον πραγματικό πλούτο της παραγωγής στην Τριχωνίδα, όπως η μοναδική λιμνίσια αθερίνα και τα εξαιρετικά τοπικά πορτοκάλια και ευρύτερα τα εσπεριδοειδή.

Όπως επισημάνθηκε, η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν το 2020, τόσο σε σχολικές μονάδες όσο και σε τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα που θα καταρτίσει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου.

e-ea.gr