ΕΠΣ Νομού Αιτωλοακαρνανίας: Η προκήρυξη των πρωταθλημάτων των τριών κατηγοριών

Την προκήρυξη των πρωταθλημάτων των τριών κατηγοριών της δημοσίευσε η ΕΠΣΝΑ.

Αναλυτικά:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας υπ’ όψη:
α. Το καταστατικό της.
β. Το καταστατικό της Ε.Π.Ο.
γ. Τον Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο.
δ. Τον Κανονισμό Αγώνων Ερασιτεχνικών Ομάδων.
ε. Τους Κανόνες Παιχνιδιού.
στ. Τον κανονισμό προπονητών 2017.
ζ. Τον κανονισμό ερασιτεχνικών σωματείων 2017 και
η. Την από 12-7-2017 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων σωματείων ερασιτεχνικής κατηγορίας, περιόδου
2017-2018, ως εξής:
1. Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
2. Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
3. Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία:

Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 
Σωματεία 16, όμιλος 1

1. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
2. ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
3. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
4. ΑΧΕΛΩΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
5. ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
6. ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
7. ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΛΟΥΤΡΟΥ
8. ΕΝΩΣΗ ΑΟΚ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ
9. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
10. ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
11. ΘΥΕΛΛΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
12. ΦΛΟΓΑ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ
13. ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
14. ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
15. ΝΕΟΣ ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
16. ΑΟ ΙΝΑΧΟΥ

Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 
Σωματεία 36, όμιλοι 3

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
2. ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ
3. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
4. ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ
5. ΑΟ ΧΑΛΚΕΙΑΣ
6. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ
7. ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΕΡΜΟΥ
9. ΑΜΦΙΛΟΧΟΣ
10. ΑΛΙΚΥΡΝΑΪΚΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ
11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
12. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
13. ΑΕ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΚΟΣ
14. ΑΕΚ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
15. ΑΕ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
16. ΑΕ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ
17. ΑΟ ΡΗΓΑΝΑ
18. ΠΑΙΑΝΙΑ ΜΑΣΤΡΟΥ
19. ΠΑΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
20. ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΕΧΡΙΝΙΑΣ
21. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΑΝΟΥ
22. ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ
23. ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
24. ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΜΥΤΙΚΑ
25. ΠΑΝΟΧΘΙΑΚΟΣ
26. ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΕΜΠΕΣΣΟΥ
27. ΜΕΔΕΩΝ ΚΑΤΟΥΝΑΣ
28. ΑΡΗΣ ΛΕΠΕΝΟΥΣ
29. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
30. ΑΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
31. ΑΟ ΚΑΝΔΗΛΑΣ
32. ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ
33. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ
34. ΑΤΛΑΝΤΕΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
35. ΑΟ ΕΛΑΙΟΦΥΤΟΥ
36. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 
Σωματεία 32

1. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥΛΑΣ
2. ΧΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ
3. ΑΕΤΟΣ ΣΤΑΜΝΑΣ
4. ΑΟ ΠΑΠΑΔΑΤΩΝ
5. ΑΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ
6. ΑΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
7. ΑΕ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ
8. ΑΕ ΒΑΛΤΟΥ
9. ΑΕΤΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
10. ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
11. ΠΑΟ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ-ΑΓΡΑΜΠΕΛΛΑ
12. ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
13. ΑΟ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙΟΥ
14. ΑΟ ΣΚΟΥΤΕΡΑΣ
15. ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΙΑΣ
16. ΑΟ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ
17. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ
18. ΑΧΕΛΩΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
19. ΝΕΟΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
20. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΣΤΑΚΟΥ
21. ΑΙΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
22. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ
23. ΔΥΡΙΕΙΣ ΣΚΟΥΡΤΟΥΣ
24. ΑΕ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ
25. ΠΥΡΑΜΙΣ ΣΑΡΔΙΝΙΩΝ
26. ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
27. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
28. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2008
29. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
30. ΑΕ ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ
31. ΓΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
32. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ κατηγορία σαν υπεράριθμα έχουν και σωματεία που την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018 δικαιούται συμμετοχή σε Πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά δεν επιθυμούν ν’ αγωνιστούν σ’ αυτά.
Δικαίωμα συμμετοχής στην Γ’ κατηγορία, έχουν επίσης όσα σωματεία επαναδραστηριοποιηθούν ή αναγνωρισθούν και εγγραφούν στην δύναμη της Ε.Π.Ο. και της Ενώσεως, μέχρι την κλήρωση του πρωταθλήματος.
Ο καθορισμός της σύνθεσης των ομίλων όλων των κατηγοριών, θα γίνει αργότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής, το άρθρο 4 παρ. 2 και το άρθρο 7 παρ. 3 εδ. α’ και β’ του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων.

1. ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Η προκήρυξη αυτή, είναι πρόσκληση για σύμβαση προσχώρησης μεταξύ της Ε.Π.Σ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και των σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.

2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Με την από 12-7-2017 απόφαση του .Σ. της Ενώσεως, ημερομηνία έναρξης των πρωταθλημάτων της Α’ κατηγορίας ορίζεται η 16-9-2017, της Β’ κατηγορίας η 30-9-2017 και της Γ’ κατηγορίας η
30-9-2017.

3. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το σωματείο που δικαιούται και επιθυμεί να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα, πρέπει να υποβάλλει στην Ε.Π.Σ. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, γραπτή δήλωση συμμετοχής αποκλειστικά και μόνο μέχρι την λήξη της προθεσμίας και να καταβάλει το αντίστοιχο παράβολο.
Σε διαφορετική περίπτωση ισχύει το εδάφιο β’ της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων, το οποίο προβλέπει ότι η ομάδα αυτή αποκλείεται από το πρωτάθλημα που δικαιούνταν να συμμετάσχει αλλά δικαιούται συμμετοχής στο πρωτάθλημα της αμέσως κατώτερης κατηγορίας. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείετε της συμμετοχής σε οποιαδήποτε κατηγορία.
Επίσης σε περίπτωση που οφείλονται χρηματικές ποινές από οποιαδήποτε αιτία, προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα, είναι η πλήρης και ολοσχερής εξόφληση των χρηματικών αυτών ποινών (άρθρο 70 παρ. 17 καταστατικού Ε.Π.Ο., άρθρο 21 παρ. 7 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων και άρθρο 7 Οικονομικού Κανονισμού Ε.Π.Ο.).
Δεν επιτρέπεται η καταβολή για της παράδοσης αξιόγραφου με μεταχρονολογημένη ημερομηνία έκδοσης, μετά τις 30 ημέρες ή αξιόγραφου με ημερομηνία λήξης μετά τις 30 ημέρες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μέθοδος καταβολής που θα έχει ως αποτέλεσμα τις εν πράγμασι εξόφληση μετά την προθεσμία 30 ημερών (άρθρο 33 παρ. 1 Πειθαρχικού Κώδικα).
Προθεσμία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης, για την Α’ κατηγορία ορίζεται η ΤΡΙΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 και ώρα 18:00, για την Β’ κατηγορία ορίζεται η ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 και ώρα 18:00 και για την Γ’ κατηγορία η ΤΡΙΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 και ώρα 18:00και να δηλώσουν ταυτόχρονα τον υπεύθυνο ασφαλείας γηπέδου κατά τους εντός έδρας αγώνες του σωματείου.
Σωματείο που θα δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα που δικαιούται να συμμετάσχει και στη συνέχεια, μετά την κλήρωση των αγώνων και πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, δηλώσει εγγράφως την παραίτησή του από αυτό, δεν αντικαθίσταται με κανένα άλλο σωματείο.
Σωματείο, το οποίο δεν θα κατέλθει να αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από το επιτρεπόμενο όριο ποδοσφαιριστές, πλέον των βαθμολογικών συνεπειών, τιμωρείται με χρηματική ποινή 500 ευρώ για κάθε αγώνα (άρθρο 17 παρ. 2 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).

4. ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ / ΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με απόφαση του .Σ. της Ε.Π.Ο., κάθε σωματείο και σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει, υποχρεούται, με ποινή ακυρότητας της δήλωσης συμμετοχής, να προσκομίζει μαζί με αυτή, το συνυποσχετικό διαιτησίας / δήλωση σωματείου, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ‘Ενωσης.
Το συνυποσχετικό διαιτησίας / δήλωση σωματείου, το οποίο θα φέρει τα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του, θα πρέπει να είναι νόμιμα επικυρωμένο για το γνήσιο της υπογραφής του υπογράφοντος εκπροσώπου.
Επίσης το σωματείο υποχρεούνται στην προσκόμιση, επί ποινή ακυρότητος της δήλωσης συμμετοχής, της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. ΠΑΡΑΒΟΛΟ (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ)

Μαζί με την δήλωση συμμετοχής, το σωματείο πρέπει να καταβάλει σε μετρητά ή με κατάθεση στον με αριθμό 5161-031401-366 λογαριασμό της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ το σχετικό παράβολο, σύμφωνα με την από 12-7-2017 απόφαση του .Σ. της Ενώσεως.
Το ύψος των χρηματικών παραβόλων παραμένει ίδιο, ήτοι: για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας είναι 150 ευρώ, για το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας είναι 120 ευρώ και για το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας είναι 90 ευρώ. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνεται και η ετήσια συνδρομή κάθε σωματείου προς την ‘Ενωση.

6. ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΛΗΣ – ΕΔΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΙΑΤΡΟΣ ΑΓΩΝΑ – ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ – ΜΠΑΛΕΣ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σωματείο που θα δηλώσει συμμετοχή, υποχρεούται να δηλώσει στην Ε.Π.Σ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ το χρώμα της κύριας στολής των ποδοσφαιριστών του, καθώς και των εναλλακτικών στολών, όπως επίσης και το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει για τους αγώνες του.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής ποδοσφαιριστών στους αγώνες, είναι να φορούν σε όλη την διάρκεια του αγώνα τη στολή τους, η οποία υποχρεωτικά περιλαμβάνει φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες, ποδοσφαιρικά υποδήματα και επικαλαμίδες.
Σωματεία που επιθυμούν να διαφημίσουν πάνω στις στολές των ποδοσφαιριστών διάφορα προϊόντα, πρέπει να τύχουν της σχετικής έγκρισης από την διοργανώτρια, πάντα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 14 παρ. 2 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων. Σε περίπτωση διαφήμισης χωρίς την έγκριση της διοργανώτριας και μετά από καταγγελία, του επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 1.500 ευρώ (άρθρο 14 παρ., 3 εδ. α’ Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).
Ο διαιτητής υποχρεώνει την γηπεδούχο ομάδα να αλλάξει στολή όταν, τα χρώματα των δύο διαγωνιζομένων ομάδων είναι όμοια ή παρεμφερή και ματαιώνει τον αγώνα όταν η γηπεδούχος ομάδα αρνείται να εφαρμόσει την υπόδειξή του και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2α’ του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων.
Η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών θα είναι υποχρεωτικά από το 1 έως το 18.
Τα σωματεία που θα χρησιμοποιήσουν γήπεδο που ανήκει σε άλλο σωματείο ή Αρχή, θα πρέπει να προσκομίσουν στην ‘Ενωση έγγραφη συγκατάθεση του σωματείου ή της Αρχής.
Κατά την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018, όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας, θα διεξάγονται σε γήπεδα με χλοοτάπητα (φυσικό ή πλαστικό). Σε περίπτωση μη εξεύρεσης γηπέδου με χλοοτάπητα από σωματείο, αυτό έχει την υποχρέωση να δεχθεί ως έδρα του το γήπεδο που θα του ορίσει η διοργανώτρια.
Εάν κατά την διάρκεια των αγώνων, ομάδα από ενδεχόμενη αδυναμία (η οποία θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λόγους ακαταλληλότητα του γηπέδου ή εξ αιτίας ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του γηπέδου και θα διαπιστώνεται από την διοργανώτρια), δεν μπορεί να αγωνιστεί στην έδρα που έχει δηλώσει και αν δεν έχει ορίσει με την δήλωση συμμετοχής εναλλακτική έδρα σε δεύτερο γήπεδο, έχει την υποχρέωση να δεχθεί ως έδρα το γήπεδο που θα ορίσει η κατά περίπτωση διοργανώτρια (άρθρο 8 παρ. 4 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).
Σε περίπτωση υλικών ζημιών σε γήπεδα που χρησιμοποιούν ως έδρα τους, από ποδοσφαιριστές, οπαδούς τους κ.λ.π., είναι υπεύθυνα για την οικονομική αποκατάσταση.
Η ύπαρξη ιατρού- νοσηλευτή στον αγώνα, αποτελεί υποχρέωση του γηπεδούχου σωματείου.
Τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να προσέρχονται στο γήπεδο του αγώνα έγκαιρα και να είναι έτοιμα να αγωνιστούν πέντε λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, η δε γηπεδούχος ομάδα είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει στον διαιτητή ικανό αριθμό μπαλών και να έχει έτοιμο (χάραξη γραμμών, αποδυτήρια, δοκάρια κ.λ.π.) το γήπεδο για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
Η έλλειψη διχτυών στα τέρματα καθιστούν το γήπεδο αντικανονικό, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το πρόγραμμα των αγώνων θα καθορισθεί μετά από δημόσια κλήρωση των ομάδων.
Η κλήρωση για όλα τα πρωταθλήματα θα γίνει στο Μεσολόγγι, την ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
2017.
Ο ακριβής τόπος και ώρα της κλήρωσης θα ανακοινωθεί έγκαιρα στην ιστοσελίδα της ‘Ενωσης.
Τα γήπεδα τέλεσης των αγώνων, θα καθορισθούν με το πρόγραμμα, καθώς και οι γηπεδούχες ομάδες.

8. ΤΡΟΠΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες είναι διπλοί. Η διάρκεια των αγώνων είναι 90’ της ώρας σε δύο ημίχρονα των 45’ το καθένα. Η διάρκεια της ανάπαυλας (ημίχρονο) δεν θα ξεπερνά τα 15’. Αν ομάδα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο πέραν αυτού του χρονικού ορίου, ο διαιτητής επιβάλει αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές και η ομάδα τιμωρείται βάσει του άρθρου 19 παρ. 2 του Πειθαρχικού Κώδικα.
Στα πρωταθλήματα της Α’ και Β’ κατηγορίας, για τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό των σωματείων, θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα PLAY-OFFS και PLAY-OUT και για τον προβιβασμό από την Γ’ κατηγορία το σύστημα PLAY- OFFS.
Αναλυτικά το σύστημα κάθε κατηγορίας θα σας γνωστοποιηθεί με την συμπληρωματική προκήρυξη.

9. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ

Για κάθε αγώνα και εφόσον είναι εφικτό, ορίζεται ένας παρατηρητής, που ασκεί τα καθήκοντά του, βάσει του κανονισμού των παρατηρητών αγώνων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλου.

10. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ – ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Με την από 12-7-2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως, οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητών σε όλους τους αγώνες, θα ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή της Ενώσεως.
Τα έξοδα διαιτησίας εξοφλούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ και σε αντίθετη περίπτωση ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ του αντιπάλου σωματείου και επιβάλλεται χρηματική ποινή 500 ευρώ (άρθρο 12 παρ. 16 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).
Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης στην διοργανώτρια, δεν ορίζονται αγώνες του σωματείου αυτού, οι οποίοι κατακυρώνονται υπέρ του αντιπάλου.
Σωματείο το οποίο θέλει στον αγώνα του να παρευρίσκεται παρατηρητής διαιτησίας ή αγώνα, οφείλει να το ζητήσει εγγράφως μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης και ώρα 12:00 πριν τον αγώνα του καταβάλλοντας ταυτόχρονα την αποζημίωσή του.
Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο των αποδυτηρίων των διαιτητών, οποιουδήποτε μέλους της διοίκησης του σωματείου ή εξωποδοσφαιρικού παράγοντα, πλην του αρχηγού της ομάδος, η είσοδος του οποίου επιτρέπεται μόνο για την υποβολή ενστάσεως κατά τις κείμενες διατάξεις.

11. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΩΝΩΝ

Για κάθε αποτέλεσμα οι διαγωνιζόμενες ομάδες βαθμολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων.
Σε όλα τα πρωταθλήματα, οι ομάδες θα βαθμολογούνται και θα τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων.
Ομάδα η οποία αποχωρεί, μετά την έναρξη και πριν την ολοκλήρωση αγώνα κατάταξης, τιμωρείται με αφαίρεση δέκα (10) βαθμών από το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου και της επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 ευρώ (άρθρο 20 παρ. 16 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).
Απαγορεύεται ρητώς η συμμετοχή σωματείου – μέλους Ε.Π.Σ. σε τουρνουά ή αγώνες όλων των κατηγοριών, όταν αυτοί διεξάγονται από ιδιωτικό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημόσιο φορέα, χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη έγγραφη άδεια της Ε.Π.Σ.
Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία προέγκρισης της συμμετοχής της ομάδος, θα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης τριών (3) βαθμών, από την ομάδα του σωματείου που μετέχει στο πρωτάθλημα και ετήσιος αποκλεισμός στους ποδοσφαιριστές και προπονητές που έλαβαν μέρος.

12. ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η κατάταξη των ομάδων στο βαθμολογικό πίνακα και η επικύρωσή του από το .Σ. της Ενώσεως, θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων.

13. ΑΔΕΙΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΤΗΡΗΣΗ ΤΑΞΕΩΣ

Η Ε.Π.Σ. Αιτωλοακαρνανίας θα εκδίδει για λογαριασμό των σωματείων τις σχετικές άδειες για την τέλεση των αγώνων. Τα γηπεδούχα σωματεία πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης (ομάδα περιφρούρησης) και καταστολής πράξεων που δυσφημούν το άθλημα ή διεγείρουν το φίλαθλο κοινό και είναι υπεύθυνα για κάθε αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών, μελών και φιλάθλων τους.
Σε περίπτωση που θα δημιουργηθούν επεισόδια από τα πρόσωπα που προαναφέραμε, επιβάλλονται με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ενώσεως, οι προβλεπόμενες από τον Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο. και τον Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων κυρώσεις.
Οι ποινές σε ποδοσφαιριστές και αξιωματούχους του αγώνα, επιβάλλονται από την αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπής της Ενώσεως, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και η ημέρα κοινοποίησής τους προς στους ενδιαφερόμενους αρχίζει από την ημερομηνία ανάρτησης της εκάστοτε ποινής στην επίσημη ιστοσελίδα της ‘Ενωσης.
Τα σωματεία θα ενημερώνονται για τις ποινές των ποδοσφαιριστών, καθώς και για το πρόγραμμα αγώνων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ SITE της Ενώσεως (www.epsaitol.gr), το οποίο και θα ενημερώνεται για τα θέματα αυτά κάθε Τετάρτη πρωί.

14. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αγώνας που διακόπηκε λόγω καιρικών συνθηκών, θα διεξάγεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την επομένη. Αν ο αγώνας διεξάγεται Σάββατο, ως επομένη θεωρείται η Δευτέρα (την Κυριακή πιθανόν να μην είναι διαθέσιμο το γήπεδο). Τέλος σε περίπτωση που στο ίδιο γήπεδο διεξάγονται αγώνες Σάββατο και Κυριακή και διακοπούν και οι δύο, τότε τη Δευτέρα θα διεξάγεται ο αγώνας του Σαββάτου, ο δε άλλος θα ορισθεί εντός 15 ημερών, με απόφαση της Ενώσεως. Σε περίπτωση νέας διακοπής, γίνεται πάλι μέσα σε 15 ημέρες, ύστερα από απόφαση της διοργανώτριας και θα ξεκινήσει με νέους όρους και από την αρχή.
Σε περίπτωση διακοπής του αγώνα λόγω καιρικών συνθηκών, ή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα, με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά την διακοπή (αριθμός τερμάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών).
Σε περίπτωση που ο αγώνας δεν αρχίσει, λόγω καιρικών συνθηκών κ.λ.π. και κριθεί επαναληπτέος από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ενώσεως, θα ορισθεί να διεξαχθεί εντός δέκα πέντε (15) ημερών. Σε περίπτωση που σωματείο δεν κατέλθει ν’ αγωνιστεί λόγω ανωτέρας βίας, η ανωτέρα βία θα αποδεικνύεται υποχρεωτικά με βεβαίωση Αστυνομικής Αρχής ή Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου. Η δε Αστυνομική Αρχή, θα πρέπει να αναφέρει ότι επιλήφθηκε η ίδια του συμβάντος και όχι από δήλωση εκπροσώπου του σωματείου.

15. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η οικονομική διαχείριση και επιστασία, ανήκει στο γηπεδούχο σωματείο. Τα έξοδα μετακίνησης κ.λ.π. του φιλοξενούμενου σωματείου, βαρύνουν εξ ολοκλήρου αυτό, χωρίς να δικαιούται να λάβει αυτά από τις εισπράξεις του αγώνα, οι οποίες περιέρχονται στο γηπεδούχο σωματείο.
Ητιμή των εισιτηρίων για την Α’ και Β’ κατηγορία ορίζεται στο ποσό των 5 ευρώ και για την Γ’ κατηγορία στο ποσό των 3 ευρώ. ‘Όλα τα έξοδα του αγώνα βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο.
Τα εισιτήρια θα εκδίδονται από το γηπεδούχο σωματείο. (Η ‘Ενωση παραιτείται του ποσοστού 10% υπέρ του γηπεδούχου σωματείου).
Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να αποδίδουν αμέσως το Φ.Π.Α. στις κατά τόπους .Ο.Υ.
Η καταβολή της χρηματικής ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Π.Ο., γίνεται εντός προθεσμίας 30 ημερών, από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης. Αν η καταβολή δεν γίνει στο ως άνω χρονικό διάστημα, τότε το θέμα παραπέμπεται αμελλητί στην Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία και ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΟΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΕΝΟΣ (1) ΒΑΘΜΟΥ ύστερα από κάθε επόμενο αγώνα του υπαίτιου σωματείου και για όσο χρόνο δεν εξοφλείται η σχετική οφειλή (άρθρο 33 παρ. 5 εδ. ε’ Πειθαρχικού Κώδικα).
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής το οφειλόμενο χρηματικό ποσό για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, πρέπει να είναι ίσο ή ανώτερο των εκατόν πενήντα (150) ευρώ (άρθρο 33 παρ. 5 εδ. στ’ Πειθαρχικού Κώδικα).

16. ΕΠΑΘΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στην πρωταθλήτρια ομάδα κάθε κατηγορίας, θα απονεμηθεί ένα κύπελλο που θα δοθεί σε επίσημη τελετή.

17. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Α) Για τις ενστάσεις του άρθρου 23 παρ. 1 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων, το παράβολο ορίζεται ύστερα από την από 12-7-2017 απόφαση του .Σ. της Ε.Π.Σ.Α. σε:
1. Για αντικανονικότητα γηπέδου (μη τήρηση των διατάξεων του άρθρου 9 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων), τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, σύνολο 150 ευρώ.
2. Για παράβαση διατάξεων του άρθρου 12 του κανονισμού ερασιτεχνικών ομάδων σχετικά με τον ορισμό διαιτητών ή βοηθών ή την αντικατάσταση των ορισθέντων, τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, σύνολο 150 ευρώ.
3. Για αντικανονική διακοπή αγώνα, που οφείλεται σε αναιτιολόγητη και αντίθετη με τους κανονισμούς απόφαση του διαιτητή, τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, σύνολο 150 ευρώ.
4. Για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων από τον διαιτητή, που σχετίζονται με την συμπλήρωση των ομάδων, μετά την έναρξη του αγώνα, τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, σύνολο 150 ευρώ.
5. Για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή, τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, σύνολο 150 ευρώ, στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να κατονομάζεται. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους στηρίζεται η ένσταση. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή, τακτικού ή αναπληρωματικού, ο οποίος αγωνίστηκε από τους αναγραφόμενους στο φύλλο αγώνα.
6. Για πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστή, ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να κατονομάζεται. Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά ενός, περισσοτέρων ή και όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν και θα πρέπει να κατονομάζεται. Τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, επί ποινή απαραδέκτου καταβάλλεται υποχρεωτικά ξεχωριστό παράβολο για κάθε ένα πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται κάθε μία από τις ενστάσεις, στις οποίες καλείται να εξετάσει το αρμόδιο όργανο.
7. Κατά του κύρους του αγώνα ο οποίος ετελέσθη μη νόμιμα κατά παράβαση διατάξεων του
Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων ή της εγκριθείσης προκήρυξης, τέλος λειτουργίας 50 ευρώ, παράβολο 100 ευρώ, σύνολο 150 ευρώ.
Β) Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική, τυχόν δε παραίτηση του ενιστάμενου σωματείου είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψη (άρθρο 23 παρ. 7 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).
Οι ενστάσεις 1, 2, 6 της προηγούμενης παραγράφου, καταχωρούνται στο Φ.Α. από τους αρχηγούς των ομάδων που ενίστανται, πριν την έναρξη του αγώνα, με εξαίρεση την ένσταση πλαστοπροσωπίας, η οποία υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του φύλλου αγώνα και με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής θα έχει ειδοποιηθεί σχετικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδος μέχρι την λήξη της διάρκειας του αγώνα και της τυχόν παράτασής του.
Γ) Οι παραπάνω ενστάσεις υποβάλλονται στην διοργανώτρια, με συστημένη επιστολή ή με αποδεικτικό επίδοσης, μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα που έγινε ο αγώνας, η οποία δεν υπολογίζεται. ΄Ολες οι παραπάνω ενστάσεις που αποστέλλονται στην διοργανώτρια με συστημένη επιστολή, διαβιβάζονται υποχρεωτικά και με ΦΑΞ, εντός της παραπάνω προθεσμίας.
Αν γίνει δεκτή η ένσταση, το παράβολο επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο. Αν απορριφθεί περιέρχεται στο ταμείο της Ενώσεως.
Δ) Καταγγελία επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από την τέλεσή του από τρίτο σωματείο, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτό έχει άμεσο έννομο συμφέρον κατά τον χρόνο άσκησης της καταγγελίας, το οποίο περιοριστικά προσδιορίζεται στην διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος. Κατά την άσκηση της καταγγελίας και ταυτόχρονα με την υποβολή της, πρέπει ο καταγγέλλων να καταθέσει το προβλεπόμενο για την αντίστοιχη ένσταση χρηματικό παράβολο, με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης, εφόσον δεν κατατεθεί ή κατατεθεί ελλιπές (άρθρο 23 παρ. 8 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων). Για την αποστολή της ισχύει ότι και για την παραπάνω παράγραφο, σχετικά με τις ενστάσεις.
Σε περίπτωση που γίνει δεκτή ένσταση ή καταγγελία, για οποιοδήποτε λόγο αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή, η υπαίτια ομάδα, χάνει τον αγώνα με 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα και της αφαιρούνται 3 βαθμοί από το πρωτάθλημα που συμμετέχει και χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 ευρώ (άρθρο 23 παρ. 11 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).

18. ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΘΟΥΣ

Κύπελλο ήθους θα δοθεί σε σωματεία που θα συμμετάσχουν σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, που δεν θα αποχωρήσουν για οποιαδήποτε αιτία από αγώνα και που δεν θα διακοπεί σε βάρος τους αγώνας. Ακόμη δε, να μην έχει τιμωρηθεί κανείς ποδοσφαιριστής τους, παράγοντας, προπονητής, ή να έχουν στερηθεί του δικαιώματος να αγωνίζονται στο γήπεδό τους, κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2017-2018.

19. ΔΕΛΤΙΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Τα σωματεία σε όλους τους αγώνες τους, πρέπει να έχουν μαζί τους και να προσκομίζουν στον διαιτητή, πριν την έναρξη του αγώνα:
α) Τα δελτία ατομικών στοιχείων και μεταβολών των ποδοσφαιριστών τους.
β) Κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών, στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και το σωματείο που ανήκουν, θα φέρει δε ιατρική θεώρηση από αθλίατρο ή παθολόγο ή καρδιολόγο ή ορθοπεδικό ή γιατρό γενικής ιατρικής ή αγροτικό γιατρό ή πνευμονολόγο και η διάρκειά της είναι για ένα (1) χρόνο και θα πρέπει να αναγράφεται και ο αριθμός Α.Μ.Κ.Α. του ιατρού. Η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο απόδειξη της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.
Αντίγραφο της κατάστασης υγείας κατατίθεται υποχρεωτικά εντός εικοσιτετραώρου από την ιατρική θεώρηση στην διοργανώτρια και πάντως υποχρεωτικά πριν την διεξαγωγή του αγώνα, αποτελεί δε το αδιαμφισβήτητο επίσημο έγγραφο, σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγών.
Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα, χωρίς τα δικαιολογητικά των παρ. α και β του παρόντος άρθρου, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής του, αυτή θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίσταση κυρώσεις.
γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας και για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δελτίο πιστοποίησης προπονητή ή ταυτότητα εισόδου στον αγωνιστικό χώρο με δικαίωμα παροχής οδηγιών.
Απαγορεύεται επίσης η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο ατόμου, που δεν κατέθεσε το δελτίο πιστοποίησης προπονητή στον διαιτητή.
Σε παράβαση των ως άνω ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.

20. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

α) Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί εντός 24ώρου σε δύο αγώνες στο σωματείο στο οποίο ανήκει. Ο υπολογισμός του 24ώρου αρχίζει από το τελευταίο λεπτό της συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα.
β) Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας του. Ειδικά και μόνο για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αποκτούν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες (συμπλήρωση της ηλικίας των 14 ετών), ως ημερομηνία γέννησης όλων θεωρείται η 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ του έτους γέννησης (άρθρο 19 παρ. 11 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).
γ) Απαγορεύεται η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η συμμετοχή ως ποδοσφαιριστή σε αγώνα, φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα (εκπροσώπου, προπονητή, φυσικοθεραπευτή κ.λ.π.).
δ) Διαιτητές εν ενεργεία ή μη, δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες.
ε) Ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή, Ε.Π.Ο. ή UEFA, ή έχει υποβάλει αίτηση για έκδοση ταυτότητας προπονητή, παύει αυτόματα να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται. Η συμμετοχή του θεωρείται ως αντικανονική και επισύρει τις, από τους κανονισμούς της Ε.Π.Ο., προβλεπόμενες ποινές, για τον ίδιο και το σωματείο.
Αν όμως ο ποδοσφαιριστής αυτός, ανεξαρτήτως αν η ταυτότητα προπονητή βρίσκεται εν ισχύ ή έχει λήξει, καταθέσει την ταυτότητα αυτή στην Ε.Π.Ο., δέκα ημέρες προ της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου της κατηγορίας, την οποία θέλει να αγωνιστεί και να υποβάλει έγγραφη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την περίοδο επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής, ο ποδοσφαιριστής αυτός συμμετέχει στους αγώνες του σωματείου του κανονικά.
Μετά την ενέργεια αυτή όμως, δεν έχει το δικαίωμα να εγγραφεί ως προπονητής, καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, πλην στα τμήματα υποδομών του σωματείου στα οποία αγωνίζεται.
στ) Απαγορεύεται η συμμετοχή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, των οποίων η άδεια παραμονής του στη χώρα μας, έχει λήξει, όπως αυτή φαίνεται από το δελτίο ατομικών στοιχείων, υποχρεουμένου του διαιτητή να ελέγξει την λήξη των δελτίων αυτών και να απαγορεύσει την αναγραφή τους στο φύλλο αγώνα, ενημερώνοντας σχετικά τα σωματεία, άλλως η συμμετοχή τους είναι αντικανονική.
ζ) Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων και κυπέλλου της φετινής περιόδου 2016-2017 είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται να εγγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις Εθνικές ελληνικές ομάδες.
Η παράβαση των παραπάνω απαγορεύσεων συνιστά λόγο αντικανονικής συμμετοχής, μετά από ένσταση του αντιπάλου σωματείου ή καταγγελία τρίτου σωματείου.
η) Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής μπορεί να εγγράφεται – μεταγράφεται μόνο σε τρία το ανώτερο ερασιτεχνικά σωματεία, ανεξαρτήτου Ομοσπονδίας από την οποία προέρχεται, από 1-7 έως 30-6 του επομένου έτους. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ποδοσφαιριστής δύναται να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες μόνο για δύο σωματεία. Απαγορεύεται η συμμετοχή του σε αγώνες του τρίτου σωματείου.
Για την έκτιση της ποινής αποκλεισμού ποδοσφαιριστών προσμετρώνται μόνο οι αγώνες που πραγματικά διεξήχθησαν. Εάν ο αγώνας διακοπεί, ακυρωθεί ή ματαιωθεί, οριστικά ο αποκλεισμός θεωρείται ότι έχει εκτιθεί εάν η ομάδα στην οποία ανήκει ο ποδοσφαιριστής δεν είναι υπεύθυνη για τα γεγονότα που οδήγησαν στην διακοπή, ακύρωση ή ματαίωση του αγώνα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι ομογενείς ποδοσφαιριστές λογίζονται πλέον βάσει της εθνικότητάς τους ως αλλοδαποί ή κοινοτικοί.

21. ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, ειδικά για την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018, το ανώτατο όριο ηλικίας των ποδοσφαιριστών που θα αγωνίζονται θα είναι τα τριάντα τέσσερα (34) χρόνια.
Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών, ως χρονολογία γεννήσεώς τους θεωρείται η1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Δηλαδή στο πρωτάθλημα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 1-
1-1984 και μεταγενέστερα.
Επίσης στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας, επιτρέπεται η συμμετοχή τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μπορούν να έχουν γεννηθεί πριν την 1-1-1984. Σε περίπτωση αντικατάστασης κάποιου από τους ποδοσφαιριστές αυτούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποδοσφαιριστής οποιασδήποτε ηλικίας.
Παράβαση της ανωτέρω διάταξης, αποτελεί αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή.

22. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Τα σωματεία Α’ κατηγορίας, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν ‘Ελληνα προπονητή, κάτοχο τουλάχιστον διπλώματος UEFA C’ και κάτοχο επίσης ταυτότητας προπονητή Ε.Π.Ο. τριετούς διάρκειας και σε ισχύ.
Οι ανωτέρω προπονητές υποχρεούνται στην έκδοση από την ‘Ενωση δελτίου πιστοποίησης προπονητή για την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο, προσκομίζοντας:
α) Αίτηση του σωματείου.
β) Ταυτότητα προπονητή τριετούς διάρκειας με ημερομηνία λήξης 31-12-2018.
γ) Βεβαίωση μέλους στον οικείο Σύνδεσμο Προπονητών. δ) Δύο έγχρωμες φωτογραφίες.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599, ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στα Κωλύματα τα προβλεπόμενα εκ του καταστατικού της Ε.Π.Ο., αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Κανονισμού Προπονητών, του Καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Π.Ο.
στ) Επίσημο αποδεικτικό υποβολής της πρόσληψης και πρωτότυπο ιδιωτικό συμφωνικό με σωματείο, το οποίο κατατίθεται στην αρμόδια .Ο.Υ. (φωτοτυπία δεν γίνεται δεκτή) και ζ) χρηματικό παράβολο εκατό (100) ευρώ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση αλλαγής ή παραίτησης του προπονητή, θα εκδίδεται νέο δελτίο πιστοποίησης στο όνομα του σωματείου και στο όνομα του νεοπροσληφθέντος προπονητή.
Τα σωματεία Α’ κατηγορίας υποχρεούνται στην πρόσληψη νέου προπονητή, εντός δύο αγωνιστικών, ενώ σε περίπτωση που μεσολαβεί αγωνιστική του πρωταθλήματος ημέρα Τετάρτη, εντός τριών αγωνιστικών.
Προπονητής ο οποίος δεν θα προβεί στην έκδοση δελτίου πιστοποίησης, δεν θα μπορεί να εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο.
Οι οικονομικές διαφορές που προκύπτουν μεταξύ προπονητών και σωματείων επιλύονται από την Α’ ΕΕΟΔ της ΕΠΟ και σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του τακτικού διαιτητικού δικαστηρίου της Ε.Π.Ο. (άρθρο 7 παρ. 1 κανονισμού προπονητών ποδοσφαίρου).
Τα σωματεία Β’ και Γ’ κατηγορίας, υποχρεούνται στην έκδοση δελτίου πιστοποίησης προπονητή, αν προσλάβουν προπονητή κατά τα ανωτέρω, με τους παραπάνω όρους, αλλά με παράβολο ογδόντα (80) ευρώ για την Β’ κατηγορία και πενήντα (50 ευρώ) για την Γ’ κατηγορία.
Τα σωματεία των κατηγοριών αυτών (Β’ – Γ’) που δεν θα προσλάβουν επίσημο προπονητή Ε.Π.Ο., υποχρεούνται στην έκδοση ταυτότητας εισόδου στον αγωνιστικό χώρο σε άτομο το οποίο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ποδοσφαιριστής το προηγούμενο διάστημα, τουλάχιστον επί μία πενταετία, με δικαίωμα παροχής τεχνικών οδηγιών, προσκομίζοντας για την έκδοσή της:
α) αίτηση του σωματείου, β) μία φωτογραφία,
γ) υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599, ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στα Κωλύματα τα προβλεπόμενα εκ του καταστατικού της Ε.Π.Ο., αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Κανονισμού Προπονητών, του Καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και δ) χρηματικό παράβολο ογδόντα (80) ευρώ για τα σωματεία της Β’ κατηγορίας και πενήντα (50) ευρώ για τα σωματεία της Γ’ κατηγορίας.
ε) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599 του ατόμου αυτού, στην οποία θα αναγράφει τα σωματεία στα οποία αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής και ποιες ποδοσφαιρικές περιόδους αγωνίστηκε σε αυτά.
Σωματείο το οποίο δεν τηρεί τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση της Ενώσεως, η ποινή του χρηματικού προστίμου διπλασιάζεται.

23. SUPER CUP

Ο τελικός του Super cup, δηλαδή ο αγώνας μεταξύ του πρωταθλητή της Α’ κατηγορίας (ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ) και του κυπελλούχου της Ενώσεώς μας (ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ), της προηγουμένης αγωνιστικής περιόδου, θα διεξαχθεί πριν την επίσημη έναρξη των πρωταθλημάτων μας. Τα έσοδα του αγώνα αυτού, θα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς (Ιδρύματα, αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας).

24. ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Α. ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Ο πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας ανέρχεται στη Γ’ Εθνική Κατηγορία, εκτός αν άλλως ορίσει η Ομοσπονδία.
Από την Β’ στην Α’ κατηγορία θα ανέλθουν 4 σωματεία και από την Γ’ στην Β’ κατηγορία, θα ανέλθουν 6 σωματεία.
Β. ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Από την Α’ στην Β’ κατηγορία, υποβιβάζονται 4 σωματεία και από την Β’ στη Γ’ κατηγορία υποβιβάζονται 6 σωματεία.
Οι τρόποι ανόδου και υποβιβασμού, καθώς και ο καταρτισμός των ομίλων, θα σας γνωστοποιηθούν με την συμπληρωματική προκήρυξη, η οποία θα εκδοθεί μετά την λήξη της ημερομηνίας συμμετοχών σε όλες τις κατηγορίες.
Επειδή μέχρι την ημερομηνία της σύνταξης της παρούσας προκήρυξης, από την Ε.Π.Ο. δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς (Κ.Α.Π., Πειθαρχικός Κώδικας κ.λ.π.), τυχόν αλλαγές θα ενσωματωθούν στην συμπληρωματική προκήρυξη.

25. ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Οι πάσης φύσεως αθλητικές διαφορές, επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια ποδοσφαιρικά όργανα.

26. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.

Για την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των αγώνων καθώς και την διαδικτυακή (internet), θα πρέπει η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ενός σωματείου και του δικαιούχου φορέα, να εγκρίνεται από την Ε.Π.Σ.
Σε περίπτωση όμως που ο αγώνας μεταδοθεί χωρίς την έγκριση της Ε.Π.Σ., η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντιπάλου και χρηματική ποινή έως 2.000 ευρώ (άρθρο 29 Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων).

27. ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2018-2019

Σύμφωνα με την από 12-7-2017 απόφαση του .Σ. της Ενώσεως, ο αριθμός των ομάδων της Α’ κατηγορίας την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, θα είναι δέκα έξι (16) σωματεία, της Β’ κατηγορίας τριάντα έξι (36) και τα υπόλοιπα σωματεία θα ανήκουν στην Γ’ κατηγορία.

28. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η διεξαγωγή των αγώνων των πρωταθλημάτων αυτών, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων, του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο., του καταστατικού της Ε.Π.Ο., του Καταστατικού της Ενώσεως και της προκήρυξης αυτής, και για κάθε τι που δεν προβλέπεται θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘Ενωσης, στα πλαίσια του καταστατικού της και των κανονισμών και του ορθού και του δίκαιου. Σε δεύτερο βαθμό η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. και σε τελευταίο βαθμό το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου.