Τα κόμματα ενημερώθηκαν από τον Νίκο Δένδια

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έκανε επιτακτική την ανάγκη για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Από το μεσημέρι της Τρίτης (10/12) στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30, όπου παρόντες ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετέχουν επίσης οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το «παρών» έδωσαν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Να σημειωθεί πως το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Συρίγος: Υπάρχει κοινό μέτωπο

Ο Άγγελος Συρίγος κατά την έξοδό του από το ΕΣΕΠ, δήλωσε: «Συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα κόμματα, τα οποία κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Κρατάμε ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων και ένα ενιαίο μέτωπο στην αντιμετώπιση του ζητήματος με την Τουρκία».

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών

«Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη δημαγωγία. Συμβάλουμε με τις προτάσεις μας για να αποκτήσει η εξωτερική πολίτικη ένα αρραγές μέτωπο και πυξίδα για να αποκρούσουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκιάς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ΕΣΕΠ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν ενεργητικά μέτρα και σύγκληση της διάσκεψης του ευρωπαϊκού νότου, όπως επίσης και δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία.

Όσο για το αν υπάρχει λόγος για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε αρνητικά.

Μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση. Μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είπε:«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη και η όξυνση συγκεκριμένη. Προσπαθεί η χώρα να απαντήσει και να επιστρέψει τα τετελεσμένα. Ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα, παρά τις διαφωνίες μας και το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές. Διχοτομήσεις του παρελθόντος στο πολιτικό σύστημα δεν εκδηλώθηκαν στο συμβούλιο και αυτό είναι καλό. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να δούμε είναι η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».

newsbeast.gr