Η Ευρώπη αναζητεί την πιο καινοτόμα πόλη! (Βίντεο)

Την αναζήτηση της ευρωπαϊκής «Πρωτεύουσας της Καινοτομίας» έχει ως στόχο ο διαγωνισμός Innovation Capital Europe 2017, ο οποίος διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Μέσα από τον διαγωνισμό θα αναδειχτεί η πόλη που διαμορφώνει το πιο καινοτόμο οικοσύστημα, συνδέοντας, μέσω της τεχνολογίας, πολίτες, οργανισμούς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δέκα πόλεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις πιο καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων θα εισέλθουν στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του τίτλου.

Οι δέκα πόλεις που κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό γύρο του διαγωνισμού είναι η Κοπεγχάγη και το Ορχους της Δανίας, το Βερολίνο, το Ελσίνκι και το Τάμπερε της Φινλανδίας, το Παρίσι, η Τουλούζη και η Νίκαια της Γαλλίας, το Ταλίν της Εσθονίας και το Τελ Αβίβ.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των πόλεων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι να βρίσκονται σε κράτος-μέλος που συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020 και να έχει τουλάχιστον 100.000 κατοίκους.

Η νικήτρια πόλη θα λάβει το χρηματικό έπαθλο του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι πόλεις που θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση θα λάβουν από 100.000 ευρώ η καθεμία.

Το 2015, οπότε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός, την πρώτη θέση είχε καταλάβει η Βαρκελόνη, ενώ ένα χρόνο αργότερα τον τίτλο «Πρωτεύουσα της Καινοτομίας» απέσπασε το Αμστερνταμ.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 32 πόλεις από 17 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 7 Νοεμβρίου σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ