Μεγάλος προβληματισμός Γιούνκερ για την προοπτική συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί άτακτο Brexit.

Αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία ομαλής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι δεν έχει παρουσιάσει τις απτές αντιπροτάσεις που έχουν ζητηθεί ώστε να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος για την προοπτική συμφωνίας. «Απομένει πολύ λίγος χρόνος», είπε, ενώ απέχουμε έξι εβδομάδες από την ημερομηνία του Brexit, την 31η Οκτωβρίου.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως ο κίνδυνος άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. «παραμένει πολύ αληθινός», προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό ουδέποτε ήταν η επιλογή του μπλοκ. «Ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας», είπε, δύο ημέρες μετά την πρώτη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο κ. Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. ούτως ή άλλως στο τέλος Οκτωβρίου. Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, προσθέτοντας αιχμηρά ότι δεν μπορεί να κοιτάξει τους ευρωβουλευτές στα μάτια και να πει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις επαφές με το Λονδίνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, στην ίδια συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. Σημείωσε ότι ειδικά για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων αναμένει μία νομικά λειτουργική πρόταση από την βρετανική πλευρά, που θα αποτελεί πραγματική λύση.

Συμπλήρωσε αιχμηρά ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες πρέπει να σταματήσουν «να παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται» εφόσον δεν υπάρχουν καινούργιες προτάσεις στο τραπέζι.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως η Ε.Ε. δεν είναι συναισθηματικά δεμένες με το backstop, αλλά ζητά από τον κ. Τζόνσον να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς.

Η υφιστάμενη συμφωνία για το backstop, που έχει καταψηφιστεί τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει πως μετά το Brexit ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. έως ότου να οριστικοποιηθεί συμφωνία για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Πρόκειται για δικλίδα ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί ώστε να μην υπάρξει σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Ο κ. Τζόνσον θέλει να το αντικαταστήσει με διαφορετική ρύθμιση.

skai.gr