Heylepanto: Πολιτιστικές δράσεις σε διάφορους χώρους στη Ναύπακτο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ναυπακτίας υποδέχονται την πρόταση της ιστορικού της τέχνης/επιμελήτριας Magda Cirillo, heylepanto!, στο Φετιχιέ Τζαμί και διάφορους χώρους στη Ναύπακτο, από τις 11 Αυγούστου ως τις 8 Οκτωβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της δράσης, προβλέπεται η μονογραφική έκθεση της εικαστικού Μάρως Μιχαλακάκου με τίτλο Η συντριπτική υπεροχή · Crushing excellence και είναι υπό προγραμματισμό σειρά εκδηλώσεων, εργαστηρίων, προβολών και συναντήσεων ηλεκτρονικά και δια ζώσης. Το heylepanto! θα κλείσει με τη διοργάνωση συμποσίου με τίτλο Η διάθλαση των ορίων · Elusive frontiers από τις 4 ως τις 8 Οκτωβρίου 2017 κατά τους εορτασμούς της αναβίωσης της Ναυμαχίας του Λέπαντο. Το συμπόσιο θα έχει ως αποκορύφωμα κεντρική συζήτηση στις 7 Οκτωβρίου με Ελληνες/ίδες και διεθνείς ομιλητές από τους χώρους της Ιστορίας, των Πολιτικών Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το θέμα θα πραγματεύεται τις έννοιες της αδελφοσύνης, του διαπολιτισμικού διαλόγου και των αποτυπωμάτων του σε σχέση με το έργο της Μιχαλακάκου και τη Ναυμαχία του Λέπαντο.

Για την πρώτη σεζόν του heylepanto! οριοθετήθηκαν τρεις στόχοι. Η αλλαγή οπτικής και προσανατολισμού μέσα από μία σύγχρονη θεώρηση, η φιλοδοξία να μετατραπεί ο χώρος σε κέντρο τέχνης σύγχρονου προβληματισμού και η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα ετήσιο ραντεβού. Με αφετηρία τον χαρακτήρα του χώρου, ο προγραμματισμός τείνει να αναδείξει την προσέγγιση των λαών και επικεντρώνεται στο πώς η ιστορία των Ελλήνων, όπως της ανθρωπότητας, χάραξε το δρόμο της χάρη στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Η Μάρω Μιχαλακἀκου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy (Γαλλία) και την Hohschule für Bildende Kunst Braunschweig (Γερμανία). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Τουρκία. Έργα της υπάρχουν στην κρατική συλλογή της Γαλλίας FNAC (Fonds National d’Art Contemporain), σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, Istanbul Modern, Παράλληλα δημιουργεί σκηνικές εγκαταστάσεις για το θέατρο και επιμελείται εργαστήρια γλυπτικής.

Η δουλειά της, αινιγματική και πολυδιάστατη (γλυπτικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική, σχέδια, ανάγλυφα σε βελούδο), «υφαίνεται» με οικογενειακές μνήμες και πολιτιστικές αναφορές και χαρακτηρίζεται από μια σπάνια εκλεπτυσμένη ωμότητα. Επιλέγει φιγούρες και θεματικές που βρίσκονται πάντα σε τεταμένη κατάσταση, όπως η προστασία του οικογενειακού περιβάλλοντος και η επίπονη οικειότητα, ο έρωτας και η υποταγή, ο σύνδεσμος και τα δεσμά. Το καλλιτεχνικό σύμπαν της βρίσκεται στην άκρη των ονείρων, με μια φαινομενική ηρεμία σκόπιμα τοποθετημένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

Το heylepanto! αποτελεί συμπαραγωγή των σωματείων heyheyparis ! και Χρυσός Όμιλος Αντισφαίρισης.

Για πρόσθετο υλικό και φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιμελήτρια.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η πρόσβαση στο χώρο του Φετιχιέ και σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

11 Αυγούστου – 31 Αυγούστου : Τρίτη – Κυριακή  11.00 – 13.00 & 19.30 – 22.00

1 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου : Παρασκευή  – Κυριακή 19.00 – 21.00

4 Οκτωβρίου – 8 Οκτωβρίου :  11.00 – 13.00 & 18.00 – 22.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΦ.Α.ΑΙΤ.Λ. / efaait@culture.gr / 26310 55654, 26340 27240

Magda Cirillo / bonjourheyheyparis@gmail.com / +33 6 13042901, +30 6972 179798

Δήμος Ναυπακτίας / info@nafpaktos.gr / 26340 26522