Με την διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, συμμετέχει το Κ.Θ.Β.Ε. στο Φεστιβάλ & Επιδαύρου και περιοδεύει σε όλη τη χώρα

Oι  «Όρνιθες», η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ξεκινούν το…ταξίδι τους από το Θέατρο Δάσους, στις 22,23 και 24 Ιουλίου, όπου και θα επιστρέψουν στις 29 και 30 Ιουλίου, ενώ θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 7,8, και 9 Αυγούστου, με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Η μετάφραση του έργου είναι του Κ.Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία της παράστασης του Γιάννη Ρήγα και τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο. Ο Γιάννης Ρήγας θυμάται την «πρώτη φορά» που ήρθε σε επαφή με το έργο. Τότε είχε άγνοια κινδύνου, γιατί ήταν 18 χρόνων.

«Είναι 1975. «Όρνιθες» στην Επίδαυρο. Στις γενικές δοκιμές έβρεχε. Τρέχαμε να κρυφτούμε στα υπόστεγα των καμαρινιών και του «Ξενία», να περάσει η βροχή, να συνεχίσουμε τη δοκιμή. Βρεγμένοι, γεμάτοι λάσπες, μέχρι το ξημέρωμα…Δεν άκουσα ποτέ μια καλή κουβέντα, «είσαι καλός» ας πούμε. Κανείς δεν άκουσε. Κάναμε θέατρο. Όχι για να είμαστε καλοί, αλλά για να είμαστε εκεί. Όσοι άντεξαν, αυτοί που είχαν το κουράγιο, έμειναν στη δουλειά. Στο σώμα τους και το μυαλό τους είναι γραμμένη η ιστορία του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου», γράφει στο σημείωμά του για την παράσταση. Και επιστρέφει στο σήμερα, αφού επισημαίνει πως δεν νοσταλγεί το παρελθόν. «Καλοκαίρι 2020. «Όρνιθες». Στο θέατρο Δάσους, στην Επίδαυρο, σε περιοδεία. Πόσο περίεργους κύκλους κάνει καμιά φορά η ζωή! Με μοναδικούς συνεργάτες – συντελεστές, ηθοποιούς, τεχνικούς. Πίσω από τον καθένα κρύβεται μια μικρή ή μεγάλη ιστορία, μοναδική. Όλοι μαζί κάτω από τις φτερούγες ενός μεγάλου θεάτρου, του Κρατικού. Σε δύσκολες συνθήκες, επικίνδυνες. Να μη τολμάς να αγγίξεις, να έρθεις κοντά. Όμως είμαστε εδώ, χωρίς υπεκφυγές, αποφασισμένοι. Να ανεβούμε στη σκηνή, να πούμε την ιστορία, να γελάσουμε και να δακρύσουμε. Να πετάξουμε

Η νέα Πολιτεία που ονειρεύονται ο Πεισθέτερος και ο Ευελπίδης, απηυδισμένοι από την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, είναι μεταξύ ουρανού και γης. Για να εξουσιάζουν θεούς κι ανθρώπους και να δώσουν στα πουλιά τη θέση που τους αξίζει.  Η νέα Πολιτεία είναι μια ουτοπία που διέπεται από λογικούς κανόνες και λειτουργεί ως φανταστικό πείραμα. Τι θα γινόταν αν η ανθρώπινη λογική δοκίμαζε τα όρια της πιο αδιαμφισβήτητης(;) εξουσίας; Ο Αριστοφάνης με εργαλεία του τη σάτιρα και τη φαντασία, καταφέρνει να μετουσιώσει την πίκρα και την αγανάκτηση σε κωμικότητα και να αναδείξει ακόμα μια φορά τη λυτρωτική λειτουργία του γέλιου.

Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Κέννυ Μακ Λέλλαν, τα κοστούμια της Δέσποινας Ντάνη, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου, οι μάσκες της Μάρθας Φωκά και η κίνησή τους του Σίμου Κακάλα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Αγγελίτσα, Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Στεφανία Ζώρα, Ήριννα Κεραμίδα, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Τατιάνα Μελίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Γιάννης Σαμψαλάκης, Περικλής Σιούντας, Κατερίνα Σισίννι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου, Ταξιάρχης Χάνος και συμμετέχει πολυμελής χορός.

ethnos.gr