Η κατάψυξη του σπιτιού έκρυβε αυτές τις εικόνες! – Μπαράζ συλλήψεων

Εξαρθρώθηκαν ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, σε περιοχές της Αττικής καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Ηγουμενίτσας

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, οργανώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αστυνομικές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων έκρυβαν τα ναρκωτικά και τα χρήματα που κέρδιζαν στα πιο απίθανα σημεία. Ενδεικτική είναι η εικόνα κατάψυξης σπιτιού, που δημοσιοοποίησε η Αστυνομία.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, συνελήφθησαν προχθές (21-01-2020) αλλά και χθες (22-01-2020), συνολικά 9 άτομα, μέλη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα: στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, τρία άτομα (δύο Έλληνες, ηλικίας 48 και 35 ετών και ένας 70χρονος αλλοδαπός), σε περιοχές της Αττικής, ένας 42χρονος Έλληνας, αρχηγός της μίας οργάνωσης και μία 47χρονη αλλοδαπή, στη Λάρισα, τρεις Έλληνες, ηλικίας 22, 58 και 68 ετών και στη Χαλκίδα, ένας 52χρονος Έλληνας.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές ομάδες ακόμη πέντε άτομα, εκ των οποίων ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και αρχηγικό μέλος της δεύτερης οργάνωσης ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τρία ακόμα άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από τις εγκληματικές οργανώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και παράλληλη διαρκή δράση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον κατά το τελευταίο πεντάμηνο, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ειδών (κυρίως κοκαΐνης), αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οι αρχηγοί των εγκληματικών οργανώσεων

Όσον αφορά την πρώτη οργάνωση , αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος συλληφθείς και μέλη άλλα εννέα άτομα, που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Αναφορικά με την δεύτερη οργάνωση, αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και μέλη άλλα τρία άτομα και δραστηριοποιούνταν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη οργάνωση προμηθεύονταν τα ναρκωτικά που διακινούσε από τα μέλη της πρώτης οργάνωσης.

Ως προς τον τρόπο δράση τους, τα μέλη της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

 

Προσδιορίζεται ότι κατά το διάστημα διερεύνησης της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ενώ εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ξεπερνά τα 95.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών και με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οικίες των δραστών καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 281,5 γραμμαρίων, εκτιμώμενης αξίας έως -30.000- ευρώ περίπου. Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 785,45 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
το χρηματικό ποσό των 27.095 ευρώ, ως προερχόμενο από την διακίνηση ναρκωτικών.

Επιπλέον κατασχέθηκαν δεκατρία ναρκωτικά χάπια, υλικά ανάμειξης ναρκωτικών ουσιών, πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, ένα αεροβόλο περίστροφο, δύο κυνηγητικά όπλα, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πλήθος σημειώσεων και δύο μεταλλικοί τρίφτες.

Κατασχέθηκαν 3 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής δράσης των δύο οργανώσεων. Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

newsit.gr