Η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και η λειτουργία του συστήματος V.A.R.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1) Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη
2) Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη
Θέμα: «Η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και η λειτουργία του συστήματος Video Assistant Referee (VAR)»

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία των υπουργείων Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, κατά την προσφιλή της τακτική, εισήγαγε με τυμπανοκρουσίες στην καθημερινότητα των Ελλήνων φιλάθλων τον κατά τη διεθνή πρακτική επιτυχημένο θεσμό του βοηθού διαιτητή μέσω video, δηλαδή την υποβοήθηση των διαιτητικών αποφάσεων με τη χρήση video.

Μετά την ολοκλήρωση και της όγδοης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της ελληνικής Superleague, τα ερωτήματα που αφορούν τη λειτουργία και την αξιοπιστία του συστήματος στην ελληνική του εκδοχή έχουν πολλαπλασιαστεί. Κάθε εβδομάδα δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το VAR απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των ανθρώπων που παρακολουθούν ποδόσφαιρο.

Παράλληλα, πληθαίνουν και τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο για το κόστος υλοποίησης του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠE», την αρτιότητά του ως προς τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιεί, αλλά και την πιστή ή μη εφαρμογή των πρωτοκόλλων της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ( FIFA ) και των τεχνικών προδιαγραφών που έπρεπε να υπάρχουν στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία για το κόστος της ελληνικής εκδοχής του VAR και τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα
2.Σε ποιο βαθμό πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη εκπαίδευση των Ελλήνων διαιτητών για την ορθή λειτουργία του VAR;
3.Τα σχετικά με το VAR πρωτόκολλα της FIFA που εφαρμόζονται υπάρχουν σε ελληνική μετάφραση για να μπορεί κάθε φίλαθλος να αντιλαμβάνεται τι παρακολουθεί 4.Η εξαιρετικά χρήσιμη για την αξιοπιστία του συστήματος γραμμή του οφσαιντ ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού;
5.H αντίστοιχη σημασίας τεχνολογία της γραμμής του τέρματος ήταν ή όχι στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Αχμέτ Ιλχάν
Ανδρέας Λοβέρδος