Άμεσα προκηρύσσεται η διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα, δίνοντας τέλος στη μακρά αναμονή για ένα έργο καίριας σημασίας το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα με τα απορρίμματα που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στο νησί.

Πηγές πολύ κοντά στο έργο επιβεβαιώνουν ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται μία ανάσα από την προκήρυξή του, με την ανάρτησή του στο ΕΣΗΔΗΣ να αναμένεται πιθανότατα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Μετέπειτα, και αν όλα πάνε καλά, η συμβασιοποίηση του έργου θα μπορούσε να ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, επιτρέποντας την εκκίνηση της 18μηνης κατασκευαστικής περιόδου.

Το έργο που περιλαμβάνει μία σύγχρονη εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 29,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 36,12 εκατ. ευρώ).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας (ΣΥΔΙΣΑ), υπεύθυνος για τη δρομολόγηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κέρκυρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το προηγούμενο έτος είχε επίσης συναφθεί σύμβαση που αφορά και στις μελέτες ωρίμανσης για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κέρκυρας, μιας εκ των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία του νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκεται πλέον υπό ανάπτυξη.

Στην Κοζάνη τα σκουπίδια για 2 χρόνια
Σημαντική εξέλιξη είναι και η απόφαση για τη μεταφορά 24 χιλ. τόνων απορριμμάτων ετησίως στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης στη Δυτ. Μακεδονία, για μία περίοδο 2 ετών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές στο νησί των Φαιάκων.

Σημειώνεται ότι η υπερσύγχρονη μονάδα της Κοζάνης παρέχει ήδη λύση και για τα απορρίμματα του Αιγίου, καθότι δέχεται 8 χιλ. τόνους ετησίως ενώ όταν προστεθούν και οι ποσότητες από την Κέρκυρα, το εργοστάσιο θα αγγίξει τη μέγιστη ετήσια δυναμικότητά του, που είναι οι 120 χιλ. τόνοι.

ypodomes.com