ΚΙΝ.ΑΛ.: Ψήφος αποδήμων με τις πολύ συγκεκριμένες και κατατεθειμένες στο δημόσιο διάλογο αρχές μας

Προσερχόμαστε στη συνάντηση με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα:

Ψήφος αποδήμων με τις πολύ συγκεκριμένες και κατατεθειμένες στο δημόσιο διάλογο αρχές μας:

Α. Πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψήφου μόνο και αποκλειστικά στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, μετά από σχετική επικαιροποίηση.

Επεξήγηση Α: Αφορά δηλαδή μόνον όσους έχουν ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα ψήφου ως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν ούτως ή άλλως να το ασκήσουν εφόσον ταξιδέψουν και έλθουν στην πατρίδα, την ημέρα των εκλογών. Εμείς προτείνουμε λοιπόν να διευκολυνθεί η πρόσβαση τους στις κάλπες.

Β. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου

Επεξήγηση Β: Η επιστολική ψήφος είναι αυτή την στιγμή διεθνώς η πιο απλή, διαφανής, αξιόπιστη και λειτουργική λύση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ψηφοφόρων που βρίσκονται ή διαμένουν έξω από τις χώρες καταγωγής τους. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουμε και μια ταξική ανισότητα, που ουσιαστικά διευκολύνει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επωμισθούν τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης από το εξωτερικό για τις εκλογές, κατηγορία στην οποία κυρίως εντάσσονται και οι πρόσφατοι μετανάστες της οικονομικής κρίσης και του brain drain.

Γ. Το αποτέλεσμα της ψήφου των αποδήμων, πρέπει να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα.

Επεξήγηση Γ: Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όλοι όσοι ψηφίζουν είναι ισότιμοι πολίτες, δεν υπάρχουν πολίτες – ψηφοφόροι δεύτερης διαλογής και περιορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων.

Δ. Πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες ώστε να εξασφαλίζεται κοινοβουλευτικό αντίκρισμα στην ψήφο των αποδήμων με την εκπροσώπηση τους στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Επεξήγηση Δ: Υπάρχουν και προτάσεις και λύσεις που πρέπει να αξιολογηθούν, ώστε εγγυημένα να εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά οι Έλληνες του εξωτερικού με κοινώς αποδεκτή φόρμουλα.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ;
Ένα προοδευτικό κόμμα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές κοινωνικές εξελίξεις. Οι συνθήκες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά, ο απόδημος ελληνισμός έχει νέα σύσταση, μετά το brain drain, ενώ και οι αποστάσεις στην εποχή μας έχουν εκμηδενιστεί, τόσο κυριολεκτικά, όσο και ψηφιακά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι ήδη στους εκλογικούς καταλόγους – κυρίως νέοι άνθρωποι – έχουν ιδιαίτερα στενή σύνδεση με τη χώρα και την πολιτική της κατάσταση, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγωνιά να γυρίσει, εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες. Η αντιμετώπιση τους με όρους σεβασμού και ισοτιμίας της ψήφου τους δεν συνιστά αλλαγή στάσης σε σχέση με μια θέση που είχε διατυπωθεί με όρους 30ετίας πριν και αφορούσε το δικαίωμα ψήφου γενικώς των απόδημων Ελλήνων και των ομογενών και όχι μόνο τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΤΖΕΝΤΑ
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε ήδη από το βήμα της βουλής ότι παρά την σοβαρότητα του θέματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού θεωρεί πολιτικά αδιανόητο να μην επιδιωχθεί – σε αυτή την κρίσιμη ώρα σοβαρών και δυσμενών εξελίξεων – η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για κρίσιμα εθνικά θέματα.

Για το λόγο αυτό θα τα θέσει με δική της πρωτοβουλία στην ατζέντα της συνάντησης της με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη:

Α. Την συγκρότηση εθνικής γραμμής με πίεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη σύνοδό του να ασχοληθεί σοβαρά με την τουρκική προκλητικότητα και τη δράση του Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ και να πάρει αποφάσεις, συγκεκριμένα μέτρα, με πραγματικό αντίκρισμα.

Β. Να τεθεί ως εθνική προτεραιότητα η αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Ερντογάν, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών.

Γ. Την πλήρη ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει η νέα «αναβαθμισμένη» αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Ξέρουμε τι δώσαμε. Πρέπει να μάθουμε και τι αντάλλαγμα πήραμε και αν αυτό συνδέεται με την πραγματική αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Πρώτο το Κίνημα Αλλαγής άνοιξε τη συζήτηση για τη συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Αξιοπρεπούς Επιπέδου Διαβίωσης:

Με πρότασή μας είχαμε ζητήσει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που λειτούργησε στην προηγούμενη Βουλή, τη ρητή κατοχύρωση, στο άρθρο 21 Σ., ως γενικής αρχής, του ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

Η πρότασή μας αυτή είναι η συνταγματική αποτύπωση των πολιτικών που το ΠΑΣΟΚ -ακόμη και μέσα στη μεγάλη κρίση- προώθησε και υλοποίησε για τη στήριξη των μη προνομιούχων, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τον ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ν. 4093/2012) και την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα: μια πραγματική προοδευτική μεταρρύθμιση που δημιούργησε τον αναγκαίο ιστό κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Όπως όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε με τρόπο σαφή και απερίφραστο την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πάρει σκληρά μέτρα εναντίον μιας χώρας που παρανομεί διαρκώς με προκλητικό τρόπο.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κατατέθηκε σχέδιο νόμου 213 άρθρων -για διαβούλευση είχαν τεθεί μόλις 88- από 10 διαφορετικά Υπουργεία. Κατατέθηκε στις 12 χθες το βράδυ και οι βουλευτές το παρέλαβαν το πρωί της Πέμπτης και μπαίνει στις αρμόδιες επιτροπές την Παρασκευή, αντί μετά από 2 ή 3 μέρες όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής (αρθρο 89 παρ. 6). Επί της διαδικασίας λοιπόν, υπάρχει αναντιστοιχία βαρύτητας νομοσχεδίου με δυνατότητα επεξεργασίας του, πράγμα που υπονομεύει την κοινοβουλευτική διαδικασία και την καθιστά σχεδόν προσχηματική.

Θα ακολουθήσει σχολιασμός και επί της ουσίας.

ΚΕ.Θ.Ε.Α. – ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
Με την από 30.09.2019 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η «επιτελική» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί το αυτοδιοίκητο χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), μια εμβληματική κοινωνική δομή που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το 1983.

Με μία σπουδή που δεν συνάδει με το άρθρο 44 του Συντάγματος που προβλέπει την έκδοση Π.Ν.Π. μόνο για λόγους έκτακτης και απρόβλεπτης ανάγκης, αλλάζει τον τρόπο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ και η διοίκηση του κέντρου περνά εξ ολοκλήρου στον Υπουργό Υγείας χωρίς εμφανή αιτιολογία και χωρίς καμία αναφορά στον εθνικό σχεδιασμό καταπολέμησης ναρκωτικών.

Το Κίνημα Αλλαγής συναντήθηκε ήδη με τους εργαζομένους και τη διοίκηση του Κέντρου και εξέφρασε έντονη αντίθεση στην αντισυνταγματική αλλαγή της φυσιογνωμίας του φορέα με την πρόσφατη ΠΝΠ. Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για την προστασία του ΚΕΘΕΑ από κάθε απόπειρα κομματικοποίησης.

Αναγνωρίζοντας την ευαισθησία του αντικειμένου των οργανισμών που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις, με σεβασμό στο διαχρονικό επιστημονικό τους έργο και τις ανάγκες των επωφελούμενων και των οικογενειών τους, θεωρούμε αναγκαία την απαλλαγή τους από τους κυβερνητικούς διορισμούς και παρεμβάσεις.

Προτείνουμε την επιλογή της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με βάση προκήρυξη, διαδικασία αξιολόγησης ειδικά προσόντα και συμμετοχή με ελεγκτικό ρόλο του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης. Τονίζουμε ότι αυτό πρέπει να ισχύσει για όλους τους εγκεκριμένους – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- οργανισμούς που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις.