Η πόλη που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού απαγορεύει την κατανάλωση άγριων ζώων.

Και επίσημα οι αρχές της κινεζικής πολής Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού απαγόρευσαν την κατανάλωση όλων των άγριων ζώων, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη.

Όπως δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές της πόλης μαζί με την απαγόρευση κατανάλωσης άγριων ζώων, η Ουχάν θα γίνει «καταφύγιο άγριας ζωής» καθώς ουσιαστικά θα απαγορευτεί το κυνήγι άγριων ζώων με εξαίρεση μόνο τα μέτρα για «επιστημονική έρευνα, παρακολούθηση μιας επιδημίας και άλλες ειδικές περιπτώσεις».

Στο πλαίσιο της απαγόρευσης, η δοίκηση της πόλη εισάγει αυστηρούς ελέγχους για την εκτροφή άγριων ζώων.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, εμφάνισε τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στα τέλη του περασμένου έτους.

Ποιος είναι ο ξενιστής
Σύμφωνα με τον ερευνητή Meriadeg Le Gouil, ως ξενιστής για τον Covid-19 λειτούργησε όχι ο παγκολίνος αλλά η μοσχογαλή. Ταυτόχρονα δεν θεωρείται απίθανο να μεταδόθηκε ο ιός απευθείας από την νυχτερίδα στον άνθρωπο, αν και γι αυτό θα χρειαζόταν γιγαντιαία διακίνηση νυχτερίδων στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια.

«Η μοσχογαλή είναι κάπως σαν το ελάφι, ένα πιάτο για ξεχωριστές περιστάσεις. Είναι ένα σαρκοφάγο κοντινό στον σκύλο και την γάτα που απαντάται στις σπηλιές και πότε πότε καταβροχθίζει και καμιά νυχτερίδα», εξηγεί ο ερευνητής.

«Η εκτροφή της μοσχογαλής έχει 50πλασιασθεί τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την εμφάνιση του Sars. Η μοσχογαλή συλλαμβάνεται στο άγριο περιβάλλον και μεταφέρεται σε ειδικές φάρμες, διαδικασία που ευνόησε την γένεση ενός είδους κορονοϊού που είναι παρών μόνο στις μοσχογαλές που εκτρέφονται από τον άνθρωπο», λέει.

Το μικρό θηλαστικό ο ερευνητής το έχει ξανασυναντήσει στο πλαίσιο της έρευνας για την προέλευση άλλης επιδημίας που οφείλεται σε κορωνοϊό, της επιδημίας του Sars το 2002, θέματος της διατριβής του.

insider.gr