Κουτσούμπας για εκλογικό νόμο: «Το Κ.Κ.Ε. δεν παζαρεύει τις αρχές του ανάλογα με την συγκυρία»

Το Κ.Κ.Ε. έχει αρχές που δεν τις παζαρεύει ανάλογα με την συγκυρία. Είναι υπέρ της απλής αναλογικής γιατί αυτή μπορεί να αποτυπώσει την καταγραφή των εκλογών, ανάφερε σε υψηλούς τόνους ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας μιλώντας στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τάχθηκε και κατά των «μπόνους» εδρών στο πρώτο κόμμα αλλά παράλληλα και σε οποιοδήποτε πλαφόν, όπως αυτό του 3% που ισχύει. Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε ότι το Κ.Κ.Ε. κατέθεσε την σχετική του πρόταση και στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ν.Δ. και από κοντά το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν την δέχθηκαν. Απλή αναλογική με πλαφόν είναι κολοβή αναλογική ανέφερε όπως και τα μπόνους είναι καλπονοθευτικό σύστημα

Επιτέθηκε για υποκρισία λέγοντας πως «η Δημοκρατίας σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας, όταν πρόκειται για εργατικούς αγώνες και απεργίες οι διαμορφώσεις πλειοψηφιών με σχετικό τρόπο είναι κακές, όταν είναι για τον σχηματισμό των κυβερνήσεων σας είναι καλές!»

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι δεν έχουμε αυταπάτες πως η θέσπιση ενός συστήματος απλής αναλογικής αρκεί και θα έχουμε ανάδειξη φιλολαϊκών κυβερνήσεων, έχουμε παραδείγματα που δεν έχει συμβεί αυτό. Ενώ παράλληλα χαρακτήρισε άστοχα και ανιστόρητα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ότι υπεύθυνη για την Βαϊμάρη και την άνοδο του Ναζισμού ήταν η απλή αναλογική.

Το Κ.Κ.Ε. είπε καταψηφίζει και καταγγέλλει την προσπάθεια της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους και μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, λέγοντας και εκβιάζοντας πως ακόμα και εάν μπορεί από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών να συμμαχήσει με άλλο κόμμα, αυτό δεν θα το κάνει για να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά όπως σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας «με την τακτική σας αυτή, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δίνετε πάσα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να τσιμπήσουν κάποιοι στο δόλωμα για το δικομματικό παιχνίδι. Τι είχες Γιάννη τι είχες πάντα….» και πρόσθεσε πως «οι όποιες διαφορές στις πολιτικές σας, επιβεβαιώνουν το δίπολο και εάν χρειαστεί μια χαρά μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν χρειάστηκε μια χαρά τα κάνατε πλακάκια και έτσι το δούλεμα πήγαινε σύννεφο. Έτσι ο ένας δουλεύει για τον άλλο και από κοντά θέλετε πάντα και φροντίζετε να έχετε και ως τσόντα το ΚΙΝ.ΑΛ., τον Βελόπουλο ή το Βαρουφάκη που για ένα διάστημα κάθονται σε αυτά τα έδρανα».

Ο γραμματέας του Κ.Κ.Ε. ανέφερε ότι όποιο σύστημα και ένα ψηφιστεί, οι όποιες κυβερνήσεις προκύψουν το ίδιο σύστημα θα υπηρετήσουν. Το κλειδί δεν είναι στο εκλογικό σύστημα, είναι να μπει στο προσκήνιο ο αγώνας του λαού και η δυνάμωση του Κ.Κ.Ε.

newsit.gr