Το κράτος έχει τον λόγο

Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν δεν θα αλλάξει η στάση των Η.Π.Α. στα ελληνοτουρκικά. Για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ό,τι είναι να συμβεί, ήδη συμβαίνει.

Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωνο των Η.Π.Α. έχουν διαμορφώσει ήδη από καιρό θέσεις για την Τουρκία που ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που ξέραμε πριν από κάποιες δεκαετίες.

Η Τουρκία αντιμετωπίζεται με πολύ σοβαρή καχυποψία και οι προσπάθειες κατευνασμού της με κόστος ατονούν διαρκώς. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα έχει μειωθεί δραματικά, ενώ η Τουρκία έχασε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S400.

Ολα τα παραπάνω, ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να τα σταματήσει με τη «φιλία» που νομίζει ότι έχει με τον πρόεδρο Τραμπ. Μπορεί να μιλούν στο τηλέφωνο συχνά, αλλά, επί της ουσίας, ο Τραμπ έχει ήδη συνταχθεί με τις θέσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του κράτους του και αυτές έχουν επικρατήσει και θα συνεχίσουν με όποιον πρόεδρο. Για τα ελληνοτουρκικά στις Η.Π.Α., το κράτος έχει πλέον τον λόγο.

Γεώργιος Π. Μαλούχος

in.gr